Τη Γ΄ (3η) Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΛΟΥΚΙΛΛΙΑΝΟΥ και των συν αυτώ τεσσάρων νηπίων ΚΛΑΥΔΙΟΥ, ΥΠΑΤΙΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ και ΠΑΥΛΗΣ της παρθένου και Μάρτυρος.

Λουκιλλιανός ο Άγιος ήκμασε κατά τους χρόνους του βασιλέως Αυρηλιανού εν έτει σο΄ (270). Ιερεύς δε ων των ειδώλων και γέρων κατά την ηλικίαν, έχων τας τρίχας λευκάς, κατώκει πλησίον της πόλεως Νικομηδείας. Επειδή δε, εννοήσας την πλάνην αυτού, προσήλθεν εις την πίστιν του Χριστού, ωδηγήθη προ του κόμητος Σιλβανού. Εκεί δε, αφού δεν επείσθη να αρνηθή τον Χριστόν και να επανέλθη πάλιν εις την των ειδώλων θρησκείαν, συνέτριψαν τας σιαγόνας αυτού, έδειραν δια ράβδων και εκρέμασαν αυτόν με την κεφαλήν προς τα κάτω.
Έπειτα έκλεισαν τον Άγιον εις την φυλακήν, εντός της οποίας εκρατούντο τέσσαρα ευλογημένα παιδία, δια την εις Χριστόν πίστιν αυτών. Μετά ταύτα εξήγαγον τον Άγιον εκ της φυλακής μετά των τεσσάρων παιδίων και ωδήγησαν μετά τούτων εκ νέου προ του κόμητος. Όμως, διότι επέμενεν εις την πίστιν του Χριστού, έρριψαν αυτόν, ως και τα ευλογημένα εκείνα παιδία, εντός ανημμένης καμίνου. Αίφνης όμως έπεσεν ουρανόθεν πυκνοτάτη βροχή, εκ των υδάτων της οποίας εσβέσθη η πυρά της καμίνου και ούτως ο Άγιος μετά των παιδίων εξήλθον της καμίνου τελείως αβλαβείς. Ο κόμης τότε επρόσταξε να μεταφέρουν τον Άγιον μετά των παιδίων εις το Βυζάντιον και εκεί να θανατωθούν. Εκεί, τα μεν Άγια παιδία απεκεφαλίσθησαν, τον δε Άγιον Λουκιλλιανόν εκρέμασαν επί Σταυρού και κατεξέσχισαν τας σάρκας αυτού. Κατόπιν εκάρφωσαν επί του Σταυρού τα απόκρυφα αυτού μέλη και ούτω παρέδωκεν ο μακάριος την αγίαν αυτού ψυχήν εις χείρας Θεού. Η δε Αγία παρθένος Παύλα συνωδοιπόρει μετά των Αγίων και επεριποιείτο τας πληγάς του αγίου Μάρτυρος Λουκιλλιανού. Όταν δε ετελειώθησαν και οι πέντε Άγιοι, συνέλεξε τα άγια λείψανα αυτών. Διότι ήτο εκ προγόνων Χριστιανή και είχε τούτο το έργον. Να εισέρχεται εις τας φυλακάς και να περιθάλπη και να τρέφη τους δια τον Χριστόν πάσχοντας Αγίους Μάρτυρας. Δια την αιτίαν όθεν ταύτην συλληφθείσα ωδηγήθη προς τον κόμητα και επειδή παρά τας προτροπάς αυτού δεν επείσθη να θυσιάση εις τα είδωλα, πρώτον μεν εγυμνώθη και εδάρη δια λωρίων, κατόπιν δε δια ράβδων. Επειδή δε εκ των αγρίων ραβδισμών διελύθη το σώμα αυτής, τούτου ένεκα Άγγελος Κυρίου ελθών ιάτρευσεν αυτήν και ενεδυνάμωσε δια το μαρτύριον. Οδηγηθείσα δε εκ νέου προ του κόμητος, ελεεινολόγησεν αυτόν. Όθεν εκτύπησαν αυτήν εις το στόμα και κατόπιν έκλεισαν εις την φυλακήν. Κατόπιν η Αγία Μάρτυς Παύλα ωδηγήθη εις τρίτην εξέτασιν και ριφθείσα εντός ανημμένης καμίνου διεφυλάχθη υπό θείου Αγγέλου αβλαβής. Τελευταίον ο κόμης επρόσταξε να μεταφέρουν την Αγίαν εις το Βυζάντιον και εκεί να αποκεφαλίσουν ταύτην. Όθεν η Αγία οδηγηθείσα εις τον τόπον όπου ετελειώθησαν ο Άγιος Λουκιλλιανός και τα τέσσαρα Παιδία, απεκεφαλίσθη και ούτως η μακαρία έλαβε τον στέφανον της αθλήσεως.                                                                                                                                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: