Έχει ανοίξει για τα καλά το “κουτί της Πανδώρας” στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και μαζί με αυτό ανοίγουν και στόματα και το “σχίσμα” στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ουκρανίας μεγαλώνει.
Ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και άλλοι εκπρόσωποι του Φαναρίου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η πολιτική δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση να δημιουργηθεί η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) και να της παραχωρήσει τον Τόμο αυτοκεφαλίας, ο Μακάριος Μάλετιτς, του δεύτερου κομματιού των σχισματικών που ενώθηκαν στην OCU, αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές κοσμικές δυνάμεις.
Σε μια νέα συνέντευξη στο κανάλι 24 της Ουκρανίας, ο Μακάριος δηλώνει ότι αν δεν ήταν η υποστήριξη των ΗΠΑ μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βαρθολομαίος δεν θα τολμούσε ποτέ να δώσει τον Τόμο.
Κατά την προετοιμασία της δημιουργίας του OCU το Δεκέμβριο και της χορήγησης του Τόμου τον Ιανουάριο, ο Μακάριος εξέφρασε επανειλημμένα τις αμφιβολίες του ότι η ενοποίηση μεταξύ του “Πατριαρχείου Κιέβου” και της UAOC θα συμβεί, δεδομένου του ακλόνητου συμφέροντος του Φιλάρετου. Σε αυτή την τελευταία συνέντευξη, σημειώνει επίσης ότι προειδοποίησε συγκεκριμένα τους εμπνευστές της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας» ότι «η ένωση όλων των εκκλησιών σε μια τοπική εκκλησία είναι επικίνδυνη επιχείρηση».
Όπως σημειώνει, υπήρχαν εκείνοι οι υποστηρικτές μιας νέας ουκρανικής εκκλησίας, αλλά και πολλοί αντίπαλοι. «Επομένως, ο Πόροσενκο το πλήρωσε στις εκλογές, όταν οι υποστηρικτές του Πατριαρχείου Μόσχας ψήφισαν εναντίον του», ανέφερε ο Μακάριος.
Εκτός από εκείνους τους Ουκρανούς που παρέμειναν πιστοί στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, αρκετές Τοπικές Εκκλησίες είχαν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τη μονομερή επέμβαση της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από την αποκατάσταση του Φιλάρετου και του Μακάριου και τη δημιουργία της νέας εκκλησιαστικής οντότητας.
Ο Μακάριος δήλωσε βέβαιος ότι «αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είχε δει την υποστήριξη από τα κορυφαία κράτη του κόσμου, δεν θα το έκανε αυτό. Τότε ούτε ο Πόροσενκο, ούτε η Βουλή ούτε ο Φιλάρετος, θα είχαν κάνει τίποτα ».
Μίλησε για την επιρροή των ξένων διπλωματών τον Δεκέμβριο, την παραμονή του «συμβουλίου ενοποίησης», αν και εκείνη την εποχή ανέφερε μόνο ότι είχαν μιλήσει μαζί του και με τον Φιλάρετο για να διακρίνουν εάν ήταν έτοιμοι να λάβουν τον Τόμο.
Τέλος ο πρώην επικεφαλής της UAOC επαναλαμβάνει ότι τόσο το “Πατριαρχείο Κιέβου” (KP) όσο και η UAOC εξακολουθούν να υφίστανται από νομική άποψη «αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πια επειδή δημιουργήθηκε μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
"Ο.Τ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου