Νέος Πατριάρχης Σερβίας ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος

Γεώργιος Νεκτάριος Λόης

Πρόεδρος "Ι.Ε.Θ.Π. Πάτρας"

Καθηγητής Πανεπιστημίου

 

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Perić) είναι ο Ιεράρχης εκείνος, ο οποίος εκλέκτηκε 46ος  Πατριάρχης Σερβίας (18/02/21). Ο νέος Πατριάρχης είναι ένας εκ των νεοτέρων ηλικιακά Μητροπολιτών τής Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του έτους 1961. Έπειτα, από την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, από την οποία και απεφοίτησε το 1986. Κατόπιν, θα συνεχίσει τις ακαδημαϊκές-μεταπτυχιακές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990), στην οποία και το έτος 2004 θα αναγορευθεί Διδάκτορας, έπειτα και από την δημόσια παρουσίαση της Διατριβής του με θέμα: «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον».

Ο εκκλησιαστικός-ασκητικός βίος του νέου Πατριάρχη εκκινεί ήδη από το έτος 1985,  όταν ο ίδιος εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, Επίσκοπο Μπάτσκας Ειρηναίο Μπούλοβιτς, στην Ι. Μονή Visoki Decani. Εν συνεχεία, ο Μακαριότατος θα χειροτονηθεί Ιεροδιάκονος από τον τότε Επίσκοπο Ράσκας και Πρίζρενης, και μετέπειτα Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο. Στις 6 Οκτωβρίου 1990, θα τοποθετηθεί στην Μονή των Αρχαγγέλων στο Κόβιλ καθ’ υπόδειξη του πνευματικού του πατέρα Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου, όπου και στις 21 Νοεμβρίου του αυτού έτους θα χειροτονηθεί Πρεσβύτερος και θα ορισθεί  Ηγούμενος της Μονής. Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα εκλέξει τον Πορφύριο ως Βικάριο (βοηθό) Επίσκοπο Εγαρίου στην Επισκοπή Μπάτσκας (Επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς). Μία πενταετία, περίπου, μετέπειτα, στις 24 Μαΐου 2014, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα εκλέξει τον Πορφύριο Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά την χρονική περίοδο 2010–2011 ο Μακαριότατος διετέλεσε και επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σερβίας. Μάλιστα, από της θέσεως αυτής ανέπτυξε τακτική συνεργασία και με τον Έλληνα ομόλογό του, π. Νικόλαο Γουρδούπη, σε θέματα που άπτονται της χριστιανικής και της εκκλησιαστικής διαπαιδαγώγησης των μελών του στρατεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: