Τιμή στους πεσόντες της ΕΛΔΥΚ από την κυπριακή πολιτεία

Τιμή στους πεσόντες και αγνοουμένους της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου απέτισε η κυπριακή πολιτεία και η σημερινή ηγεσία της Δύναμης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων παρέστησαν στην τελετή που έγινε στο στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής τέλεσε τρισάγιο για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και ανέπεμψε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε τιμητικές πλακέτες της ΕΛΔΥΚ στον υποδιοικητή της Δύναμης κατά το '74, Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο και στον διοικητή του τετάρτου λόγου στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ Λούη Ιωαννίδη.

Ὁ θαυμαστὸς προφήτης Ηλίας ----- + Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης

Εὐχαριστῶ, ἀγαπητοί μου, τὸν Κύριο ποὺ μὲ ἀξιώνει νὰ κηρύξω ἐδῶ στὴ μνήμη τοῦ προφήτου Ἠλιού. Λίγοι ἅγιοι τιμῶνται στὴν πατρίδα μας ὅσο αὐτός.  Ἀλλὰ ἡ τιμὴ στὸ πρόσωπό του ἐπιβάλλει νὰ γνωρίσουμε ποιός ἦταν καὶ νὰ προσπαθήσουμε νὰ τὸν μιμηθοῦμε. Θὰ  προσπαθήσω   νὰ  δώσω μία σκιαγραφία του. Ὁ προφήτης Ἠλίας, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἅγιος τῆς παλαιᾶς διαθήκης, μεγάλη προσωπικότητα, «ψυχὴ οὐρανομήκης», ὅπως λέει ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος, ἕνα πνευματικὸ φῶς (βλ. Ματθ. 5,14), ἕνας φάρος ποὺ ἄναψε ὁ Θεὸς νὰ φωτίζῃ τοὺς ἀνθρώπους μέσα στὸ πέλαγος τῆς ζωῆς. Δὲν εἶνε δυνατὸν νὰ παρουσιάσουμε ἐδῶ ὅλη τὴ ζωή του. Ἀνοῖξτε τὴν Παλαιά Διαθήκη στὰ βιβλία Τρίτο (Γ΄, κεφ. 17ο-20ό) καὶ Τέταρτο (Δ΄,κεφ. 2ο) Βασιλειῶν, ποὺ ἱστοροῦν τὸν βίο του, καὶ θὰ θαυμάσετε· πράγματι εἶνε ἀξιοθαύμαστος.

Δρ. Μάριος Ι. Πηλαβάκης : Καταγγελία για την βίαιη εκδίωξή μου από τον αύλειο χώρο της αίθουσας τελετών του Α.Π.Θ. την 3ην Ιουνίου 2015, με εντολήν του καθηγητού και προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Θεοδώρου Γιάγκου.

Δρ. Μάριος Ι. Πηλαβάκης                                                   Θεσσαλονίκη 25-06-2015
Κλειούς 6,
Άνω Πόλις
546 33 – Θεσσαλονίκη


Προς τον Πρύτανη Α.Π.Θ.
κ. Περικλή Μήτκα
Θεσσαλονίκη


Θέμα : Καταγγελία για την βίαιη εκδίωξή μου από τον αύλειο χώρο της αίθουσας τελετών του Α.Π.Θ. την 3ην Ιουνίου 2015, με εντολήν του καθηγητού και προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Θεοδώρου Γιάγκου.

            Κύριε Πρύτανη,
            Την 3ην Ιουνίου το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. ανηγόρευσε σε επίτιμον διδάκτορά του τον αγγλικής καταγωγής Μητροπολίτην Διοκλείας Κάλλιστον Ware. Επειδή ο προαναφερθείς Μητροπολίτης μετέδιδε την Θείαν Κοινωνίαν στους αιρετικούς Κόπτας εμοίρασα φυλλάδιο διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρον της αίθουσας τελετών. Εκείνην την ώρα είδα τον συμπατριώτη μου και «φίλον» καθηγητή κ. Θεόδωρον Γιάγκο στα σκαλιά της αίθουσας να δίνει εντολές σε τέσσερεις άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας να με διώξουν. Ένας από αυτούς άρπαξε βίαια τα φυλλάδια που κρατούσα και εν συνεχεία με έσπρωξαν έξω από το χώρο.
Ποτέ δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις η διάδοση των στοχασμών μου με αντικείμενο ορισμένες θεολογικές μου απόψεις σχετικά με τη διακονία του Λόγου του Θεού από τον τιμώμενο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις απόψεις μου αυτές θεμελιώνω στους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό, διότι η τήρηση ή μη των κανόνων που αναφέρονται στην έντυπη διατύπωση των απόψεών μου, προκύπτει ολοφάνερα, το δε κείμενό τους είναι σαφέστατο και ουδεμίας αμφισημίας των εξ εμού έχει ανάγκη.
Ασκώντας λοιπόν το δικαίωμά μου που απορρέει από το αρθρ. 14 του Συντάγματος, ευρισκόμενος σε δημόσιο χώρο και μη προσβάλλοντας πρόσωπα δέχθηκα έργω εξύβριση στο πρόσωπό μου (αρθρ. 361 Π.Κ.) με προπηλακισμούς και ανάρμοστες χειρονομίες από όργανα ιδιωτικής ασφάλειας του χώρου, στα οποία ο κ. καθηγητής εκ προθέσεως προκάλεσε την απόφαση τής έργω εξυβρίσεως στο πρόσωπό μου. Συνεπώς αντιμετώπισα το θλιβερό γεγονός ένας παλαιός μου φίλος να δρα ως ηθικός αυτουργός (αρθρ. 46 Π.Κ.) στο αδίκημα που συνέβη στο πρόσωπό μου.  Βέβαια δεν πρόκειται να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Θεωρώ όμως τερματισθείσα μια φιλία διατυπώνοντας την ευχή ο ζήλος ο οποίος κατέλαβε τον κ. καθηγητή σε βάρος του προσώπου μου να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη αντιμετωπίσεως των διαφόρων αιρέσεων που διαδίδονται τάχιστα, πάντοτε βέβαια εντός των νομίμων και ηθικών ορίων.

                                                                                    Μετά τιμής



                                                                          Μάριος Ι. Πηλαβάκης
(Διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας
του Πανεπιστημίου του Λονδίνου)


Κοινοποίησις :
1) Υπουργόν Παιδείας
κ. Μπαλτάν
2) Αναπληρωτήν Υπουργόν Παιδείας
κ. Κουράκην
3) Οικουμενικό Πατριαρχείον.
4) Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας της Ελλάδος
5) Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
6) Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας της Κύπρου
7) Κοσμήτορα και Καθηγητάς της
Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

8) Μ.Μ.Ε.

O Συναξαριστής της ημέρας.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Του προφήτου Ηλίου του Θεσβίτου.

Ὁ Προφήτης Ἠλίας ἦταν γιὸς τοῦ Σωβὰκ καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴ Θέσβη τῆς περιοχῆς Γαλαάδ, καὶ ἀνῆκε στὴν φυλὴ τοῦ Ἀαρῶν.
Ὅταν γεννήθηκε, ὁ πατέρας του εἶδε μία θεία ὀπτασία: Δυὸ ἄνδρες λευκοφορεμένοι τὸν ὀνόμαζαν Ἠλία, τὸν σπαργάνωναν μὲ φωτιὰ καὶ τοῦ ἔδιναν φλόγα νὰ φάει. Τότε ὁ πατέρας του, πῆγε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἀφοῦ περιέγραψε τὴν ὀπτασία στοὺς ἱερεῖς, ἐκεῖνοι τοῦ εἶπαν ἐρμηνεύοντας τὴν ὀπτασία, ὅτι ὁ γιὸς του θὰ γίνει προφήτης καὶ θὰ κρίνει τὸ Ἰσραὴλ μὲ δίκοπο μαχαίρι καὶ φωτιά.
Ὁ Προφήτης ἄσκησε τὸ προφητικό του χάρισμα ἐπὶ 25 ἔτη. Προεῖπε γιὰ τὴν ἔλευση τοῦ Χριστοῦ στὴν γῆ 816 χρόνια πρίν. Ἦταν τόσο μεγάλη ἡ πίστη του, ποὺ κατέβασε τρεῖς φορὲς φωτιὰ ἀπὸ τὸν οὐρανό, σταμάτησε τὴν βροχὴ καὶ ἀνάστησε νεκρούς. Μὲ τὴν φωτιὰ μάλιστα ἔκαψε τοὺς στρατιῶτες ποὺ εἶχε στείλει ὁ βασιλιὰς Ὀχοζίας γιὰ νὰ τὸν συλλάβουν.
Στὸ ὅρος Χωρὴβ εἶδε τὸν ἴδιο τὸν Θεό, διέσχισε τὸν Ἰορδάνη μὲ τὴν μυλωτή του καὶ τέλος ἀνελήφθη μὲ ἅρμα πυρός.
Ἐπίσης παρέστη στὴν Μεταμόρφωση τοῦ Χριστοῦ μαζὶ μὲ τὸν Μωϋσῆ.

Μέγα σκάνδαλο :

 Ο Αμερικανός πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς της Ι.Μ. Ιερισσού και Αγίου Όρους παρουσιάζει σε λαμπροτάτη βιβλιοπαρουσίαση εις την Θεσσαλονίκην τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως αντιπαπικόν θεολόγον.


          Την Πέμπτην 18 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. ο Αμερικανός πρωτοπρεσβύτερος και διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ. π. Πέτρος Χιρς έκαμεν παρουσίαση του βιβλίου του “Εκκλησιολογική Αναθεώρηση της Β’ Βατικανής Συνόδου”. Το βιβλίο παρουσίασαν εις την αίθουσαν “Μέγας Αλέξανδρος” του ΙΕΚ Ακμή εις το κέντρον της Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Τσελεγγίδης, ο συγγραφέας. Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Καραμπελες.
          Την βιβλιοπαρουσίαση μετέδιδε απ’ευθείας ο Ρ.Σ. της Μητροπόλεως Πειραιώς και εκάλυπτε τηλεοπτικώς το κανάλι www.intv.gr
          Την παρουσίασιν ετίμησαν εκτός του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος μετά του πρωτοσυγκέλλου του, ομότιμοι καθηγηταί Θεολογίας του Α.Π.Θ., ηγούμενοι, μοναχοί και μοναχαί από την Ι.Μ. Φλωρίνης (απουσίαζεν όμως ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος) και άλλες Μητροπόλεις, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Τσίγκος, ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου “Το Περιβόλι της Παναγίας”.
          Η όλη εκδήλωσις διαφημίστηκε ευρέως με έγχρωμες αφίσες. Το βιβλίο εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Uncut Mountain Press (Αλατόμητον Όρος), ιδιοκτησίας του π. Πέτρου Χιρς με έδρα το χωρίον Πετροκέρασα Χαλκιδικής.
          Πριν την βιβλιοπαρουσίαση διενεμήθη έξω από το ΙΕΚ Ακμή (Τσιμισκή 14) φυλλάδιον με τίτλον “Σωφρόνιος του Essex και Ναυπάκτου Ιερόθεος: Βίοι παράλληλοι και αιρετικοί” (ο Αστήρ της Εφέσσου, αρ. 25, Νοέμβριος 2010, www.markoseugenikos.gr).
          O π. Πέτρος φανερά ενοχλημένος εβγήκε εις το πεζοδρόμιον και παρακαλούσε να μη δοθεί το φυλλάδιο, ένας μάλιστα οπαδός το έσχισε παρόλο που υπήρχε πάνω και φωτογραφία εικόνος του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.
          Διερωτάται κανείς δια την περίεργην στάσιν του Αμερικανού Πρωτοπρεσβυτέρου και διδάκτορος Θεολογίας του Α.Π.Θ. πως είναι δυνατόν να κατεβαίνει εις το πεζοδρόμιον έξω από την Μητρόπολιν Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενος κατά του «οικουμενικού» μητροπολίτου ενώ προσκαλεί τον αρχιοικουμενιστή Μητροπολίτη Ναυπάκτου που συμπροσεύχεται με τον υπεύθυνον των Δομινικανών (Ιεροεξεταστών) εις την Ελλάδα Ροζάριο και υποστηρίζει τας αιρετικάς διδασκαλίας του αιρετικού Σωφρονίου του Έσσεξ. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά επί του ιδίου θέματος. Τέλος, ποιος ήτο ο νεαρός φραγκισκανός καλόγερος που ετίμησεν επισήμως και λαμπρώς την βιβλιοπαρουσίαση;


Μ.Π.