Τηλεοπτική εκπομπή και ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία


Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού σήμερα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετάδωσε απευθείας εκπομπή από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβάστηκαν και αποσπάσματα από το κοράνι.
Κατά την πρώτη μέρα της εκπομπής, η οποία θα μεταδίδεται κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από την Αγία Σοφία, καλεσμένος ήταν ο επικεφαλής της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ.
Ο Γκιορμέζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι η μετάδοση από την Αγία Σοφία γίνεται μετά από ειδική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το μουσείο της Αγίας Σοφίας.
Πέρσι τον Απρίλιο είχε οργανωθεί στην Αγία Σοφία έκθεση με αφορμή την 1.444η επέτειο της γέννησης του Μωάμεθ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής είχε διαβαστεί για πρώτη φορά κοράνι στην Αγία Σοφία, από τότε που αυτή είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1935.

ΥΠΕΞ: Οπισθοδρομική η απόφαση της Τουρκίας για ανάγνωση του Κορανιού στην Αγία Σοφία
Σε ξεκάθαρη καταδίκη της απόφασης των τουρκικών Αρχών να προγραμματίσουν ανάγνωση του Κορανιού στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, λόγω Ραμαζανιού, προέβη του υπουργείο Εξωτερικών.
Το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς «οπισθοδρομική», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «εμμονές [...] για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα».
Τονίζει τέλος ότι τέτοιες ενέργειες «δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».
Η ανάγνωση χωρίων του Κορανιού έγινε στο πλαίσιο εκπομπής για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που μετέδωσε απευθείας από την Αγία Σοφία η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. Η εκπομπή είναι προγραμματισμένο να μεταδίδεται καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: