Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μία συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

Την άποψη του για το πως είδε την πρόταση της Πολιτείας να διευθετήσει την μισθοδοσία του κλήρου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Ένα θέμα που ταλάνισε και δίχασε την Ελληνική κοινωνία λόγω των άστοχων χειρισμών του Αρχιεπισκόπου.
Στην εκκλησιαστική περιουσία, στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αλλά και στη μισθοδοσία του Κλήρου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου με τίτλο «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος».

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, κληρικοί και λαϊκοί.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Δημήτριος Ανωγιάτης Πελέ, Καθηγητής Γεωγραφίας – Δημογραφίας, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τον συντονισμό είχε η κ. Ειρήνη Μπέλλα, Δημοσιογράφος.
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «μολονότι φαίνεται, πως το θέμα του βιβλίου δεν απασχολεί πολύ κόσμο, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τα επόμενα χρόνια, και την Πολιτεία και την Εκκλησία. Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μία συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι νωρίς να ψάξει κανείς να δει τι έφταιξε. Ο χρόνος θα δείξει. Στη συζήτηση μέσα γίνεται λόγος για μια πρόταση και αυτό μεταφέρθηκε στην καθημερινότητα ως συμφωνία. Είναι άλλο η πρόταση και άλλο η συμφωνία» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Επεσήμανε, επίσης, ότι «ένας Πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει: “Ναι. Πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε”. Αυτό το παίρνει ο αέρας;», ενώ προσέθεσε ότι «το 1939 έγινε νόμος που λέει ότι όποια περιουσία απαλλοτριώθηκε και δεν αποζημιώθηκε επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Θα το πάρει και αυτό ο αέρας;». Αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιουσίες των ιερών μονών τονίζοντας πως τις απέκτησαν επειδή τις αγόρασαν και σημειώνοντας ότι «κάθε γεγονός στην ιστορία κρίνεται όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά της εποχής, γι’ αυτό και το βιβλίο θα είναι πολύ ωφέλιμο τα επόμενα χρόνια», ενώ για το θέμα μισθοδοσίας του Κλήρου ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά το νόμο, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων. Μην τα μπερδεύουμε. Επομένως το θέμα του συγγραφέα ιστορικώς θα έρθει στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε».
«Ο.Τ»

1 σχόλιο:

Aetios είπε...

Ο Κος Αμβρόσιος καταγγέλλει μεταξύ άλλων, σε κραυγή διαμαρτυρίας προς τον Κο Γιαβρόγλου, "Μας απαγορεύει να διορίζουμε Εφημερίους σε μια από τις κενές οργανικές εφημερικές θέσεις!".
Όταν λοιπόν το Άθεο καθεστώς της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, δεν σου επιτρέπει να εκτελέσεις το ποιμαντικό σου έργο, τότε και δημόσιος υπάλληλος είσαι, και υπό την μπότα του καθεστώτος αναπνέεις, ομολογωντας μια Εκκλησία Σεργιανική ανελεύθερη, να σέρνετε ασφυκτικά πίσω από την ουρά του Αθεου Καθεστώτος.
Κατόπιν αυτού ο τίτλος του βιβλίου για να είναι σύγχρονος των εξελίξεων, θα έπρεπε να είναι ο μοναχισμος και η Ορθοδοξία προς εξαφάνιση, υπό του νεοσύστατου κομμουνιστικού καθεστώτος, που το ψήφισαν "Ελληνες" και "Χριστιανοί".