ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !

 Πηγή : https://catacomb--church.blogspot.com/

Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μετά την άρνηση της τελευταίας να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force.

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου ενημερώνει τους πιστούς ότι θα τελεστεί Μνημόσυνο για τα θύματα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ της 24ης Μαρτίου το 1999.


Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης τονίζει ότι σε όλους τους Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας μετά τη Θεία Λειτουργία θα τιμήσουν τα θύματα από τον βομβαρδισμό.
Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν σχεδόν 3 μήνες και ακολουθήθηκαν από χερσαία εισβολή. Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.
Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε 90 διαφορετικά επεισόδια, ενώ το ΝΑΤΟ κατηγορήθηκε για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων.
Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες αμάχων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «20 με 30 περιπτώσεις λαθών», που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών.



Μαρίνος Ριτσούδης: Ο Έλληνας που έχει γίνει γκράφιτι στους δρόμους του Dorcel στο Βελιγράδι

Ο Μαρίνος Ριτσούδης το 1999 ήταν ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας, που με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε τα… σχέδια των βομβαρδισμών…

Ο Ριτσούδης αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόταξή του από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από δίκη στο ναυτοδικείο και τη φυλάκισή του για 2 χρόνια και έξι μήνες με αναστολή.

Στην απολογία του στο ναυτοδικείο Πειραιά, είπε: «Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς» δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο «τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του καθενός».

Τον Ιανουάριο του 2018 τιμήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, με το μετάλλιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και δήλωσε έκπληκτος για αυτή την τιμή μετά από 18 περίπου χρόνια.

Συγκεκριμένα η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) απένειμε το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου στο απόστρατο Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ Μαρίνο Ριτσούδη για την άρνηση του να συμμετέχει στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η τελετή απονομής είχε γίνει στο Βελιγράδι.
«Μετά την έκτιση της ποινής του και μετά από όλες τους πειρασμούς, ο Ελληνας αξιωματικός είχε το θάρρος να πει «Δεν είμαι ήρωας, ήρωας είναι ο σερβικός λαός».

Πραγματικά αυτός ο Έλληνας είναι γενναίος, σοφός και αληθινός χριστιανός .

Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή την πράξη, έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο του Αγίου Κωνσταντίνου», είχε δηλώσει ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.

Με το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρασημοφορεί πνευματικά και κοσμικά άτομα για την σημαντική συμβολή στην ελευθερία της θρησκείας και στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικότερα.

Ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ διήρκεσε 78 ημέρες, από τον Μάρτιο έως Ιούνιο του 1999.

Πριν από τον απόπλου του «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική, ο Ριτσούδης είχε συναντηθεί με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον αείμνηστο ιερέα Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος ήταν τότε μαζί του στην αίθουσα του Ναυτοδικείου στις 21 Απριλίου του 1999. Ο ίδιος ο ιερέας είπε ότι δεν γνώριζε τον Ριτσούδη, αλλά τον συμβούλευσε να ενεργήσει σύμφωνα με τη συνείδηση του.

Σήμερα, εργάζεται ως καπετάνιος σε γιοτ, αλλά οι Σέρβοι δεν τον ξέχασαν και το πρόσωπο του κοσμεί τους δρόμους του Βελιγραδίου.

1 σχόλιο:

Unexpected Opponent είπε...

Σεβαστε διαχειριστα του site , αναγνώστες και αναγνωστριες του άρθρουc, οι B o μ β α ρ δ ι σ μ ο ι των NATOικων N τ α β α τ ζ η δ ω ν - στους οποίους ήταν π ρ ω τ α γ ω ν ι σ τ ε ς , μ π ρ ο σ τ α ρ η δ ε ς , οι Aμερικανοι g a n g s t e r s - ήταν A v η λ ε ε ι ς και"A v θ ρ ω π ι σ τ ι κ ο ι". O Pιτσουδης ήταν , είναι , και θα είναι H P Ω A Σ μ' ο λ η τη σημασία της λέξης - της λέξεως , αν προτιμάτε - σε π λ η ρ η A v τ ι θ ε σ η μ' εκείνους οι οποίοι σ υ μ φ ω ν η σ α ν στηv ρ ι ψ η των"A v θ ρ ω π ι σ τ ι κ ω ν" B o μ β ω ν και α π ε δ ε ι ξ α ν ότι ήταν και είναι Π P O Δ O T E Σ .