Έπεσαν οι μάσκες

 Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου

τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ο θεολογικός κόσμος και ο πιστός λαός την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την σοφή και εμπνευσμένη καθοδήγηση του σεβαστού μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου: «Η Ιερά Σύνοδος δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της εορτής των Θεοφανείων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α υπ΄ αριθμ. Δ1α/ ΓΠ. Οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄5509)».

Ακολούθως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως θεσμικός παράγοντας της Ελληνικής Δημοκρατίας ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Εξάλλου όπως τονίζεται στην ανακοίνωση κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου στους χιλιάδες ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, οι οποίοι αριθμούνται πέραν των ογδόντα (80) και των ευλαβών κληρικών, οι οποίοι αριθμούνται σε μερικές χιλιάδες, τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια ιστορική και γενναία απόφαση, η οποία θα καταγραφεί στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και θα παραμείνει ως υπόδειγμα υπεύθυνης αντιμετώπισης των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του Συντάγματος του Ελληνικού κράτους, το οποίο αρχίζει με την επίκληση του ονόματος της Αγίας Τριάδος.

Με την ίδια χαρά και ευφρόσυνη ικανοποίηση επιδοκιμάζουμε και την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, υπό την προεδρία του αγίου και πολιού Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, η οποία επίσης εξ αφορμής των πρόσφατων Κυβερνητικών εξαγγελιών, σχετικά προς την απαγόρευση και πάλι συμμετοχής των πιστών στην μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, «και με συναίσθηση της ποιμαντικής της ευθύνης», η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη της για την αιφνίδια ανατροπή αυτών που νομοθέτησε η ίδια η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφασή της.

Η συμμετοχή ενός μέρους του εκκλησιάσματος, αναφέρει η απόφαση της Εκκλησίας της Κρήτης, της Θείας Λειτουργίας ήταν δυνατή κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

Και επειδή και στις προηγούμενες εορτές του Δωδεκαημέρου τηρήθηκαν τα μέτρα και αποφεύχθηκε με ευθύνη της Εκκλησίας κάθε συνωστισμός ή παρανομία: «η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία της εορτής των Θεοφανείων και για τον λόγο αυτό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της, οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έμφαση που δίνει η απόφαση – ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, «στην άσκηση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της θρησκευτικής λατρείας, το οποίο δεν μπορεί να περιστέλλεται αδιακρίτως στα πλαίσια οριζόντιων και γενικών μέτρων και να μην οδηγεί στην ολική απαγόρευση της λατρείας». Δικαίως η Εκκλησία της Κρήτης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, με το δίκαιο αίτημα ενός ειλικρινούς διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, «για το κοινό καλό των ανθρώπων του τόπου και με γνώμονα την ψυχική υγεία και την κοινωνική ειρήνη».

Τέλος, η Εκκλησία της Κρήτης αναμένει τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση της προσφοράς της, σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις δύο Ιερών Συνόδων των Αθηνών και της Κρήτης απάντησε με ιταμό και απαράδεκτο τρόπο υποτιμώντας δύο κορυφαίους θεσμούς, οι οποίοι εκφράζουν το 94% του Ορθόδοξου χριστιανικού λαού.

Τελικά, έπεσαν οι μάσκες. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος ως ένα απλό όργανο της “Ευρωπαϊκής Δικτατορίας” και της αθεϊστικής διανόησης και προπαγάνδας εναντίον του τελευταίου προπύργιου της Ορθοδοξίας που παραμένει στην ανθρωπότητα, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, που καμία κυβέρνηση διά μέσου της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας δεν τόλμησε να κάνει.

Με τον πλέον προκλητικό τρόπο έκφρασης κρατικής εξουσίας του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” απαντά στην Εκκλησία: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί (sic). Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος την Εκκλησία ότι είναι όποιος κι όποιος, ως ένα μικρομάγαζο και ως ένας οποιοσδήποτε φορέας;

Τόση υποτίμηση κ. Μητσοτάκη, μικρέ, εννοώ νεότερε, που γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια την Εκκλησία της πατρίδας σου, που σε τίμησε και εσένα και την οικογένειά σου σκανδαλωδώς, μέχρι σημείου σκανδαλισμού του Ελληνικού λαού.

Συνομιλείς με τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδος παίρνετε ομόφωνες αποφάσεις για τη λειτουργία των Ναών ακόμη και της ιδιαίτερης πατρίδας σου της Κρήτης και προκαλείς σκανδαλωδώς με την ανάκληση των σου Κυβερνητικών αποφάσεων;

Δε διάβασες ποτέ σου φαίνεται Ευαγγέλιο, όπου όταν προκαλείται η πίστη του λαού, με Δικτατορικές αποφάσεις και Ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί που υπηρετούμε στα Ανώτατα Καθιδρύματα της πατρίδας μας, και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός προτάσσουμε το «πειθαρχείν δε Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξ. 5, 29).

Γελοιοποιείτε με την απόφασή σας αυτή την Ορθόδοξη Εκκλησία της πατρίδος μας, η οποία διαχρονικά συνέβαλε από τον ευαγγελισμό της με την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου ως τις μέρες μας.

Πώς θα γιορτάσετε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι τις μέρες μας, όπου η Εκκλησία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο και εάν εσείς σήμερα κατέχετε τον θώκο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, το οφείλετε σε ένα παπά και σε ένα καλόγερο, οι οποίοι νυχθημερόν προσεύχονται “υπέρ των αρχόντων”;

Εάν υπάρχουν σχολεία στα οποία και εσύ εφοίτησες, οφείλεται σε αυτή την Εκκλησία που εσύ και τα κυβερνητικά σου όργανα μανιωδώς διώκετε.

Με τη στάση σας αυτή συμβάλλετε στο να υποτιμηθεί η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η ορθόδοξη θεολογία του τόπου μας.

Η στάση σας, κύριε Πρωθυπουργέ, ισοδυναμεί με διωγμό της Εκκλησίας, γιατί με τον τρόπο αυτό συνειδητά την περιθωριοποιείτε.

Ως Καθηγητής, τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια αισθάνομαι πλήρη αγανάκτηση για την αφροσύνη σας κ. Μητσοτάκη, για την ιδιοτέλειά σας και την απόλυτη υποταγή σας στις Ευρωπαϊκές εντολές.

Ελπίζω να ανταποκριθούν η ΠΕΘ (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) και οι Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης διά των Κοσμητειών τους, στις προκλήσεις των καιρών και να συμπαραταχθούν με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης.

Η πειθαρχία στο Νόμο του Θεού και όχι του Καίσαρα είναι επιβεβλημένη.

"O.T."

Δεν υπάρχουν σχόλια: