ΘΕΜΑ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΣ

Τα γεγονότα που θα φέρουν τον διαμελισμό της γείτονος

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν απλά μια λεπτομέρεια σε αυτά που συνέβησαν και σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

Το πραγματικό ζήτημα, που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία αυτών που συμβαίνουν στην Τουρκία, είναι η βούληση των ΗΠΑ να αναδιατάξουν τις ισορροπίες και τα σύνορα καταρχάς σε Ιράκ και Συρία, μία διαδικασία που νομοτελειακά θα ακολουθήσει και θα συμπεριλάβει και την Τουρκία.

Μπορεί η Τουρκία να άρχισε να ανησυχεί από τη μέρα που οι ΗΠΑ έριξαν βοήθεια από αέρος στην υπό πολιορκία πόλη Κομπάνι, στη Β. Συρία, αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Ερντογάν, όμως ο πραγματικός τρόμος της Τουρκίας άρχισε στις 15 Ιουνίου 2015, όταν οι Κούρδοι της Συρίας απελευθέρωσαν την πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπιάντ) και ένωσαν τα καντόνια της Τζεζίρε και του Κομπάνι, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τότε ο Ερντογάν, σοκαρισμένος ήδη από τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπου οι Κούρδοι είχαν πάρει 13,2% και είχαν εκλέξει 80 βουλευτές, αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της συνεννόησης, ακολούθησε τον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου, επιταχύνοντας, κατά την άποψή μου, τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν πρώτα στην ομοσπονδοποίηση και μετά στον διαμελισμό της Τουρκίας. Πρόκειται για μία σύγκρουση φανερή με τους Κούρδους του ΡΚΚ και υποβόσκουσα με τις ΗΠΑ, που ήρθε στην επιφάνεια με το πραξικόπημα και τον Γκιουλέν.

Ομως είπαμε, η πηγή των προβλημάτων βρίσκεται στη Συρία και μάλιστα στον υπό δημιουργία «Κουρδικό Διάδρομο». Στις 12 Ιουλίου ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της Ιεράπολης/Μένπετζ από τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες από τις 29 Μαΐου είχαν αναθέσει την αποστολή αυτή στη Γενική Διοίκηση της Στρατιωτικής Δύναμης της Μένπετζ.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητούσε από τις ΗΠΑ να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσε ο Ομπάμα στον Ερντογάν και να απαιτήσουν την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του ρου του Ευφράτη, την ίδια μέρα, στις 14 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Γενικής Διοίκησης της Στρατιωτικής Δύναμης της Μπαμπ, μιας κωμόπολης που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του διαδρόμου που μένει να κλείσει για να ενωθούν τα καντόνια Κομπάνι και Αφρίν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η Αλ Μπαμπ απέχει 25 χλμ. από τα σύνορα του Αφρίν και 25 χλμ. από τα σύνορα της περιοχής που ελέγχουν οι Κούρδοι του Κομπάνι.

Μάλιστα, ο γενικός διοικητής της νεοπαγούς στρατιωτικής δύναμης Cemal Mϋsa υποσχέθηκε ότι η πόλη και οι γύρω περιοχές θα εκκαθαριστούν από τις συμμορίες των τζιχαντιστών του Ι.Κ., που σημαίνει ότι η δύναμη αυτή θα ολοκληρώσει τη δημιουργία του «Κουρδικού Διαδρόμου», ο οποίος θα αποτελέσει επίκεντρο και παράγοντα των εξελίξεων σε μια ευρεία περιοχή.


Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου