Οι Ρώσοι αναμένουν βοήθειαν από την Ελλάδα δια το Ουκρανικόν


Συναντήσεις με Υπουργούς
Την 13ην Ιουνίου ο Πατριάρχης Κύριλλος συνηντήθη με τον Υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάν, συμφώνως προς το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:
«“Ο εκκλησιαστικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός στις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη μας, βέβαια, καθώς ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία”, υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος: «Πολλοί Ρώσοι, που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές η επιχειρήσεις, έχουν την ευκαιρία για συμμετοχή στην λατρεία στις Ελληνικές εκκλησίες, και αυτός ο παράγοντας ενώνει τους ανθρώπους με έναν ειδικό τρόπο. Το γεγονός ότι είμαστε αδελφοί στην πίστη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερη στάση των εθνών μας ο ένας στον άλλο». Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ελλάδος σημείωσε ότι… “Έχουμε ένα κοινό σπίτι – την Ορθοδοξία, ο υπουργός τόνισε και επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ενωμένη, ειδικότερα, με ένα κοινό μήνυμα προς τον κόσμο”».

Την 25ην Ιουνίου ο Σεβ. Βολοκολάμσκ μεταβαίνει εις Αθήνας δια τας εκδηλώσεις της Διακοινοβουλευτικής Συν­ελεύσεως της Ορθοδοξίας και συναντά εις το Υπουργείον Εξωτερικών τον Έλληνα Αναπληρωτήν Υπουργόν Εξωτερικών κ. Ιωάννην Αμανατίδην.


Κίνδυνος σχίσματος
Έχουν προηγηθή ανησυχητικαί δηλώσεις του Μητροπολίτου Ιλαρίωνος εις το πρακτορείον
Interfax-Religion, όπου συμφώνως προς την ιστοσελίδα romfea.gr της 16ης Ιουνίου είπε τα εξής:
«Θυμάμαι πως στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ 2016 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δημόσια καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως «μόνον κανονικό Πρωθιεράρχη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας…»… Ο ίδιος και η ιεραρχία του δεν ζήτησε τον Τόμο. Επομένως ποιός είναι αυτός που θα παραλάβει; Μήπως είναι ο πρώην Μητροπολίτης Φιλάρετος Ντενισένκο;… Το έγγραφο «Αυτοκέφαλο και τρόπος ανακηρύξεως αυτού» επεξεργάστηκε και επικυρώθηκε στην συνεδρία της Διορθοδόξου προπαρασκευαστικής επιτροπής το 1993 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Εκεί το υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ρωσίας… Επομένως εάν τώρα περιφρονεί­ται ο τρόπος της εκχωρήσεως του αυτοκεφάλου, ο οποίος είναι επεξεργαζόμενος από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τότε καταστρέφονται τα αποτελέσματα της συνεργασίας των τελευταίων 25 ετών… Το κοινό μας χρέος είναι να καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες, ώστε με πρόφαση την θεραπεία ενός σχίσματος να μη γίνει ένα χειρότερο σχίσμα, το οποίο θα κόψει σε κομμάτια το σώμα της Ορθοδοξίας».
Τον κίνδυνον σχίσματος διαβλέπει και ο Σεβ. Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο οποίος προειδοποιεί τον Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως συμφώνως προς την ιστοσελίδα
tribune.gr της 21ης Ιουνίου 2018:
«Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι πρώτος μεταξύ ίσων, όχι πρώτος δίχως ίσους. Επομένως, εάν, Θεός φυλάξοι, υπήρχε μία διάθεση του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς κάποια μονομερή απόφαση στην περίπτωση των σχισμάτων των Σκοπίων και της Ουκρανίας, θα ήταν μία εκδήλωση μιας μεγάλης εσφαλμένης αντίληψης, ενός μεγάλου πνευματικού λάθους και από την άποψη της οργάνωσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ιερών Κανόνων, εντελώς άκυρη».

Αποστολαί εις Φανάρι και Αθήνας

Η Εκκλησία της Ουκρανίας αποστέλλει την 23ην Ιουνίου αντιπροσωπίαν εις την Κωνσταντινούπολιν, δια να συζητήση με τον Πατριάρχην παρόντων των Σεβ. Περγάμου, Γαλλίας και Σμύρνης, οι οποίοι είχαν επισκεφθή τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών. Το ανακοινωθέν του Φαναρίου αναφέρει ότι:
«Στις συνομιλίες εξετάστηκε η υφιστάμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις, σε σχέση με την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, με τελική προοπτική την εκχώρηση στην Εκκλησία αυτών αυτοκεφάλου καθεστώτος».
Διαφορετικόν όμως είναι το πνεύμα που αποπνέει δι’ αυτήν την συνάντησιν το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας την 25ην Ιουνίου:
«Ο Μητροπολίτης Αντώνιος
Borispol και Brovary τόνισε ότι μία λύση για τη θεραπεία του σχίσματος πρέπει να είναι τέτοια «ώστε εμείς, για να διευθετήσουμε το σχίσμα, θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων διαιρέσεων η ακόμα να οδηγήσουμε μέρος των πιστών στις κατακόμβες. Είπαμε επίσης στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, ότι εάν μία παράλληλη κανονική δομή δημιουργηθεί στην Ουκρανία, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε μία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία όχι μόνο στο εγγύς μέλλον, αλλά εντελώς».
Την 25ην Ιουνίου εις Συνεδρίασιν η Εκκλησία της Ουκρανίας εδήλωσεν επί πλέον την αντίθεσίν της εις την υπαγωγήν εις το Πατριαρχείον Κων/λεως. Την 26ην Ιουνίου ο Σεβ. Βολοκολάμσκ επισκέπτεται (μετά την συνάντησιν της προηγουμένης με τον κ. Αμανατίδην αλλά και τον Ρώσον πρέσβυν εις Αθήνας) τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών, που δηλώνει συμφώνως προς το ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ελλάδος:
«ήταν μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε εκκλησιαστικά θέματα γενικότερα, αλλά και πιο συγκεκριμένα στις καλές σχέσεις μας με την Εκκλησία της Ρωσίας, αλλά και στα προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως είναι το πρόβλημα της Ουκρανίας. Ακούστηκαν απόψεις και ερωτηματικά και περιμένουμε ποιά θα είναι η εξέλιξη. Να ευχηθούμε αυτοί που έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από μας να φωτιστούν από τον Θεό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς ωφέλεια της Εκκλησίας».
Η ενότης της Ορθοδοξίας κρέμεται από μίαν κλωστήν! Ας επέμβη η Εκκλησία της Ελλάδος και ας υποδείξη εις το Φανάρι να μη προχωρήση.
"Ο.Τ"

2 σχόλια:

  1. Για να πεις στον άλλον αδελφέ δε πας καλά, θα πρέπει εσύ ο ίδιος να βλέπεις αν πας καλά. Το σχίσμα είναι προ των πυλών μεταξύ αδελφών. Αλλά και η Ελλάδα είναι ενωμένη πνευματικά? Προσέξετε τι συμβαίνει στο εγχώριο χωράφι, και δείτε στο σλαβικό χωράφι τι συμβαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άραγε έχει κάποια σχέση αυτό του Κυρίου, τηρουμένων των αναλογιών;

    "ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου.Ματθ. 7,5 "

    Εν Χριστώ,
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή