Παραλειπόμενα σημαντικού συνεδρίου για το μάθημα των Θρησκευτικών.



του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ πραγματοποίησε στις 11 και 12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η συμμετοχή σημαντικών εισηγητών, η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το συνέδριο και κυρίως η μαζική αποδοχή του από τον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις.

Δεν θα αναφερθώ στις παραφωνίες του Προέδρου του ΚΑΙΡΟΥ που μέσω του προσωπικού του ιστολογίου περιορισμένης αναγνωσιμότητας επιχείρησε να πυροδοτήσει το κλίμα λίγες μόνο μέρες πριν τη διοργάνωση του συνεδρίου στρεφόμενος με μανία εναντίον της ψυχής του συνεδρίου, του καθηγητή Ηρακλή Ρεράκη. Έλαβε τότε την δέουσα απάντηση: μια γενική απαξίωση και αδιαφορία την οποία άξιζε.
Θα σταθώ όμως για λίγο σε μια «Ανοικτή Διαμαρτυρία για μεροληπτικές πρακτικές στο δημόσιο διάλογο για τα Θρησκευτικά» που εξέδωσε η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εκπόνηση Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου» δύο μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου. Στο κείμενο τους οι «Εμπειρογνώμονες» διαμαρτύρονταν γιατί δεν εκκλήθηκαν και οι ίδιοι να πούνε τις δικές τους θέσεις. Μίλησαν μάλιστα για «μεροληπτική και παραπληροφορούσα πρακτική», «ηθικά και επιστημονικά επιλήψιμη» που δεν προάγει τον επιστημονικό διάλογο. Ποιοι όμως μιλούν για αποκλεισμούς; Αυτοί που απέκλεισαν από τη σύνταξη του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά όχι μόνο την Ιεραρχία αλλά και την ΠΕΘ, τους καθηγητές Παιδαγωγικής των Θεολογικών Σχολών και τη μεγάλη πλειοψηφία των μάχιμων θεολόγων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Αυτοί που γνωρίζουν μόνο να χαρακτηρίζουν ως συκοφάντες, θρησκοφασίστες, ταλιμπάν και δεν ξέρω τι άλλο όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στο Πρόγραμμα Σπουδών που εκείνοι εκπόνησαν;
Είναι βέβαια εν μέρει δικαιολογημένη η αντίδρασή τους καθώς βλέπουν πως το έργο των χειρών τους, το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, κρίνεται ακατάλληλο για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων από επιστήμονες κύρους πολλών ειδικοτήτων. Ακόμη περισσότερο δικαιολογείται η σύγχυση τους από το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δείχνει πλέον να έχει αντιληφθεί τι σχεδίασαν και υλοποίησαν οι ίδιοι σε αρμονική συνεργασία με την Υπουργό του «ανοιχτού σχολείου» Άννα Διαμαντοπούλου. Τους φοβίζει το ενδεχόμενο της απόσυρσης του Προγράμματος Σπουδών που συνέταξαν γιατί μια τέτοια απόφαση θα παγώσει την οποιαδήποτε επιπλέον εκροή χρημάτων από το ΕΣΠΑ που προβλέπονται για το πρόγραμμα. Και τα ποσά δεν είναι μικρά…
Απαιτείται τώρα πολιτική ανδρεία από πρόσωπα που θα προασπίσουν τον χριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών χωρίς να υπολογίζουν χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, προσωπικές γνωριμίες και πολιτικές συμμαχίες ή ισορροπίες. Οι δε «εμπειρογνώμονες» ας αντιληφθούν ότι εκτός από τη δική τους υπάρχει και άλλη άποψη και γνώμη από ανθρώπους πιο έμπειρους από τους ίδιους και ότι δεν αποτελούν το κέντρο αλλά μια μικρή μειοψηφία του θεολογικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: