Τη Υπερμάχω Στρατηγώ

Αυτές τις μέρες όλοι – ή σχεδόν όλοι – οι Έλληνες γίνονται μάρτυρες των σφοδρών επιθέσεων του κ. Φίλη κατά της Ορθοδοξίας.
Αυτές τις μέρες επίσης, είναι οι παραμονές της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, και το θέμα που θα μονοπωλήσει στις τηλεμαχίες, θα είναι το ποιος ακριβώς είπε το ΟΧΙ. Και βέβαια το ΟΧΙ το είπε ο λαός! Όπως ακριβώς είπε ΟΧΙ ο λαός και στο περσινό Δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα και είδαμε τι έγινε. Ηθικόν Δίδαγμα, για να τελειώνουμε: Βρε αν ο Αρχηγός δεν έχει κότσια (χρησιμοποιώ τον όρο «κότσια» για να μην αισχρολογήσω…) ό,τι και να πει ο λαός, αυτός θα το πει, αυτός και θα το ακούσει. Και πάμε παρακάτω.
Αυτά τα δύο γεγονότα λοιπόν αν τα παντρέψουμε, όχι βέβαια με κουμπάρο τον κ. Φίλη πού έχει πείρα στις κουμπαριές, θα έχουμε την αληθινή ιστορία που ακολουθεί.
Η VIII Μεραρχία, με Διοικητή τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, μετά τον νικηφόρο αμυντικό αγώνα της στην Τοποθεσία Καλπάκι (Ελαία) – Καλαμάς από 2 μέχρι 8 Νοεμβρίου του 1940, συνέχισε με επιθετικές επιχειρήσεις της και μέσα στον Δεκέμβριο, εισέρχεται στο Βορειοηπειρωτικό έδαφος. Εκεί διατάσσεται από το Α΄ Σώμα Στρατού να εγκατασταθεί στον ορεινό όγκο Κουρβελέσι, βορείως του Αργυροκάστρου και από εκεί, να συνεχίσει τον αγώνα, εν επαφή με τον εχθρό, προς Τεπελίνι. Στο Κουρβελέσι, το 1/40 Τάγμα Ευζώνων είχε τομέα ευθύνης πάνω στην κακοτράχαλη κορυφή Μάλι Σπατ. Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, η Μεραρχία διέταξε το Τάγμα να μετακινηθεί και να εγκατασταθεί στο χωριό Γκολέμι, ως εφεδρεία.
Από εδώ και πέρα ας αφήσουμε τον Στρατηγό Κατσιμήτρο να μας αφηγηθεί ένα περιστατικό, όπως το περιγράφει στο βιβλίο του «Η Ήπειρος Προμαχούσα». Εννοείται, ότι διατηρείται η γλώσσα του πρωτοτύπου: «Την εσπέραν της 14ης Μαρτίου ο Ανθυπασπιστής Γκάντζαρος Κωνσταντίνος, ανήκων στο 1/40 Τάγμα Ευζώνων, εξήλθε εις περίπατον μόνος άμα τη δύση του ηλίου εις τα πέριξ του χωρίου υψώματα. Ενώ δε ευρίσκετο εις μικράν από του χωρίου απόστασιν, όλως αιφνιδίως και έκθαμβος είδεν εν ΘΕΙΩ ΟΡΑΜΑΤΙ την εικόνα της ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ, υπό μορφήν γυναικός ΗΤΙΣ έστη (στεκόταν) προ αυτού και ανέκοψεν τον δρόμον του. Έντρομος ο Ανθυπασπιστής εγονυπέτησεν αυθορμήτως και μετά δέους προσέβλεψε προς την ΘΕΙΑΝ ΜΟΡΦΗΝ, οπότε ήκουσεν παρ’ ΑΥΤΗΣ τους εξής λόγους:
- ΜΗ ΦΟΒΕΙΣΑΙ! ΕΙΜΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ! ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΤΟΥ, ΟΣΑ ΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΕΣ!
Και μετά ταύτα διελύθη η ΘΕΙΑ ΟΠΤΑΣΙΑ, ο δε Ανθυπασπιστής εν τω μεταξύ λιποθυμήσας εκ του τρόμου, κατέπεσεν αναίσθητος».

Και ο στρατηγός συνεχίζει, ότι αποφασίσθηκε να γίνει έρανος μεταξύ των μαχητών, για να ανεγερθεί στο μέρος εικονοστάσιο, ενώ αργότερα αποφασίσθηκε να ανεγερθεί εκκλησάκι αφιερωμένο στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την δε 25η Μαρτίου ο Κατσιμήτρος έθεσε τον θεμέλιο λίθο. Βεβαίως το εκκλησάκι αργότερα ισοπεδώθηκε από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Να σημειωθεί ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «Αντένα» με το ανταποκριτή του στα Ιωάννινα Βασίλη Χήτο, είχε πάρει συνέντευξη από τον ίδιο τον Ανθυπασπιστή Γκάντζαρο, που περιέγραψε το γεγονός.
Ο Στρατηγός και νομικός κ. Ευάγγελος Γριβάκος, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, έχει θέσει ως σκοπό ζωής να αποκαταστήσει το εκκλησάκι. Για τον λόγο αυτό, ανέβηκε τον Ιούλιο του 2010 στο Γκολέμι και διεπίστωσε ότι ο ναίσκος, έχει μεν ισοπεδωθεί, όμως είναι ευδιάκριτα τα θεμέλιά του. Ο Στρατηγός, θέλοντας να προλάβει τους γνωστούς γραφικούς, οι οποίοι θα αρχίσουν να γαυγίζουν και να χύνουν την καθιερωμένη τους χολή, παραθέτει, σε επιστολή που απέστειλε σε λίαν υψηλόβαθμο εκκλησιαστικό παράγοντα, κάποιες αιτιολογίες που υποστηρίζουν την αλήθεια του γεγονότος. Μεταξύ των άλλων ο κ. Γριβάκος αναφέρει ότι το 1/40 Τάγμα Ευζώνων, κατά τον χρόνο του θαύματος, είχε αποσυρθεί ως εφεδρεία της Μεραρχίας και συνεπώς δεν ήταν σε άμεση επαφή με τον εχθρό. Άρα ο Γκάντζαρος, έμπειρος πολεμιστής άλλωστε, δεν διακατείχετο από την ένταση της μάχης, που θα μπορούσε να του προκαλέσει τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις.
Γνωρίζω, ότι με αυτό το κείμενο, πιθανώς να στενοχωρήσω τον κ Φίλη και τους συν αυτώ. Αυτό πολύ λίγο με ενδιαφέρει.
Με ενδιαφέρει όμως, να αφυπνισθούν κάποιοι αρμόδιοι και αυτοί δεν είναι παρά η εξής μία, η Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να εκπληρωθεί αυτό το εθνικό τάμα. Δεν είναι δα και η Αγιά Σοφιά. Ένα ταπεινό εκκλησιδάκι θα γίνει. Ας το δούμε λοιπόν σε συνεργασία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.  Τέτοιες κινήσεις τις έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας.
Γένοιτο.


Χρήστος Μπολώσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: