Νέα σκάνδαλα συγκλονίζουν τον Παπισμόν και
οδηγούν τον Πάπαν να παραδεχθή ότι ο ίδιος έχει ευθύνας όπως και το όλον
«σύστημα». Συμφώνως προς άρθρον του Andrea Tornielli
εις την ιστοσελίδα vaticaninsider.it της 3ης Μαΐου 2018:
«Εκείνοι που παρακολούθησαν την συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (2 Μαΐου 2018) του Juan Carlos Cruz, του James Hamilton και του Jose Andres Murillo, των τριών θυμάτων του χιλιανού παιδοφίλου ιερέα Φερνάντο Καραντίμα, οι οποίοι έγιναν δεκτοί πρόσφατα από τον Πάπα Φραγκίσκο, έλαβαν αποτρόπαιες αλλά διαφωτιστικές απαντήσεις (σχετικώς με την όλη υπόθεση).
Ο Χάμιλτον, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το τι θα έλεγε στον Καραντίμα, αν ο δράστης ήταν ζωντανά μπροστά στην τηλεόραση την στιγμή εκείνη, απάντησε:
«Δεν θέλω να πω τίποτα στο Καραντίμα. Αλλά θα ήθελα να πω στους επισκόπους που
τον κάλυψαν ότι η μεγαλύτερη ζημιά δεν ήταν αυτό που μου έκανε ο Καραντίμα,
αλλά αυτό που μου έκαναν. Με σκότωσαν για δεύτερη φορά, όταν πήγα να ζητήσω τη
βοήθειά τους, όταν πέθαινα μέσα μου κι έκαναν τα πάντα, για να με σκοτώσουν
άλλη μία φορά. Είναι εγκληματίες»…«Εκείνοι που παρακολούθησαν την συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (2 Μαΐου 2018) του Juan Carlos Cruz, του James Hamilton και του Jose Andres Murillo, των τριών θυμάτων του χιλιανού παιδοφίλου ιερέα Φερνάντο Καραντίμα, οι οποίοι έγιναν δεκτοί πρόσφατα από τον Πάπα Φραγκίσκο, έλαβαν αποτρόπαιες αλλά διαφωτιστικές απαντήσεις (σχετικώς με την όλη υπόθεση).
Ο Χάμιλτον, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το τι θα έλεγε στον Καραντίμα, αν ο δράστης ήταν ζωντανά μπροστά στην τηλεόραση την στιγμή εκείνη, απάντησε:
Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την κατάσταση της Χιλής, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, όπου αυτή η πανώλη (η «επιδημία» για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση που είναι αγαπητή στα τρία θύματα του Καραντίμα) είναι ευρέως διαδεδομένη, χωρίς να ξεκινά κανείς από τα δεινά των κακοποιημένων. Αυτός ο βασανισμός έχει γίνει ακόμα πιο τρομερός εξαιτίας των συγκαλύψεων που καταλήγουν να είναι ακόμα πιο επώδυνες από τις ίδιες τις κακοποιήσεις.
«Για δέκα σχεδόν χρόνια έχουμε αντιμετωπιστεί ως εχθροί, γιατί αγωνιζόμαστε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της συγκάλυψης στην Εκκλησία. Αυτές τις μέρες συναντήσαμε το φιλικό πρόσωπο της Εκκλησίας, εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε γνωρίσει προηγουμένως», ανέφερε ο Κρουζ, ο Χάμιλτον και ο Μουρίλλο σε επιστολή που διάβασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η προσοχή και το καλωσόρισμα που τα τρία θύματα του Καραντίμα βίωσαν στο Βατικανό με τον Πάπα, ποτέ όμως στη χώρα τους…
Και ο Χουάν Κάρλος Κρουζ πρόσθεσε: «Μίλησα με τον Πάπα για την συγκάλυψη, λεπτομερώς, σε βάθος. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον τόσο συντετριμμένο να ζητά τη συγχώρεση. Αίτημα για συγχώρεση που ήρθε από την καρδιά. Στην περίπτωσή μου, ο Πάπας ζήτησε αληθινά συγγνώμη και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για μένα. «Ήμουν μέρος του προβλήματος, ζητώ συγχώρεση,» παραδέχθηκε ο Πάπας…».
Οι παπικοί προχώρησαν εις παραίτησιν, ως κατέστη γνωστόν από άρθρον του Iacopo Scaramuzzi εις την ιστοσελίδα vaticaninsider.it της 18ης Μαΐου 2018:
«Με την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου, στην οποία ο Πάπας τους είχε καλέσει στη Ρώμη, για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο της παιδεραστίας (14-17 Μαΐου), όλοι οι Χιλιανοί επίσκοποι προσφέρουν την παραίτησή τους στον Φραγκίσκο, ο οποίος σύντομα θα αποφασίσει για τη μοίρα τους. Η Επισκοπική Σύνοδος της Χιλής εκλιπαρεί τα θύματα να συγχωρέσουν τους κακοποιούς ιερείς και ευχαριστούν τον Τύπο για την «υπηρεσία στην αλήθεια».
«Μετά από τρεις μέρες συναντήσεων με τον Άγιο Πατέρα και πολλές ώρες αφιερωμένες στην περισυλλογή και την προσευχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του, όλοι οι χιλιανοί επισκόποι της Χιλής επιθυμούν να δηλώσουν τα εξής», είπαν οι επίσκοποι Monsignor Fernando Ramos Perez, ένας από τους επτά επικουρικούς του Σαντιάγκο, και γραμματέας της Επισκοπικής Συνόδου, και ο Monsignor Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz, επίσκοπος του Αγίου Βερνάρδου, σε ένα κείμενο που διάβασαν στα ισπανικά και τα ιταλικά στον τύπο. «Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστούμε τον Πάπα Φραγκίσκο για την ακρόασή του ως πατέρα και την αδελφική του διόρθωση, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε να ζητήσουμε συγχώρεση για τον πόνο που προκλήθηκε στα θύματα, στον Πάπα, στον λαό του Θεού και στη χώρα εξαιτίας των σοβαρών λαθών και παραλείψεων»…
Δεύτερον, οι επισκόποι ανακοινώνουν ότι «Έχουμε θέσει τις παραιτήσεις μας στα χέρια του Αγίου Πατέρα και θα τον αφήσουμε να αποφασίσει ελεύθερα για καθέναν από εμάς…».
Σε μία ακόλουθη σύντομη δήλωση, ο Monsignor Gonzalez διευκρίνισε ότι ο Πάπας θα αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί, θα απορρίψει η θα αποδεχθεί μέχρι το διορισμό του κάθε διαδόχου, την παραίτηση των επισκόπων…»
Διέρρευσε όμως απόρρητος επιστολή του Πάπα, που φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος, όπως επληροφορήθημεν από άρθρον του Andrea Tornielli εις την ιστοσελίδα vaticaninsider.it της 18ης Μαΐου 2018:
«Εκτός όμως από την κλητήρια επιστολή, ήλθε στο φως ένα άλλο έγγραφο – σκληρότερο – δεκασέλιδο, ένα έγγραφο το οποίο ο Ποντίφικας παρέδωσε στους επισκόπους και αυτό επρόκειτο να παραμείνει εμπιστευτικό, αλλά διέρρευσε στα χέρια της χιλιανής τηλεόρασης Tv13, η οποία δημοσιοποίησε τα σημαντικότερα σημεία. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας του Monsignor Scicluna, ο Φραγκίσκος σε αυτό το κείμενο λέει ότι δεν αρκεί να απομακρύνουμε κάποιους ανθρώπους από τις θέσεις τους- κάτι που θα το κάνει ούτως η άλλως – επειδή «το πρόβλημα είναι το ίδιο το σύστημα».
Ας αρχίσουμε με το δημόσιο γράμμα όπου αναφέρεται: «…Μία πρώτη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί αφορά την αποδοχή της παραίτησις που υπέβαλαν οι τέσσερις επίσκοποι που βρίσκονται πλησιέστερα στον αδίστακτο κακοποιό Πατέρα Φερνάντο Καραντίμα»…
Το πολύ σκληρό όμως κείμενο βασίζεται στα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε ο Μαλτέζος Αρχιεπίσκοπος Charles Scicluna μετά την έρευνα της Χιλής: μιλάει για «ποινικά γεγονότα» και την ανάγκη να υπερβεί την απλή απομάκρυνση κάποιου προσώπου. Μιλά για τους τρόπους κάλυψης της κακοποίησης και της διαφθοράς της εξουσίας και της συνείδησης.
Ο Πάπας γράφει ότι ορισμένοι λειτουργοί, εξορισμένοι από τις αντίστοιχες θέσεις τους, επειδή διέπραξαν κακοποιήσεις, έγιναν ευπρόσδεκτοι από άλλες Επισκοπές και ανέλαβαν αποστολές που τους έφεραν σε επαφή με παιδιά και νέους. Ο Φραγκίσκος επέκρινε τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών για τις κακοποιήσεις: οι καταγγελίες που ελήφθησαν «θεωρήθηκαν υπερβολικές» παρότι παρουσίαζαν «σοβαρές ενδείξεις» (όπως συνέβη στην αρχή της υπόθεσης Καραντίμα). Ορισμένες έρευνες δεν διεξήχθησαν μέχρι τέλους και υπήρξε αμέλεια στην προστασία των παιδιών εκ μέρους των επισκόπων και των προϊσταμένων.
Το έγγραφο επισημαίνει πως ασκήθηκαν πιέσεις σε εκείνους που θα διεξήγαγαν τις δίκες και πως καταστράφηκαν κάποια «συμβιβαστικά έγγραφα». Υπήρχαν προβλήματα στα σεμινάρια: οι επίσκοποι και οι προϊστάμενοι ανέθεταν την ηγεσία των σεμιναρίων σε ιερείς που ήταν ύποπτοι για ομοφυλοφιλία. Η Εκκλησία της Χιλής, γράφει ξανά ο Πάπας στο έγγραφο, «έχασε το κέντρο της και εστίασε στον εαυτό της». Δεν δόθηκε αρκετή προσοχή στα θύματα, ενώ οι συμπεριφορές Μεσσιανισμού, ελιτισμού και κληρικαλισμού «είναι συνώνυμες με την εκκλησιαστική διαστρέβλωση»…
Ο Φραγκίσκος ζητά από τους επισκόπους να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να μην αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους. Και δήλωσε ότι ανησυχεί για τη στάση ορισμένων από αυτούς μετά το σκάνδαλο: το πρόβλημα – ο Πάπας γράφει στο έγγραφο – δεν θα λυθεί από μόνο του «απομακρύνοντας μόνο τους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να γίνει», αλλά «δεν αρκεί». Οι επίσκοποι δεν πρέπει να πέφτουν στον πειρασμό να θέλουν να σώσουν τον εαυτό τους και τη φήμη τους: «το πρόβλημα είναι το σύστημα».
«Ο.Τ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου