Η ταχεία βιοψία και η ταχεία διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου

http://kyprianoscy.blogspot.gr/


Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013, και η κρατική ΝΕΤ παρουσιάζει σε επανάληψη εκπομπή για τις Μεταμοσχεύσεις. Καλεσμένοι ο ιατρός πρόεδρος του ΕΟΜ κύριος Χατζής, ο μητροπολίτης Μεσογαίας/Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου και μια νεαρά, λήπτρια οργάνου καρδιάς. Την εκπομπή συντονίζουν δυο γυναίκες δημοσιογράφοι. Η διαφωτιστική προπαγάνδα των Μεταμοσχεύσεων σε επανάληψη και σε όλο το μεγαλείο. Η κρατική ΝΕΤ ουδέποτε θα διανοείτο να εκθέσει απόψεις εντελώς διαφορετικές. Ίσως, επειδή εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ευλογούμενο υπό της εκκλησίας έργο της επιστήμης.

Η ενημέρωση μονόπλευρη όπως πάντα, αφήνει στην άκρη ερωτήματα που μόνο ένας γνώστης του αντικειμένου από επιστημονικής, αλλά και θεολογικής, πλευράς θα μπορούσε να θέσει. Τα κρίσιμα ερωτήματα ελαχιστοποιούνται από τις δυο δημοσιογράφους και μειώνονται ακόμη περισσότερο, με τις κατευθύνσεις - το λιγότερο αδέξιες και απαράδεκτες - που δίνουν οι καλεσμένοι ομιλητές. Όλα όμως παρακάμπτονται και διαγράφονται με την παρουσία της νεαρής λήπτριας του οργάνου. Που έζησε, ενώ κάποιος άλλος πέθανε λίγο πριν της ώρας του. Τα μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν για να τον σώσουν ταχέως, αν και η κατάσταση του ασθενή μόνο ταχύτητα δεν χρειαζόταν.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με την ταχεία βιοψία, σήμερα έχουμε και την ταχεία διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου. Βέβαια, ουδεμία η ομοιότης της ταχείας βιοψίας με την ταχεία διάγνωση του νεοθανάτου. Η πρώτη αποσκοπεί μεν στην άμεση διάγνωση, για να γνωρίζει όμως ο χειρουργός αν πρέπει να προβεί σε μείζονα χειρουργική επέμβαση ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή του εγκεφαλικού θανάτου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι πολύ πιο σύνθετα και περίπλοκα. Διότι έχουμε στα μηχανήματα έναν άρρωστο διασωληνωμένο, τον οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά (με ό,τι διαθέτουμε), παράλληλα όμως βρίσκεται σε κατάσταση νωτιαίας καταπληξίας ή άλλου είδους τραυματικής αιτιολογίας
shock (εγκεφαλική θλάση).

Η διάγνωση στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι ταχεία. Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθεί η θεραπευτική αγωγή, αλλά και η διάγνωση, ως προς το μέγεθος και την έκταση της βλάβης. Αυτός όμως ο χρόνος δεν παρέχεται στους ασθενείς με τραυματικό
shock. Επείγει οι εντατικολόγοι γιατροί να θέσουν γρήγορα και άμεσα, αν και αυτό είναι λίαν δύσκολο, τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.  Για να μην μακραίνει ο λόγος, δεν θα εκθέσω τις αιτίες που καθιστούν δύσκολο το έργο της άμεσης διάγνωσης του νέου είδους θανάτου. Θα γράψω μόνο ότι, τα διαγνωστικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι ασθενείς αυτοί, πιστοποιούν με έμμεσο τρόπο - συγκριτικά με τη βιοψία - και όχι άμεσο, την έκταση της εγκεφαλικής βλάβης. Ειδικότερα του στελέχους και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις όπου έχουμε έκχυση της εγκεφαλικής ουσίας ή τραύμα δια πυροβόλου. Ασφαλώς, εδώ, η μονάδα εντατικής δεν έχει κανένα λόγο.  Συνεπώς, ουδεμία σχέση μπορεί να υπάρξει μεταξύ της ταχείας βιοψίας και της ταχείας διάγνωσης του εγκεφαλικού θανάτου.

Προφανές λοιπόν είναι ότι οι ασθενείς με τραυματικό
shock
πρέπει να διαγνωστούν ταχύτατα ως πάσχοντες από εγκεφαλικό θάνατο. Διότι όσο περνά η ώρα τα όργανα αρχίζουν να χαλάνε λόγω "νευροτρόπων ορμονών", όπως ομολόγησε ο πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Χατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου