Αγγελος Σκορδάς
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μασιάς
Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα ιερά και τα όσια του Ποντιακού Ελληνισμού βάλλονται πανταχόθεν, και κυρίως από... φίλια πυρά, οι Αθηναίοι, Πόντιοι και μη στην καταγωγή, αποδεικνύουν ότι η μνήμη και η πίστη τους παραμένουν άσβεστες. Με την άοκνη παρουσία τους στον Ιερό Ναό του Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, όπου εκτίθεται σε προσκύνημα η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Σουμελά, δίνουν τη δική τους απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η χώρα πάσχει από συλλογική αμνησία, ενώ γονατίζοντας μπροστά στη Μεγαλόχαρη, ζητούν λύτρωση τόσο για τους δικούς τους καθημερινούς μικρούς «γολγοθάδες» όσο και για τα αδιέξοδα της χώρας.
Το ιστορικό κειμήλιο έφτασε στην Αθήνα, στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Νερατζιώτισσας, την περασμένη Τετάρτη, όπου παρέμεινε για μία ημέρα και, εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου.
Σε μόλις τέσσερις ημέρες το θρησκευτικό σύμβολο της Ρωμανίας έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Αττικής, καθώς, όπως λέει στη «δημοκρατία» ο εφημέριος του ναού πατέρας Σταύρος Ξυραφάς, «ανεξαρτήτως καταγωγής οι πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν την Παναγία μας και να προσευχηθούν για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε συνολικά σαν χώρα αλλά και ο καθένας μόνος του. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγαλόχαρη είναι αυτή στην οποία παραδοσιακά στρέφεται ο λαός μας όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες, που μπορεί αρχικά να μοιάζουν αξεπέραστες, όμως με τη δύναμη της πίστης τελικά υπερνικώνται, δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε».
Η «Παναγία της πονεμένης Ρωμιοσύνης», όπως την αποκάλεσε ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλος, θα παραμείνει στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά έως το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα μεταφερθεί στο όρος Βέρμιο, όπου και φυλάσσεται. Καθημερινά θα τελούνται στις 7 το πρωί θεία λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι παράκληση στην Παναγία και στις 5 το απόγευμα εσπερινός. Ο ναός θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ για να υποδέχεται τους πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν την εικόνα. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», την Κυριακή, θα στηθεί δίπλα από την εκκλησία ποντιακό γλέντι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της θαυματουργού εικόνας χάνεται στα βάθη των αιώνων και κατά τη θρησκευτική παράδοση εικονογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, όπως είχε ονομαστεί αρχικά, μεταφέρθηκε το 386 από τους Aθηναίους μοναχούς Bαρνάβα και Σωφρόνιο στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου, όπου και παρέμεινε έως τον ξεριζωμό των Ελλήνων.
Χρήστος Χάνδρας: «Η Παναγία είναι πια η "ομπρέλα" μας και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι όσα λέγονται και γράφονται μένουν... Αυτό για όσους τολμούν να σπιλώνουν το όνομα του Πόντου και της Ελλάδας».
Φωτεινή Κανελλοπούλου: «Εχω προσκυνήσει ξανά πολλές φορές την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και μάλιστα έχω επισκεφθεί και το Βέρμιο, ωστόσο, η αίσθηση που έχω κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά της είναι σαν να είναι η πρώτη φορά».
Ιωάννης Κοντός: «Δυστυχώς με τους πολιτικούς που έχουμε επιλέξει, η Παναγία αποτελεί τη μοναδική μας ελπίδα. Είναι η μητέρα του λαού και πιστεύω ότι σήμερα, που ο ελληνικός λαός υποφέρει, οι προσευχές μας θα εισακουστούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου