Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001. Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.
Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους. Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Ειρηναίος, με 7 ψήφους σε σύνολο 17.
Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος ταξίδεψε στις 29 Αυγούστου 2019 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε.
Κατόπιν εισήχθη στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπου και φιλοξενούνταν μέχρι τον θάνατό του.
1 σχόλιο:
Αιωνία του η μνήμη!
Κακώς που ο νυν πατριάρχης δεν επιτρέπει τον ενταφιασμό του στα Ιεροσόλυμα. Μπράβο πάντως στον Σεβ.Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο που επέτρεψε την τέλεση της Εξοδίου και της ταφής του μακαριστού στην γενέτειρά του την Σάμο.
Αλλά μια απορία κύριε Κωνσταντίνε: γιατί το δημοσιεύσατε; Ήταν ο μακαριστός αντιοικουμενιστής;
Υστερόγραφο: Εκοιμήθη στις 10 ιανουαρίου 2023 και ο Τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β.
Δημοσίευση σχολίου