Της Κύρας Αδάμ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά στην πρώτη μεγάλη εσωτερική κρίση της, προτού καν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο θητεία της, με τη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου να βρίσκεται χαμηλά τόσο μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα, όσο και στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Η θρυαλλίδα είναι το Αφγανιστάν, με την ταπεινωτική εσπευσμένη αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους από τη χώρα, που έπεσε στα χέρια των πρώην «τρομοκρατών, διαβόλων, σκοταδιστών» κλπ. και νυν «ανώτατων αξιωματούχων, με τους οποίους θα διαπραγματευθούν οσονούπω όλοι οι πρώην δυτικοί εχθροί τους.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν- όχι όμως και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις- όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόντουσαν σε ανοιχτή γραμμή με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για μια μυστική συμφωνία, η οποία μάλιστα έχει αποτυπωθεί και γραπτώς.
Στη συμφωνία αυτή, η Ουάσιγκτων του κ Μπάιντεν δεσμευόταν σε πλήρη υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αν οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν δεσμευθούν ότι δεν θα διάκεινται φιλικώς απέναντι στη Ρωσσία, πρωτίστως, αλλά και απέναντι στο Ιράν.
ΟΙ « άρχοντες» των Ταλιμπάν από την πλευρά τους έδειξαν πρόθυμοι να κινηθούν «μέσα στα δυτικά πρότυπα» με εξαίρεση βεβαίως την απόλυτη και αναγκαστική επιβολή της σαρία.
Η αμερικανο-ταλιμπάν συμφωνία εν τη γεννέση της εξηγεί το παράδοξο γεγονός, οι πρώην πολέμαρχοι ( warlords) να μετατρέπονται εν μια νυχτί σε..σκέτους λόρδους ( lords) και να διαβεβαιώνουν τη διεθνή κοινότητα στη πρώτη επίσημη συνέντευξη τους, ότι χορηγούν αμνηστία, θα σεβαστούν τις γυναίκες (σ.σ. όσο επιτρέπει η σαρία βεβαίως), τις οποίες καλούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, ότι δεν θα πειράξουν κανένα ξένο υπήκοο, ούτε και δημοσιογράφο (σ.σ. εξ ου και η απόλυτη άδεια των Ταλιμπάν στο αμερικανικό CNN να κάνει ρεπορτάζ παντού στην Καμπούλ με γυναίκα ρεπόρτερ).
Μπάιντεν και Μπλίνκεν ενημέρωσαν τον γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ για την συμφωνία με τους Ταλιμπάν, με τον κ Στόλτεμπερκ να θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους Ταλιμπάν …στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ως εκ τούτου αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ, τόσο επί Τραμπ ( που το ξεκίνησε) όσο και επι Μπάιντεν βρίσκονται εδώ και ένα και πλέον χρόνο σε μυστικές διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν για την «ομαλή» παράδοση της εξουσίας στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες ακριβέστατες πληροφορίες οι κκ Μπάιντεν και Μπλίνκεν θεωρούν απαραίτητο να εξασφαλίσουν από τους συμμάχους τους Ευρωπαίους ότι ολόκληρη η ΕΕ θα αποδεχθεί χωρίς αντιδράσεις την «φιλοξενία» στα εδάφη τους αριθμού Αφγανών προσφύγων που θα φτάσουν στην Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση Μπορέλ μετά το Συμβούλιο ΥΠΕΞ σύμφωνα με την οποία, η επικράτηση των Ταλιμπάν μοιραία θα υποχρεώσει της χώρες να συνδιαλλαγούν μαζί τους, δηλαδή να τους αναγνωρίζουν ως αρχή του Αφγανιστάν.
Αυτό ακριβώς περιμένουν κυρίως η Τουρκία και δευτερευόντως το Ιράν, τρίβοντας από τώρα τα χέρια τους διότι θα έχουν μπροστά τους ένα ευρύ πεδίο διαπραγματεύσεων/εκβιασμών προς την διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ με εργαλείο τα νέα κύματα Αφγανών προσφύγων.
Η Τουρκία όχι μόνο σπεύδει να «πιάσει στασίδι» δίπλα στους Ταλιμπάν, αλλά ήδη ενεργοποιεί τους «δορυφόρους της» στην Ευρώπη, δηλαδή την Αλβανία και τα Σκόπια, που προθύμως από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων. Αν και όταν οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι φτάσουν στις δύο αυτές χώρες είναι απολύτως «λογικό» να αναζητήσουν την τύχη τους σε προηγμένο ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή στην Ελλάδα, μέσω των χερσαίων συνόρων. Έτσι η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να πιέζει την Ελλάδα όχι μόνον από το Αιγαίο και τον Έβρο, αλλά και από τα βόρεια σύνορα της χώρας με τις δύο αυτές χώρες-δορυφόρους της Τουρκίας.
Δηλαδή η Τουρκία θα στέλνει νόμιμα τους Αφγανούς πρόσφυγες σε Αλβανία και Σκόπια για να περάσουν στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή στρατιωτικά ευνοεί την Τουρκία, διότι στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να φυλάξει τα βορειοδυτικά σύνορα ( Αλβανία – Σκόπια) θα απαιτηθούν οι μισές Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας για την επιχείρηση αυτή.
militaire.gr / "Ο.Τ."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου