Ολη η Ελλάδα προσκυνά τη Χάρη Της


Εορτάζεται με τιμές σε κάθε γωνιά η Κοίμηση της Θεοτόκου - Στη Σουμελά ο Προκόπης Παυλόπουλος
Με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια θα εορταστεί αύριο, όπως κάθε χρόνο, η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλη τη χώρα. 
Τη συγκεκριμένη μέρα οι πιστοί την ονομάζουν «Πάσχα του καλοκαιριού», καθώς η Παρθένος Μαρία θεωρείται το πλέον ιερό πρόσωπο της Ορθοδοξίας και η Κοίμησή της ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, δεδομένου ότι κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά, στο Αγιον Ορος, στα νησιά και σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες για να ακολουθήσει την περιφορά της εικόνας της Θεοτόκου. 

Μεγαλόχαρη, προς τιμήν των θαυμάτων, και Φανερωμένη, χάρη στις εικόνες που φανερώθηκαν στους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κυρίως σε βράχους ή σε σπήλαια, είναι τα πιο γνωστά θεοτοκωνύμια. Περισσότερες από χίλιες είναι οι ονομασίες που έχει η Παναγία, ενώ εκατοντάδες είναι οι θρύλοι που ο λαός, με τη βαθιά και αταλάντευτη πίστη του, της έχει αποδώσει.
• Τήνος. Η Μεγαλόχαρη θεωρείται πανελλήνιο προσκύνημα, καθώς χιλιάδες προσκυνητές κατακλύζουν τον Δεκαπενταύγουστο το νησί και ανηφορίζουν με κατάνυξη προς την Εκκλησία της Θεοτόκου, προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διανύουν ολόκληρη την απόσταση από το λιμάνι έως την είσοδο της εκκλησίας γονατιστοί, περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο με την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι η λιτάνευσή της σε όλη την πόλη αμέσως μετά τη θεία λειτουργία. Στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο τιμώνται και τα θύματα του καταδρομικού «Ελλη», που τορπιλίστηκε από ιταλικές δυνάμεις ανήμερα την εορτή μέσα στο λιμάνι.
• Σουμελά. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα τελεστούν και φέτος -σήμερα και αύριο- οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού, την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. 
Οπως κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί θα συρρεύσουν στο μοναστήρι ξενυχτώντας δίπλα στην ιερή εικόνα της Παναγίας, την οποία έφεραν πρόσφυγες από τον Πόντο. Σύμφωνα με την παράδοση, φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά πάνω σε ξύλο.
Επέτειος 100 ετών
Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Βέρμιο θα μεταφερθούν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και άλλες δύο ιερές εικόνες από μοναστήρια του Πόντου: του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα θα τελεστεί ο μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός και θα ακολουθήσει η λιτάνευση των τριών εικόνων του Πόντου. Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεστεί πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, παρουσία του κ. Παυλόπουλου και εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών Αρχών και φορέων. 
Υπενθυμίζεται ότι η ελλαδική ιστορία της Παναγίας Σουμελά αρχίζει από το 1952, όταν η εικόνα παραχωρήθηκε στο σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, το οποίο άρχισε την ανέγερση της μονής σε ένα επίπεδο του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά. 
• Εκατονταπυλιανή. Στην Πάρο γιορτάζει η Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, που έχει συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με παραδοσιακούς παριανούς χορούς και πυροτεχνήματα.
• Παναγία Σπηλιανή. Στη Νίσυρο, μέσα στο Κάστρο των Ιπποτών, ανεγέρθη η Παναγία Σπηλιανή. Ελαβε την ονομασία αυτή λόγω του σπηλαίου στο οποίο βρίσκεται από το 1600 μ.Χ. Η μονή επί Τουρκοκρατίας κυκλοφόρησε χάρτινα νομίσματα με ελληνικά γράμματα για τις συναλλαγές των κατοίκων. Ναυτικοί, κάτοικοι του νησιού, προσκυνητές έχουν κάτι να διηγηθούν για τη βοήθεια που έλαβαν από τη Θεοτόκο.
• «Αγία Σιών». Στην Αγιάσο της Λέσβου, που είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νησιού, έχει βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με την ονομασία «Αγία Σιών». Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση, την κουβάλησε από την Ιερουσαλήμ ο ιερέας Αγάθων ο Εφέσιος τον 9ο αιώνα μ.Χ. Το πανηγύρι της Παναγίας ξεκινά από τις αρχές Αυγούστου, οπότε οι πιστοί νηστεύουν το λάδι και το κρέας, και προσέρχονται για να προσευχηθούν.
• Παναγία του Χάρου. Για τη μοναδικότητά της ξεχωρίζει η Παναγία του Χάρου στους Λειψούς. Είναι η μοναδική εικόνα στην οποία η Παναγία δεν κρατά το Θείο Βρέφος αλλά τον εσταυρωμένο Χριστό. Οσο και αν ακούγεται παράξενο το όνομά της, εδώ και εκατοντάδες χρόνια ευλογεί το πανέμορφο νησί. 

Η Παναγία του Χάρου ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι ο νεκρός Χριστός στον σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Το Μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από τον βασικό οικισμό των Λειψών. Τόσο το εξωμονάστηρο όσο και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600 μ.Χ., όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί από την Πάτμο. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου («εννιάμερα της Παναγίας») και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου