Μετά τις γιορτές οι εξελίξεις στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου

Σήμερα η επιτροπή της ΔΙΣ αποφασίζει για την τακτική της απέναντι στο υπουργείο Παιδείας

Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά προσδιορίζονται χρονικά όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της περιβόητης συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου. Οι συνομιλίες επιβραδύνονται καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει ότι δεν βιάζεται να «τρέξει» το ταχύ χρονοδιάγραμμα που επιθυμούσε αρχικά η κυβέρνηση.


Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», προσκλήθηκαν στην Αθήνα τα μέλη της επιτροπής διαλόγου με την Πολιτεία που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η επιτροπή αυτή, με βάση την απόφαση της Ιεραρχίας, καλείται να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, μέλη είναι δύο μητροπολίτες, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Κορίνθου Διονύσιος, δύο θεολόγοι πανεπιστημιακοί κληρικοί, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς και ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο π. Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, και δύο νομικοί, ο Βασίλης Κονδύλης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

Τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, θα συναντηθούν σήμερα προκειμένου να χαράξουν την τακτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στο υπουργείο Παιδείας. Μια πιθανή σειρά βημάτων που ενδέχεται να ακολουθήσει η επιτροπή είναι να ξεκινήσει συνομιλίες, ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση, για να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η «κόκκινη γραμμή» πως δεν συζητείται το καθεστώς μισθοδοσίας του κλήρου ή και -γιατί όχι;- να αλλάξει προς το ευνοϊκό άλλους όρους της αρχικής συμφωνίας.


Μονομερώς
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου της Ιεραρχίας στις 16 Νοεμβρίου που απέρριψε τις αλλαγές στο μισθολόγιο των κληρικών, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση, ενώ και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει νομοθέτηση του κειμένου της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, η οποία στη συνέχεια θα κυρωθεί.

Η μονομερής νομοθέτηση πρακτικά σημαίνει ότι η συμφωνία είναι «take it or leave it» (την αποδέχεσαι στο σύνολό της ή την απορρίπτεις πλήρως). Δεν πρέπει, συνεπώς, να αποκλείεται η Εκκλησία να ακολουθήσει διαφορετική τακτική για να μην εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ άτοπης διαπραγμάτευσης για μια προειλημμένη κυβερνητική απόφαση, παίρνοντας και μια ευθύνη που δεν της αναλογεί. Δεν αποκλείεται, επομένως, να μην κατατεθεί καμία πρόταση στη συζήτηση με τον Κώστα Γαβρόγλου - αντιθέτως, ίσως η επιτροπή ζητήσει να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση, τελικός κριτής της συμφωνίας με την κυβέρνηση θα είναι η Ιεραρχία, η οποία θα κληθεί να την αποδεχθεί, να ζητήσει αλλαγές ή να την απορρίψει στο σύνολό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου