Κραυγή αγωνίας από τον π. Νικόλαο Κασσανδριανό. Ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, σημείο αναφοράς για το νησί εδώ και 300 χρόνια, το οποίο απειλείται από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ρωγμές στο έδαφος
Από τον Σωτήρη Λέτσιο
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται εδώ και ημέρες στη Σκόπελο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, του «Παππού», όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν οι ντόπιοι, εξαιτίας κατολίσθησης η οποία προκλήθηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις!
Το ιστορικά διατηρητέο αυτό εκκλησάκι, που είναι χτισμένο ψηλά στη γραφική τοποθεσία Κάστρο, πάνω από το λιμάνι της Σκοπέλου, αποτελεί επί 300 και πλέον χρόνια σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του νησιού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το τμήμα αυτό του παλαιού οικισμού σφύζει από ζωή χάρη στους τουρίστες.
ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Εξαιτίας των πολύ δυνατών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν προκληθεί ρωγμές στο έδαφος αλλά και μετακινήσεις βράχων στο σημείο όπου βρίσκεται το ξωκλήσι, στη βορινή άκρη του Κάστρου, ενώ πριν από μία εβδομάδα σημειώθηκε κατολίσθηση, αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού. «Οι κατολισθήσεις είχαν αρχίσει εδώ και τρία χρόνια, αλλά τότε δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Και τώρα φτάσαμε να κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό -προς την πλευρά της θάλασσας- η βορειοδυτική γωνία του ναού» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Νικόλαος Κασσανδριανός, αρχιερατικός επίτροπος Σκοπέλου και Αλοννήσου και παλαιότερος ιερέας των Βόρειων Σποράδων. «Δεν έχουν εμφανιστεί ρωγμές στο εκκλησάκι. Το εσωτερικό του αλλά και η εξωτερική πλευρά του παραμένουν άθικτα.
Ο ναός είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Είναι παρεκκλήσιο που ανήκει στην Ενορία του Ιερού Ναού του Χριστού στο Κάστρο. Εχει συντηρηθεί με επιμέλεια και διαθέτει εντός τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, όλες του 17ου αιώνα. Η σκεπή του φτιάχτηκε με πλάκες Πηλίου και με την εθελοντική εργασία των γειτόνων. Ετσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα και με τον χειμώνα να συνεχίζεται, δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί... Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ληφθούν άμεσα μέτρα. Εμείς δεν έχουμε ως Εκκλησία τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι!» υπογραμμίζει ο π. Νικόλαος, δίχως να κρύβει την αγωνία και τον φόβο του ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Και πώς θα μπορούσε, βέβαια, να συμβεί κάτι διαφορετικό, αφού ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Σκοπελίτης αλλά και εφημέριος της Γεννήσεως του Χριστού, στη Μητρόπολη του νησιού, εδώ και 50 χρόνια... «Τόσο ο Αγιος Νικόλαος όσο και τα υπόλοιπα 25 ξωκλήσια, των οποίων έχω τη φροντίδα, είναι σε άριστη κατάσταση. Εχω αφιερώσει όλη τη ζωή μου στην υπηρεσία και των 25 αυτών ξωκλησιών. Αν και είχα την ευκαιρία να μετακινηθώ, προτίμησα να ζήσω στη Σκόπελο και να βοηθήσω στο νοικοκύρεμα των ναών του νησιού» σπεύδει να τονίσει ο π. Νικόλαος.
«Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ τον τόπο μου, κάνω συγχρόνως τον παπά και τον χαμάλη μέσα από την προσωπική μου εργασία!» δηλώνει με φωνή τρεμάμενη από τη συγκίνηση «Από την ημέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα με τον Αγιο Νικόλαο νιώθω σαν να έχω ένα αγκάθι στην καρδιά μου! Εχω συμπληρώσει τα 73 μου χρόνια, ωστόσο είμαι όρθιος και τηρώ όλα τα ιερατικά μου καθήκοντα, παρά τα σοβαρά προβλήματα με την υγεία μου. Δεν περίμενα όμως τέτοια εξέλιξη!» ομολογεί ο π. Νικόλαος.
ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Αναφέρει, μάλιστα, για το θρυλικό αυτό ξωκλήσι: «Υπάρχουν και άλλες εκκλησίες, μικρές και μεγάλες, του Αγίου Νικολάου στο νησί, αλλά αυτή είναι η πιο αγαπημένη των Σκοπελιτών! Είναι στη “βιτρίνα” του νησιού, όταν πλησιάζει το πλοίο στο λιμάνι οι επισκέπτες αντικρίζουν αυτό το εκκλησάκι-θησαυρό. Το καλοκαίρι όλοι οι τουρίστες φροντίζουν να περάσουν από εκεί και να ανάψουν ένα κεράκι. Ο Αγιος Νικόλαος ονομάζεται “Παππούς”, επειδή όλοι οι ναυτικοί, οι γυναίκες τους αλλά και οι μανάδες τους τον είχαν και τον έχουν προστάτη τους!» Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αποτελούν χαρακτηριστικά της ευλάβειας των νησιωτών προς τον Αγιο Νικόλαο στα οποία ήταν παρών ο π. Νικόλαος.
«Ερχονταν με λαμπάδες οι συγγενείς των ναυτικών, άναβαν τα καντήλια και εκλιπαρούσαν τον Αγιο. Θυμάμαι μια γυναίκα με σοβαρά προβλήματα με την υγεία της να παρακαλά γονατιστή και κλαίγοντας μπροστά στην εικόνα του Αγίου, ώστε να γυρίσουν τα παιδιά της και να της κλείσουν τα μάτια! Είμαι ξάγρυπνος όλες αυτές τις ημέρες. Κουράστηκα εδώ και μισό αιώνα για να τον νοικοκυρέψω. Θέλω, όταν κλείσω τα μάτια μου, να τον αφήσω σε όλα του τακτοποιημένο και όχι ερειπωμένο. Δεν μπορώ να κωφεύω, αλλά ούτε και να αδιαφορώ» λέει ο π. Νικόλαος και ξεσπά σε αναφιλητά, χωρίς να κρύβει τη στενοχώρια του.
«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ!»
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, δεν ξέρω εάν θα μπορέσει να αντέξει το εκκλησάκι!» δηλώνει ο Χρήστος Βασιλούδης, δήμαρχος Σκοπέλου, και συμπληρώνει: «Αυτό καθαυτό το εκκλησάκι δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, αλλά λόγω της κατολίσθησης έχει υποσκαφτεί γύρω στα 2 τετραγωνικά μέτρα. Πρακτικά, αυτά τα δύο τετραγωνικά είναι κυριολεκτικά στον αέρα!» Ο κ. Βασιλούδης έχει ζητήσει τη βοήθεια μηχανικών από ιδιωτικό γραφείο μελετών, προκειμένου να λάβει τις προτάσεις τους για την αποκατάσταση της στατικότητας του ναΐσκου, ενώ συγχρόνως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Εχουμε κάνει εργασίες για την εκτροπή των νερών στο σημείο της κατολίσθησης και συγχρόνως περιμένουμε τη γνωμοδότηση των γεωτεχνικών, με δικά μας έξοδα. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία». Ο κ. Βασιλούδης προσθέτει ότι ο δήμος έχει αναδείξει παντού το θέμα, εκφράζει όμως τον προβληματισμό του ως προς τον χρόνο που πιθανόν να απαιτηθεί προκειμένου να λάβει ο δήμος τις εγκρίσεις και να ξεκινήσει το έργο αυτό.
"Δημοκρατια"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου