Κωνσταντίνος Χολέβας
Οι ατυχείς δηλώσεις του γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεως Α. Μητσιάλη, για την ανάγκη υποχωρήσεων και των δύο πλευρών, είχαν ενοχλήσει και δικαίως τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ευτυχώς, η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Επισκεπτόμενος τη Λευκωσία για το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων της υφηλίου ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε ότι η δική μας πλευρά δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει άλλες υποχωρήσεις.
Οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου προκαλούν, διότι αναφέρονται σε λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Ομως, τον αέρα για να λέει τέτοια πράγματα τού τον έδωσαν ορισμένα λάθη και οι υπερβολικές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Από το 2008 που ανέλαβαν την εξουσία στην Κύπρο ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και η καταστροφική αριστερή διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, η Λευκωσία δέχθηκε τη συνομοσπονδία δύο ισότιμων πολιτειών, τις οποίες οι Τούρκοι ονομάζουν «ξεχωριστά κράτη». Δηλαδή επιδεικνύεται ανοχή στην τουρκική ιδέα να καταλυθεί η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία και να ιδρυθεί ένα νέο κράτος με ισότιμα συνιδρυτικά μέρη τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους. Η πρόταση αυτή είναι και αντιδημοκρατική, διότι εξισώνει την πλειοψηφία με τη μειοψηφία, και μη λειτουργική και ηθικώς προβληματική, διότι ουσιαστικά νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974.
Ο οξυδερκής Κύπριος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Λευκωσίας (4/9/2014) δημοσίευσε το επίσημο ανακοινωθέν της συναντήσεως του Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ψευδοπρόεδρο Ταλάτ στις 23/5/2008, αλλά και το αντίστοιχο κείμενο από τη συνάντηση του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερογλου, διάδοχο του Ταλάτ, στις 11/2/2014. Με δυσάρεστη έκπληξη παρατηρούμε ότι, ενώ στα ελληνικά κείμενα γίνεται αναφορά για δύο συνιστώσες πολιτείες, στα τουρκικά κείμενα χρησιμοποιείται ο όρος kurucu devlet, που σημαίνει ιδρυτικά κράτη, η δε Κυπριακή Δημοκρατία υποβιβάζεται σε «Κράτος των Ρωμηών της Κύπρου»!
Προτείνω να αλλάξει ριζικά η γραμμή της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι υποχωρήσεις μας αποθράσυναν την τουρκική πλευρά. Να απαλλαγούμε πλήρως από τη λογική των δύο κρατών και από τη διχοτομική λογική του καταψηφισθέντος Σχεδίου Ανάν. Να προβάλουμε τη λύση μιας ενιαίας Κύπρου, αφού πρώτα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου