Οι Πρέσπες και ο πατριωτισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νέες υποχωρήσεις για τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία και την Αλβανία

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Μια κακή συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη. Ο λαός μας δεν ρωτήθηκε, ενώ ο λαός των Σκοπίων προσήλθε σε δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει το λάθος της. Αντιθέτως, ετοιμάζει νέες «Πρέσπες» για τα ανοιχτά θέματα που έχουμε με την Τουρκία και την Αλβανία. Και τώρα τι κάνουμε για το όνομα, την ταυτότητα και την Ιστορία της Μακεδονίας; 
Καταθέτω ορισμένες σκέψεις, διότι φοβούμαι τα δύο άκρα. Αφενός την απελπισία και την ηττοπάθεια και αφετέρου τους αστήρικτους ενθουσιασμούς που δίνουν την εντύπωση ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί με κραυγές.

1. Δεν πρέπει να απελπιστούμε. Η συμφωνία είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά έχουμε περάσει και χειρότερα και επιβιώσαμε. Ας καλλιεργήσουμε την εθνική αυτοπεποίθηση και ας θυμηθούμε με ποια πνευματικά εφόδια αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Οι πρόγονοί μας είχαν πίστη στον Θεό, σεβασμό στην Ορθοδοξία, επίγνωση της διαχρονικής συνέχειας του Ελληνισμού, αγάπη στην πατρίδα και τη μόρφωση, σεβασμό στον θεσμό της οικογένειας, πνεύμα αγωνιστικότητας και όχι υποταγής. Με αυτά τα εφόδια και με δημιουργικό πατριωτισμό θα βρούμε λύσεις στα σημερινά εθνικά προβλήματα.
2. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία, άρα μπορεί να καταγγελθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να την καταγγείλει. Μια επόμενη, όμως, κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Αρκεί να έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Πρέπει, λοιπόν, το συντομότερο να ιδρυθεί ένα παρατηρητήριο παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα Σκόπια ήδη την παραβιάζουν και θα συνεχίσουν να προκαλούν. Προτείνω να ιδρυθεί από ιδιώτες αυτό το παρατηρητήριο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και να στελεχωθεί από ιστορικούς, διεθνολόγους, νομικούς, πρώην διπλωμάτες και από γνώστες των σλαβικών γλωσσών. Η αποστολή του παρατηρητηρίου θα είναι να καταγράφει τεκμηριωμένα και με σοβαρότητα κάθε προκλητική και παραβατική ενέργεια του γειτονικού μας κράτους και να ενημερώνει την κυβέρνηση, τα κόμματα, τα ΜΜΕ, τον ΟΗΕ και την Ευρ. Ενωση.
3. Να διδάξουμε στα παιδιά μας την πραγματική Ιστορία του μακεδονικού Ελληνισμού, την οποία πιθανότατα δεν θα διδάσκουν τα σχολικά βιβλία. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής, η οποία ήδη λειτουργεί, για θέματα Εκπαίδευσης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ο,τι δεν θα λέει το σχολείο να το πει η οικογένεια, η Ενορία, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.
4. Η συμφωνία υποτίθεται ότι απαγορεύει στα Σκόπια να σφετερίζονται την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Αφήνει πάντως απροστάτευτη τη χριστιανική, βυζαντινή και νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας. Ας μην επιτρέψουμε στον Ζάεφ να θεωρεί ομοεθνείς του τους Ελληνες ιεραποστόλους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο!


*Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου