Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ --- Της Λαμπρινής Ιω. Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος.

Μεταπτυχιακά: α) στην Θρησκειολογία με ειδίκευση στη Φιλοσοφία και β) στην Χριστιανική Αγωγή, Ποιμαντική και Επικοινωνία με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Θεολογία.

 

Ο Άγιος Πατέρας μας επισημαίνει ότι οι Άγιοι είναι οι μοναδικοί Φωτιστές και Διδάσκαλοι ως Πνευματοφόροι. Με την Αγιότητά τους διώχνουν την αμαρτία από την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής και του σώματος. Φωτίζουν το δρόμο του κάθε ανθρώπου για να μεταβεί από την κοιλάδα του θανάτου στη γαλήνης της αθανασίας.

Οι Άγιοι παρηγορούν τα λόγια με τη διδασκαλία τους. Όσο υπάρχουν Χριστιανοί που πίστευαν και πιστεύουν, ο κόσμος δεν θα χαθεί γιατί οι προσευχές τους τον προστατεύουν με το να πιστεύουμε και να τηρούμε τις εντολές του Χριστού, κτίζουμε τους πνευματικούς μας φάρους και εγκαταλείπουμε το χοϊκό μας φρόνημα και βαδίζουμε προς την Επουράνια Βασιλεία.

Ο Θεός ακούγοντας τις προσευχές των γνήσιων Χριστιανών που προσευχόμενοι στους Αγίους, έκαναν τόσους Αγώνες για να επικρατήσει Ειρήνη στις ψυχές όλων μας και αυτό επιζητούν και ικετεύουν τον Θεό Πατέρα για αυτόν εδώ τον κόσμο. Να λυτρωθεί από το αμαρτωλό φρόνημα και να έχει τον Χριστό στην καρδιά του.

Ο Άγιος Πατέρας προσθέτει ότι ο άνθρωπος με τον Βάπτισμα και το Χρίσμα λαμβάνει από το Άγιο Πνεύμα τη ζύμη της Αγιότητας από την οποία πρέπει να ζυμωθεί όλη η ψυχή και το σώμα του με το ασκήσει τις Ευαγγελικές αρετές. Με τη Σάρκωση του Ιησού Χριστού, το θεανθρώπινο σώμα έχει γίνει δικό μας υπερ-υποκειμενικώς ενώ με τη Θεία Ευχαριστία γίνεται αντικειμενικά δικό μας τόσο προσωπικά όσο και πραγματικά.

Ο Άγιος Πατέρας γράφει ότι η Αγιότητα εκδηλώνεται ως φως. Με τη μεταμόρφωση του Σωτήρα-Χριστού μας παρέχεται ο τύπος της Μεταμορφώσεως εκάστου εξ’ ημών δια της Αγιότητας εις Φως. Οι Άγιοι ακτινοβολούν το κεχαριτωμένο Φως το οποίο κάποτε κατά τη δωρεά του Θεού μπορεί να λάμψει ως ήλιος. Οι λάμψεις του κεχαριτωμένου Φωτός παρουσιάζεται στις εικόνες των Αγίων ως ένα φωτοστέφανο. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας του Αγίου είναι ότι ακτινοβολεί το φως της αιώνια αλήθειας.

Το Ευαγγελικό μήνυμα ζέστανε την καρδιά των Αγίων μας και οι ίδιοι θέλουν να το μεταλαμπαδεύσουν και στις γενιές που έρχονται. Τα λόγια τους και η διδασκαλία τους θα φέρει καρπούς γιατί αγαπούν τον άνθρωπο και θέλουν την σωτηρία του ανθρώπου. Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της σωτηρίας του Ιησού Χριστού μέσω των Αγίων στις ημέρες μας. Μας θερμαίνουν με τις συμβουλές τους, μας συγκλονίζουν με τους αγώνες που έδωσαν, είναι μία αστείρευτη πηγή αγάπης για εμάς. Μας φωτίζουν, μας προστατεύουν, μας αγαπούν παρ’ όλες τις μικρότητές μας. Πρέπει να τηρούμε τις εντολές του Κυρίου για να πάμε από το προσωρινό του Κόσμου κοντά στο Θεάρεστο και στο Αιώνιο. Οι Άγιοι είναι οι φωτοδότες μας, οι οδηγοί μας, μιμούμενοι τους Αγίους μιμούμαστε τον ίδιο τον Κύριο (Απ. Παύλος). Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να μιμείται τον Άγιο του όποιου το όνομα φέρει. Οι λόγοι και η ζωή τους μας ξεκουράζουν, μας παρηγορούν, μας απαλύνουν τον πόνο μας. Η διδασκαλία τους είναι ιερή παρακαταθήκη που μας βγάζει από την χαλαρότητα στη δράση, από το σκοτάδι στο φως, από την απελπισία στην ελπίδα, από το κακό στο καλό, από το ασήμαντο στη σημασία και στη δημιουργία, από το ψέμα στην αλήθεια, από την αδικία στη δικαιοσύνη, από το φθαρτό και ασήμαντο στην αφθαρσία που μόνο κοντά στο Θεό υπάρχει. 

Ο Άγιος Πατέρας τονίζει ότι ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό περπατάει μέσα στο θέατρο των σκιών που λέγεται κόσμος, δεν ξέρει που πηγαίνει. Ο άνθρωπος για να μάθει που πηγαίνει πρέπει να γίνει υιός φωτός με την πίστη του στο Χριστό.

Ο Άγιος Πατέρας επιμένει ότι οι θεοφόροι Άγιοι είναι το Φως του κόσμου, οι Φωστήρες του κόσμου. Το σκοτάδι της αμαρτίας δεν μπορεί να τους καταλάβει, είναι οι πιστοί κάτοχοι και φορείς του Φωτός του Χριστού και μετά το θάνατό τους εξακολουθούν να φωτίζουν. Ακτινοβολούν με τα Άγια τους λόγια και με τα Άγιά του λείψανα. Παράδειγμα τα Άγια Λείψανα του Αγίου Σάββα (Αρχιεπίσκοπος Σέρβων: 1169-1235) τα οποία τα έκαψαν οι Τούρκοι.

Ο Άγιος Ιουστίνος δεν παύει να λέει ότι ο άνθρωπος αποκτά την Αγιότητα με το να ασκεί τις Ευαγγελικές αρετές. Η Παιδεία είναι προβολή της Αγιότητας. Μόνο ο Αγιασμένος άνθρωπος μπορεί να Αγιάσει άλλους, μόνο ο Φωτισμένος άνθρωπος μπορεί να φωτίσει άλλους και μόνο ο σωζόμενος άνθρωπος μπορεί να σώσει κι άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: