Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ

 Τα λόγια του πράξη έκανε ο Αυστριακός καγκελλάριος. Ετσι λοιπόν, ένα χριστιανικό τείχος ορθώνεται μπροστά στη λαίλαπα του ριζοσπαστικού ισλάμ σε όλη την Ευρώπη.

Ο συντηρητικός καγκελλάριος ανακοίνωσε σε συνέντευξή του πως το μέτρο αφορά πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και ζουν στην Αυστρία. Ανέφερε, επίσης, ότι θα ανασταλεί η λειτουργία επτά τζαμιών προκειμένου, όπως εξήγησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, να καταπολεμηθεί το λεγόμενο “πολιτικό ισλάμ”.

Η απόφαση αυτή, διευκρίνισε ο Κουρτς, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

“Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας”, διαμήνυσε ο καγκελλάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Μάχη της Καλλίπολης

Η πολεμική αναμέτρηση έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας). Εκτυλίχθηκε από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σκοπός ήταν να εξαασφαλιστεί μία θαλάσσια δίοδος στη Ρωσία.

Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.

Τουρκικός δάκτυλος στη Βιέννη

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία ορισμένα παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το συγκεκριμένο τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση “ιδιαίτερα λυπηρή”.

Τουρκική αντίδραση

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας πυροδότησε η απόφαση της Βιέννης να αναστείλει τη λειτουργία επτά τουρκικών τζαμιών στην Αυστρία και να προβεί στην απέλαση των ιμάμηδών τους.

O εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε μήνυμα, που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζει την απόφαση «απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία» και προσθέτει ότι ότι στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη και συνέχισε:

«Η ιδεολογική στάση της Αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης.

»Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη της προσπάθειας να καταστεί ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση» σημειώνει.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Ερντογάν την Πέμπτη προς Παρασκευή τα μεσάνυχτα μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο είπε πως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου θα αναθεωρηθεί η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δύναται να αρθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μεχντί Εκέρ.

«Εφόσον δεν υφίσταται λόγος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να αρθεί» είπε χαρακτηριστικά.

"Ο.Τ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου