Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας --- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με αφορμή τις διώξεις κατά κληρικών και πιστών λόγω τέλεσης ιεροπραξιών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1.      Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξ αρχής έχει διακηρύξει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και έχει συμφωνήσει με τη λήψη έκτακτων μέτρων για το σκοπό αυτό, ενόψει της πανδημίας του «Κορωνοϊού».
2.      Όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τα απολύτως απαραίτητα και αναλογικά για το σκοπό αυτό και να μη περιορίζουν αθέμιτα ή καταργούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα και την πνευματική και πολιτιστική ζωή των λαών.

3.      Στην πιο πάνω αντιδημοκρατική εκτροπή υπέπεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη συναίνεση και της Αντιπολίτευσης, απαγορεύοντας εντελώς τις ιεροπραξίες στο διάστημα από 16 Μαρτίου έως 12 Απριλίου και εν συνεχεία, έως τις 16 Μαΐου, επιτρέποντας την τέλεση ιερών ακολουθιών μόνο κεκλεισμένων των θυρών. Ενώ ήταν εφικτό, οι εκκλησίες να έχουν μείνει ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα, με τη λήψη ανάλογων μέτρων προστασίας που λήφθηκαν και κρίθηκαν ικανοποιητικά για άλλους χώρους συνάθροισης κοινού, που επιλεκτικά έμειναν ανοικτοί και προσβάσιμοι, αλλά και σε άλλες χώρες.
4.      Η παραπάνω εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι ήδη μετά το άνοιγμα των εκκλησιών στις 17 Μαΐου, τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε αυτές τηρούνται σχολαστικότερα απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον χώρο συνάθροισης κοινού. 
5.      Η Κυβέρνηση, αμετανόητη, με το από 14.5.2020 και αριθ. πρωτοκόλλου 29314 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εκδόθηκε σε συνέχεια εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας στις 5 Μαΐου, ζητά από τους Ληξιάρχους όλης της Χώρας «να ενημερώσουν άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εάν έχουν υποβληθεί αιτήματα πολιτών περί καταχώρησης γάμων ή βαπτίσεων, οι οποίοι έχουν λάβει χώρα εντός χώρων λατρείας, κατά το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 16.5.2020 (….) έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να τα διαβιβάσει στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή για την ποινική διερεύνησή τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
6.      Καταδικάζουμε απερίφραστα την πιο πάνω προδήλως αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αυταρχική πολιτική, η οποία συνεχίζεται, δεδομένου ότι η τέλεση ιεροπραξίας ποινικοποιείται και στοχοποιείται ως τέτοια, χωρίς να εξετάζεται αν όντως από τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετείται απειλή για τη δημόσια υγεία (μη τήρηση αποστάσεων και ατομικής υγιεινής).
7.      Η απαγόρευση μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας στη Γερμανία και στην Αυστρία κατά το ορθόδοξο τυπικό, ακόμα και με ανοιχτές τις εκκλησίες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η πλήρης απαγόρευση των ιεροπραξιών στην Ελλάδα και η ποινικοποίηση της μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας ακόμα και σε μεμονωμένα πρόσωπα.
8.      Η επίθεση ενάντια στη Θεία Κοινωνία, που αποτελεί τον πυρήνα της λειτουργικής και εκκλησιαστικής μας ζωής, σε συνδυασμό με την  σχεδόν πλήρη αποκοπή των πιστών από τη λειτουργική ζωή σε περίοδο Μεγάλης Σαρακοστής και Πάσχα, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα. 
9.      Το Κίνημα της Χ.Δ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους διώκονται για παρόμοια «αδικήματα». Ζητάμε την άμεση ανάκληση του απαράδεκτου εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών, την παύση κάθε περαιτέρω δίωξης και να τεθούν στο Αρχείο όσες δικογραφίες έχουν σχηματισθεί κατά κληρικών και πιστών για τη συμμετοχή σε ιεροπραξίες.
10.   Η Κυβέρνηση της Δεξιάς, απέβαλε το ευσεβιστικό και υποκριτικά «φιλόχριστο» προσωπείο, και αναδεικνύει το αντιχριστιανικό και στυγνό υλιστικό πρόσωπό της. Η ευθεία επίθεση στον πυρήνα της Ορθόδοξης πίστης και οι διώξεις, είναι φυσική συνέπεια των προτεραιοτήτων και της λογικής της αντιχριστιανικής νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, η οποία προάγει την κοινωνική αδικία, τα συμφέροντα της οικονομικής Ολιγαρχίας και την απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Όσοι Χριστιανοί εκπλήσσονται για τα τωρινά «έργα και ημέρες» της Ν.Δ., απλώς έχουν υποβιβάσει την σημασία του κοινωνικού μηνύματος του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης παράδοσής μας, με τα οποία η Δεξιά και ιδίως η τωρινή νεοφιλελεύθερη εκδοχή της, έρχεται σε ευθεία αντίθεση.
11.   Η Ιερά Σύνοδος οφείλει να εγκαλέσει, έστω και τώρα, την κυβέρνηση και να απαιτήσει αυστηρά την παύση οποιασδήποτε δίωξης κατά ιερέων, ιεροψαλτών ή άλλων διακόνων των εκκλησιών και λαϊκών για παρόμοιες «παραβάσεις». Για τα τελούμενα εν τω Ναώ η μόνη και αποκλειστικώς υπεύθυνη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι η Ιερά Σύνοδος. Επιτέλους ας παύσει η ΙΣ να κρύβεται πίσω από τη «δεξιά του Κυρίου» –η μάλλον το δάχτυλο κάποιων «κυρίων»– και να προστατεύσει, ως οφείλει, τους ιερείς και τους πιστούς από την κυβερνητική αυθαιρεσία.
12.   Καλούμε το Λαό του Θεού, ο οποίος, άλλωστε συγκροτεί και την Εκκλησία Του, τον κάθε πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό, να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιδράσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα : (α) σε περίπτωση απόπειρας της Κυβέρνησης να επιβάλει ξανά το μέτρα που επέβαλε στο διάστημα από 16 Μαρτίου έως 16 Μαΐου σε σχέση με τη λειτουργία των εκκλησιών και (β) ενάντια σε κάθε δίωξη για τέλεση ιεροπραξιών, και σε κάθε μορφή αστυνομικής καταστολής της λατρευτικής ζωής.  Θυμίζουμε άλλωστε πως η θ. Λειτουργία είναι το έργο του λαού (λειτός+έργον) γενικώς και όχι του κλήρου ειδικώς.

Αθήνα 20 Μαΐου  2020       Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: