Η Ευρώπη, τα Σκόπια και η ελληνική απάντηση

 
Κωνσταντίνος Χολέβας.
Με πρόσφατο ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσει ο διάλογος για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρ. Ενωση. Φυσικά τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα, αποτελούν όμως μια ηθική πίεση. Η επίσημη ελληνική πλευρά πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού προς όλες τις κατευθύνσεις. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, στους εταίρους μας τα εξής:


 Υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., του Δεκεμβρίου 1991 και του Ιουνίου 1992, οι οποίες ξεκάθαρα ζητούν από το κράτος των Σκοπίων να αποδεχθεί ένα όνομα που δεν θα εκφράζει επεκτατισμό κατά των γειτόνων του. Η Ενωση, σήμερα μάλιστα που αμφισβητείται ο ρόλος της, πρέπει να μείνει σταθερή στις αποφάσεις της. Το όνομα Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
 Πού βλέπουν οι Ευρωπαίοι την καλή διάθεση εκ μέρους των Σκοπιανών; Τους θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι έχει το όνομα ΒΜΡΟ, δηλαδή το όνομα της οργανώσεως των Βουλγάρων κομιταζήδων του 1893 και εξής. Η παλιά οργάνωση ΒΜΡΟ έδρασε πολλές φορές τρομοκρατικά με ανατινάξεις τραπεζών στη Θεσσαλονίκη, με δολοφονίες ηγετών, όπως ο Σέρβος βασιλεύς Αλέξανδρος, και με πρόκληση αναταραχής στη Βουλγαρία του Μεσοπολέμου. Θα επιβραβεύσει η Ευρ. Ενωση τους συνεχιστές μιας τρομοκρατικής οργανώσεως;
 Ας αναρωτηθούν οι εταίροι μας, αν θέλουν να έχουν στην Ενωση ένα κράτος υπό διάλυσιν. Αρκούν οι εθνοτικές διαμάχες μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών, που παραλύουν επί μακρόν την πολιτική ζωή του Βελγίου. Στα Σκόπια τα πράγματα μεταξύ Σλάβων (ψευδομακεδόνων) και Αλβανών βρίσκονται σε πολύ χειρότερο σημείο. Προ ημερών ο τελικός ποδοσφαίρου δεν έληξε ποτέ, διότι συνεπλάκησαν με εθνικιστικά συνθήματα οι οπαδοί της σλαβικής και της αλβανικής ομάδας. Η πολυάριθμη αλβανική κοινότητα έχει ουσιαστικά αποσχίσει τις δυτικές επαρχίες και αργά ή γρήγορα θα ενωθεί με το Κόσοβο στο πλαίσιο της μεγάλης Αλβανίας.
 Η αντίδραση στις ιστορικές παραχαράξεις των Σκοπιανών δεν εκφράζει μια ελληνική ιδιορρυθμία. Ακόμη ένα μέλος της Ε.Ε., η Βουλγαρία, έχει διακηρύξει επισήμως ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ενωση, αν δεν εγκαταλείψει την πλαστογράφηση της ιστορίας των γειτόνων της.
 Η οικονομική κρίση ας μη γίνει αιτία οδυνηρών εθνικών υποχωρήσεων εκ μέρους μας.


 Κυριακάτικη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: