Οι Αλβανοί απαγόρευσαν την υποψηφιότητα Μπελέρη στην Χιμάρα

Γράφει ο Νίκος Υφαντής

Οι Αλβανοί αρνούνται στον Φρέντυ Μπελέρη να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Χιμάρας, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου.

Οι διώξεις και του καθεστώτος Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας, με απώτερο στόχο την απομάκρυνση του βορειοηπειρωτικού στοιχείου από τις πατρογονικές του εστίες, τον ολοκληρωτικό δηλαδή ξεριζωμό από τον τόπο του, που τον έχει ποτίσει με αίμα, ξεπέρασαν κάθε όριο. Η Εφορευτική Επιτροπή του κράτους με απόφασή της απέκλεισε τον Έλληνα Χιμαριώτη Φρέντυ Μπελέρη από το δικαίωμά του, ως Αλβανός πολίτης να διεκδικήσει τον Δήμο Χιμάρας.

Η δικαιολογία αστεία και απίστευτη! Αποκλείστηκε γιατί, κατά το σκεπτικό της απόφασης, εκκρεμεί εις βάρος του δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μπελέρης προκάλεσε «εθνικό μίσος» και προσέβαλε τα σύμβολα της Αλβανικής Δημοκρατίας. Από το σκεπτικό της απόφασης είναι φανερός ο στόχος των Αλβανών. Με τον αποκλεισμό του κ. Μπελέρη, διευκολύνουν τον σημερινό Δήμαρχο της Χιμάρας, τον εξωμότη Γκόρο να κερδίσει τις εκλογές. Να θυμηθούμε ότι πέρισυ το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αφαίρεσε από τον Γκόρο την ελληνική υπηκοότητα. Χωρίς αντίπαλο, επομένως, ο φιλοαλβανός Γκόρος είναι επόμενο οτι θα κερδίσει τον Δήμο.
Η απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη είναι έωλη του χωρίς νομικά ερείσματα. Δικαιολογούν την καταδίκη του κ. Μπελέρη και άλλων Χιμαριωτών ότι συμμετείχαν σε επεισόδια κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2003. Το αξιόποινο της πράξης ήρθη βάσει του αλβανικού νόμου το 2016 και επομένως για τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχει κώλυμα. Στις εκλογές του 2003 ο κ. Μπελέρης μαζί με πολλούς άλλους Χιμαριώτες διαδήλωνε και κατήγγειλε τη νοθεία στις εκλογές. Είχε στείλει μάλιστα και άρθρο που είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα των Χιμαριωτών στην Αθήνα με το οποίο καλούσε τους Χιμαριώτες να μεταβούν μαζικά στη Χιμάρα και να ψηφίσουν. Συγκεκριμένα έγραφε στην εφημερίδα: «Ψηφίζουμε δυναμικά με μια φωνή. Η απάντηση της Χιμάρας για τα δικαιώματα της χώρας μας. Ψηφίζουμε με αξιοπρέπει και όχι με δουλοπρέπεια».
Αυτά οι Αλβανοί τα θεώρησαν «πρόκληση εθνικού μίσους». Που είναι η δημοκρατική ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία να συνέρχονται οι πολίτες ακωλύτως και να διεκδικούν τα διαιώματά τους; Πως διεπίστωσαν οι Αλβανοί δικαστές ότι στο άρθρο αυτό υπήρχε, έστω και η ελάχιστη «πρόκληση μίσους»; Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες;
Είναι όμως γεγονός αναμφισβήτητο ότι στο στόχαστρο των αλβανικών σοβινιστικών κύκλων και της ίδιας της κυβέρνησης του Έντι Ράμα βρίσκεται η ελληνική εθνική μειονότητα. Ειδικότερα, για την πολυπαθή Χιμάρα πάντοτε οι αλβανικές μεθοδεύσεις ήταν παράνομες και ανήθικες, όπως παράνομα και χωρίς νομική βάση είναι τα προσκόμματα που μετέρχονται, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά εάν αφήσουν ελεύθερους τους κατοίκους της Χιμάρας να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους στις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου θα εκλεγεί δήμαρχος ελληνικής καταγωγής.
Η κατ’ ευφημισμό αλβανική δημοκρατία απαγορεύει στους Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμά τους, τη συμμετοχή τους στα κοινά στο κράτος όπου ζουν, εργάζονται και δημιουργούν. Ουσιαστικά αρνούνται στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες την εφαρμογή και απόδοση των διεθνώς κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων, σπέρνοντας τον φόβο στο ελληνικό στοιχείο σε σημείο να αποφεύγει να εκφράσει ελεύθερα τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και απόψεις.
Τελείως διαφορετικά λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα. Οι μειονότητες, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απολαμβάνει, μάλιστα καθ΄υπερβολή, τα μειονοτικά δικαιώματα. Αλβανοί με διπλή υποκοότητα, ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία, είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και αρκετοί συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών.
Η Χιμάρα, δυστυχώς και κατά το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση του προηγουμένου καθεστώτος, μετά δηλ. το 1990, βρίσκεται στο «μάτι του Κυκλώνα» της αλβανικής ηγεσίας.
Έγραφα κατά καιρούς, εξαιτίας διώξεων στη Χιμάρα, στη φιλόξενη εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» για τη Χιμάρα, τους Χιμαριώτες και για τις φιλότιμες προσπάθειες των Αλβανών να αφελληνίσουν ένα εύρωστο και υγιές ελληνικό κομμάτι.
«Χιμάρα: Το άγχος της αλβανικής ηγεσίας» ήταν ο τίτλος του άρθρου («Π.Λ.» 15 Νοεμβρίου 2000): «Άγχος για τους Αλβανούς η Χιμάρα γι’ αυτό και ο αδυσώπητος πόλεμος κατά των Χιμαριωτών… Η προσπάθεια αλβανοποίησης των Ελήννων Χιμαριωτών από την ίδρυση του αλβανικού κράτους μέχρι τις μέρες μας απέτυχε. Δεν κάμφθηκε το φρόνημα των Χιμαριωτών. Είναι και παραμένουν Έλληνες».
Το 2001 εξαιτίας της απογραφής παρωδίας, έγραφα («Π.Λ.» 8 Μαΐου 2001): «Βαρύ έπεσε το χέρι του αλβανικού κράτους εναντίον της ταλαιπωρημένης Χιμάρας, η οποία για αιώνες αντιστέκεται στις φουρτούνες και σήμερα ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις μηχανορραφίες και τους σχεδιασμούς της αλβανικής ηγεσίας, η οποία με κάθε τρόπο επιδιώκει την αλλοίωση του φρονήματος των Ελλήνων κατοίκων της».
Με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τις αλβανικές μεθοδεύσεις να εκλέξουν δικό τους Δήμαρχο έγραφα ( «Π.Λ.» Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2003): «Προσπάθησε με νύχια και με δόντια το κυβερνόν «Σοσιαλιστικό Κόμμα» της Αλβανίας, χρησιμοποιώντας μεθόδους αήθεις και μέσα φασιστικά να αναδείξει δήμαρχο Χιμάρας τον δικό του υποψήφιο. Λύγισε μόνο μπροστά στη διεθνή κατακραυγή για τη βία και νοηθεία στις εκλογές και έτσι τελικά ο Βασίλης μπολάνος εκλέχτηκε πανηγυρικά δήμαρχος της ιστορικής Χιμάρας».
Με αφορμή τη διοικητκή αναδιάρθρωση στην Αλβανία και την υπαγωγή της Χιμάρας στην διοικητική Περιφέρειας Αυλώνας, έγραφα («Π.Λ.» Τρίτη 17 Ιουνίου 2014): «Μετά τις υφαρπαγές περιουσιών βορειοηπειρωτών, τις κατεδαφίσεις «αυθαιρέτων» κτισμάτων που εντελώς τυχαία ανήκουν σε Ελληνες, το αλβανικό κράτος έχει στρέψει τώρα τις προσπάθειές του στην αποδυνάμωση του συμπαγούς ελληνικού στοιχείου της Χιμάρας μέσω της διοικητικής διαίρεσης της περιοχής και της ενσωμάτωσης σ’ αυτήν αλβανικών χωριών». Την ίδια περίοδο σε επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, ο Βασίλης Μπολάνος, στέλεχος της βορειοπηρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια», έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Γράφει σχετικά στην επιστολή του: «Οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις που εξετάζονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εδαφικής Μεταρρύθμισης της Αλβανίας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα, καθότι επιχειρούν να ενώσουν διοικητικά περιοχές όπου διαβιοί η ελληνική Εθνική Μειονότητα με περιοχές όπου κατοικούν μουσουλμανικοί αλβανικοί πληθυσμοί… Με παρόμοιες μεθοδεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, τα αλβανικά καθεστώτα εκμεταλλευόμενα την απουσία σοβαρής εθνικής πολιτικής από ελληνικής πλευράς κατάφεραν να επιτύχουν αλλοίωση του πληθυσμού στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Κοριτσάς… κυρίαρχος στόχος της νέας διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας είναι η αλλοίωση του πληθυσμού της Χιμάρας και της περιοχής της, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής».
Οι προβληματισμοί του Βασ. Μπολάνου επαληθεύονται πλήρως. Οι Αλβανοί πιστοί στην πολιτική της συρρίκνωσης και τελικά του αφανισμού του βορειοηπειρωτικού κόσμου συνεχίζουν με όλα τα μέσα της προσπάθειάς τους να αποβάλουν το «αγκάθι» της Χιμάρας και κατ’ επέκταση της ελληνικής μειονότητας γενικά. Ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες της Ελλάδος, αλλά και η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα πάρουν τα ανάλογα μέτρα προστασίας της μειονότητας, για να μην θρηνούμε μελλοντικά πάνω στα ερείπια.
πηγη:proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου