Ιερώνυμος: Όταν βλέπουμε ανομίες, αλαζονεία και κλεψιές δεν θα σταματήσουμε

«Δεν έχουμε δουλειά με την εξουσία. Είμαστε, όμως, παιδαγωγοί και όταν βλέπουμε εκτροπές δε μπορούμε να σταματήσουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Όσιου Νίκωνος του Μετανοείτε στην Σπάρτη όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσυγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Παρέστησαν πολιτικοί, οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί και πιστοί από την Σπάρτη και τις γύρω περιοχές.

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Οσίου Νίκωνος, ο οποίος όπως είπε «μας καθοδηγεί όλους αθόρυβα και διακριτικά». Μίλησε για τα προβλήματα της εποχής τονίζοντας πως «οι καιροί είναι δύσκολοι και ο λαός μας έχει ανάγκη από στηρίγματα. Το χρέος μας το πνευματικό, επιβάλλει να θωρακίσουμε τις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας απέναντι στις ξενόφερτες μεθόδους και αξίες που προσπαθούν να μας αποκόψουν από τις ρίζες, που είναι η ιστορία και η Ορθοδοξία. Ο λαός μας ευτυχώς έχει ακόμη αυθεντική και αταλάντευτη την αναφορά του στις αρχές του Ευαγγελίου και στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και τρέφει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία».
Κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να ευλογήσει τους πιστούς και κυρίως τους νέους, διότι, αποτελούν την χρυσή ελπίδα στης απελπισίας τον καιρό και όπως είπε, «είναι το σημείο αναφοράς μας και αποτελούν το αίτημα των προσευχών μας για να αποκτήσουν πιο βαθιές ρίζες τώρα που φυσούν δυνατοί αέρες αθεΐας, υλισμού και διαφθοράς, ώστε να ζήσουν τον Θεό που είναι η μόνη ελπίδα για την προκοπή τους».
Στην συνέχεια τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο με το Μεγαλόσταυρο της χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης για την πρόσκληση, αλλά και για την τιμητική διάκριση τονίζοντας πως «είναι μια ευκαιρία να ξαναδεί κάποιος την πορεία του, να κάνει συγκρίσεις, προβληματισμούς και σκέψεις και να πάρει αποφάσεις για την πορεία του έργου του». Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ζωή και το έργο του Οσίου Νίκωνος επισημαίνοντας πως η Εκκλησία καθημερινά τιμά κάποιον άγιο αφενός για να τον ευχαριστήσουμε και αφετέρου για να προσπαθήσει ο καθένας από εμάς να αντιγράψει τη ζωή του.
Ανέφερε το λόγο που ονομάστηκε ο Όσιος Νίκων «Μετανοείτε» και μίλησε για την προσφορά του υπογραμμίζοντας πως έζησε σε δύσκολες εποχές με πολλά προβλήματα. Σημείωσε, εξάλλου, πως και σήμερα έχουμε προβλήματα, μπορεί να μην μας απειλούν τα ίδια, αλλά μας απασχολούν τεράστια ζητήματα, όπως η έλλειψη σεβασμού και ο ευτελισμός του προσώπου.
Κάλεσε τους πιστούς να αντιγράψουν τον Όσιο Νίκωνα και τον Όσιο Λουκά και άλλες προσωπικότητες αγίων και να μην τους πιάνει πανικός. Σχολίασε, επίσης, ότι το πρόβλημα του αφελληνισμού που υπήρχε τότε υπάρχει και στη δική μας εποχή. «Ακούμε αρκετές φορές πως οι Επίσκοποι ή οι ιερείς θέλουν εξουσία γι' αυτό και ανακατεύονται στα πολιτικά. Αυτό, άλλωστε, δε μας το επιτρέπει ο λόγος του Θεού» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως «συνεπώς δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Δεν έχουμε δουλειά με την εξουσία. Είμαστε, όμως, παιδαγωγοί και όταν βλέπουμε εκτροπές, ανομίες, αλαζονεία και κλεψιές δε μπορούμε να σταματήσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος των πατέρων της Εκκλησίας».
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προτροπή του Αγίου Νίκωνος «Μετανοείτε» επισημαίνοντας πως η μετάνοια είναι η μόνη λύση και όταν λέμε μετάνοια εννοούμε την αλλαγή μυαλού, να βλέπουμε τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να μην τα ξανακάνουμε.
Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε σε ένα χωριό του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνος. Ο Όσιος Νίκων είχε αναλάβει ιεραποστολική δράση, είχε γίνει μέγας κήρυκας του ευαγγελίου και συνισταμένη του κηρύγματός του ήταν η μετάνοια. Σαν άλλος, λοιπόν, Ιωάννης Πρόδρομος, κήρυττε στα πλήθη και τους ζητούσε να μετανοήσουν. Γι' αυτό ακριβώς έλαβε και την προσωνυμία Νίκων "ο Μετανοείτε".
Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση, ενώ την απήλλαξε και από τη μάστιγα των Ισραηλιτών, που με την άσχημη διαγωγή τους επηρέαζαν τον πληθυσμό και αποτελούσαν εμπόδιο στην ηθικοπλαστική προσπάθεια που έκανε ο Νίκων. Επίσης έκανε και θαύματα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ίαση ασθενών που πήγαιναν σ' αυτόν ή που πήγαινε ο ίδιος σ' αυτούς, ενώ τα θαύματα συνεχίζονται και μετά τον θάνατό του, που τοποθετείται το 998.

Ο Όσιος Νίκων "ο Μετανοείτε", είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Σπάρτης και η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερες τιμές από την τοπική Εκκλησία, στις 26 Νοεμβρίου.

"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου