Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ -- Αθωνικά άνθη.

«Όλην εισδεξάμενοι, την νοητήν λαμπηδόνα, του αγίου Πνεύματος, το υπερφυέστατον, χρησμολόγημα, τω βραχεί ρήματι, και πολλή συνέσει, θεοπνεύστως απεφθέγξαντο… άνωθεν λαβόντες, την τούτων αποκάλυψιν…»

Ευαγγέλιον και Πατέρες είναι η αδιάστατος πνευματική συζυγία, η οποία συνιστά και θεμελιοί την αγίαν και Ορθόδοξον ημών Εκκλησίαν επί την αρραγή πέτραν της αληθείας. Είναι τόσον στενώς ηνωμέναι αι δύο αυταί έννοιαι, ώστε να μη δύναται να νοηθή το εν άνευ του άλλου, το Ευαγγέλιον δίχως Πατέρας της Εκκλησίας και Πατέρες άνευ Ευαγγελίου. Εντεύθεν, η Εκκλησία του Χριστού θα ηδύνατο προσφυώς να καλήται και Εκκλησία των Πατέρων. Διότι την υπερφυά παρουσίαν του Αγίου Πνεύματος εντός της Εκκλησίας, δια των Πατέρων εμάθομεν. Την ερμηνείαν του Ευαγγελίου της Χάριτος του Χριστού οι Πατέρες έδωκαν εις τον κόσμον.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΝΟΤΑΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (1731-1805) Ο ευκλεής ιεράρχης της Κορίνθου και Γενάρχης του Φιλοκαλισμού

Φορητή εικόνα του Αγίου
Μακαρίου Κορίνθου του 19ου αιώνα.
Φυλάσσεται πίσω από τον τάφο
του Αγίου στον Βροντάδο της Χίου
Μία από τις πιο λαμπρές και χαρισματικές φυσιογνωμίες του αγιολογίου των νεοτέρων χρόνων, που αναδείχθηκε ευκλεής και ταπεινός ιεράρχης, Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος είναι ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, ο οποίος στις 17 Απριλίου 1805 παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου. Προικισμένος από τον Θεό με βαθιά πίστη και ευλάβεια, αλλά και με ζωηρό αγωνιστικό φρόνημα, ταξιδεύει ακαταπόνητα όσο κανείς άλλος στα νησιά του Αιγαίου και αφήνει παντού τη φιλόθεη βιοτή και αγιαστική του χάρη, ώστε αναδεικνύεται σκεύος εκλογής του Κυρίου μας.

Ο Άγιος Μακάριος (κατά κόσμον Μιχαήλ Νοταράς) γεννήθηκε το 1731 στα ιστορικά Τρίκαλα Κορινθίας. Ήταν γιος του Γεωργαντά και της Αναστασίας και καταγόταν από την επιφανή και αριστοκρατική οικογένεια των Νοταράδων, η οποία διέθετε ισχυρή πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισχύ.

Δεύτε λαοί -- Orthodox Hymns


Τη ΙΖ΄ (17η) Απριλίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΣΥΜΕΩΝ Επισκόπου Περσίας και των συν αυτώ ΑΥΔΕΛΛΑ Πρεσβυτέρου, ΓΟΘΑΖΑΤ, ΦΟΥΣΙΚ και ετέρων Χιλίων Εκατόν Πεντήκοντα.

O Συναξαριστής της ημέρας.
Τετάρτη, 17  Απριλίου 2019                                                                    


Συμεών, Αυδελλάς, Γοθαζάτ, Φουσίκ και οι μετ’ αυτών συναθλήσαντες έτεροι χίλιοι εκατόν πεντήκοντα Άγιοι Μάρτυρες έζων εις την Περσίαν κατά τους χρόνους Σαβωρίου του βασιλέως των Περσών 325 – 379 και Κωνσταντίνου του μεγάλου, βασιλέως των Ρωμαίων 307 – 337. Ήσαν δε ο Συμεών Επίσκοπος και πνευματικός προϊστάμενος όλων των εκεί Χριστιανών, ο Αυδελλάς Πρεσβύτερος, οι δε λοιποί άρχοντες και αρχόμενοι του βασιλείου των Περσών.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΛΕΟΜΕΝΗ


Tο «Αυτοκέφαλο» δεν αποκατέστησε την ενότητα των εν Ουκρανία Ορθοδόξων

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» τοποθετείται για την απόφαση του Οικουµενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και για το ενδεχόµενο σχίσµατος εντός της Ορθοδοξίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η µόνη Ορθόδοξος εν Ουκρανία Εκκλησία, όπου τελεσιουργούνται τα σωστικά µυστήρια, παραµένει η Ουκρανική Ορθόδοξος Εκκλησία µε επικεφαλής τον µητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο». Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, που βρίσκεται στο πηδάλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εδώ και µία δεκαετία, ξεκαθαρίζει πως το Πατριαρχείο Μόσχας δεν αναγνωρίζει τη νέα Εκκλησία, ούτε πρόκειται ποτέ να την αναγνωρίσει. Μιλάει µε αγάπη για την Ελλάδα, αφού έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τη χώρα µας, και δηλώνει πως «κάθε φορά είχα την αίσθηση ότι δεν ερχόµουν σε ανθρώπους ξένους, αλλά σε αδελφούς µου».

Μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού στη Ν. Υόρκη -- Παρέλαση με πλήθος κόσμου, με μηνύματα για Κύπρο, Πρέσπες και Βόρεια Ηπειρο

Από τις μαζικότερες των τελευταίων δεκαετιών ήταν η φετινή εθνική παρέλαση του Ελληνισμού της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης που πραγματοποιήθηκε στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν την περασμένη Κυριακή. Εκατοντάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, φορώντας εθνικές ενδυμασίες παρήλασαν ακολουθώντας τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που έδιναν με την επιβλητική τους παρουσία τον ρυθμό αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα. 

Ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που κρατώντας τη γαλανόλευκη παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια την παρέλαση, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και τα συνθήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κυριάρχησαν. Επίσης πολλά ήταν τα συνθήματα για λευτεριά στην Κύπρο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου -- Του αειμνήστου Φώτη Κόντογλου

Εκείνος που έχει θρόνο τον ουρανό και υποπόδιο τη γη, ο γιός του Θεού και ο Λόγος του ο συναΐδιος, σήμερα ταπεινώθηκε και ήρθε στη Βηθανία απάνω σ’ ένα πουλάρι. 

Και τα παιδιά των Εβραίων τον υποδεχθήκανε φωνάζοντας: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, ο βασιλιάς του Ισραήλ»
Οι πολέμαρχοι του κόσμου, σαν τελειώνανε τον πόλεμο και βάζανε κάτω τους οχτρούς τους, γυρίζανε δοξασμένοι και καθίζανε απάνω σε χρυσά αμάξια για να μπούνε στην πολιτεία τους. 
Μπροστά πηγαίνανε οι σάλπιγγες κι οι σημαίες κ’ οι αντρειωμένοι στρατηγοί και πλήθος στρατιώτες σκεπασμένοι με σίδερα άγρια και βαστώντας φονικά άρματα γύρω σ’ ένα αμάξι φορτωμένο με λογής λογής αρματωσιές και σπαθιά και κοντάρια παρμένα από το νικημένο έθνος.

Τέτοια καί παρόμοια ήταν τα μεγάλα καρφιά πού χρησιμοποιήθηκαν στην Σταύρωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού !

«ΔΑΚΡΥΑ ΔΟΣ ΗΜΙΝ Ο ΘΕΟΣ…» -- Τοῦ αειμνήστου Παν. Γκιουλέ

Πατερικαὶ προσεγγίσεις μετανοίας, χαροποιοῦ πένθους καὶ λυτρωτικῆς κατανύξεως τὴν Μεγάλην Ἑβδομάδα

«Ἤθελον δάκρυσιν ἐξαλεῖψαι τῶν ἐμῶν πταισμάτων, Κύριε, τὸ χειρόγραφον, καὶ τὸ ὑπόλοιπον τῆς ζωῆς μου διὰ μετανοίας εὐαρεστῆσαι σοι, ἀλλ᾽ ὁ ἐχθρὸς ἀπατᾶ με, καὶ πολεμεῖ τὴν ψυχήν μου. Κύριε, πρὶν εἰς τέλος ἀπόλωμαι, σῶσον με» (α´ κατανυκτικὸν Στιχηρὸν τοῦ δ´ Ἤχου).

Ὡς παναρμόνιες οὐράνιες Ἀρχαγγελικὲς ὑμνωδίες, ποὺ διασαλπίζουν διαχρονικὰ στὸ πλήρωμα τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν, σαλπίσματα μετανοίας, ἀσκήσεως, νήψεως, κατανύξεως καὶ καθάρσεως, ἀντηχοῦν στοὺς κατανυκτικοὺς ἑσπερινοὺς τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, τὰ δακρύρροα τροπάρια καὶ οἱ κατανυκτικοὶ ὕμνοι, οἱ αἶνοι, τὰ ἰδιόμελα καὶ τὰ δοξαστικὰ ἀπὸ τὸ κατανυκτικὸ Τριώδιο, ποὺ καλοῦν τοὺς πιστοὺς σὲ μιὰ ἀλλαγὴ πορείας πλεύσεως. Σὲ μιὰ πορεία σωτηριώδους ματανοίας καὶ ἐπιστροφῆς πρὸς τὸν Οὐράνιο Πατέρα!

Μητρ. Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος: ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΤΑ ΑΠΥΛΩΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!


ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!

 _______Με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθεί αυτή η αντίδραση κάποιων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. του άλλοτε Υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, της κας Έλενας Ακρίτα, του κ. Σπυρ. Δανέλλη κ.ά. με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του τ. Υπουργού κ. Παναγ. Κουρουμπλή στο Εκκλησιαστικό μας Γηροκομείο εδώ στο Αίγιο, στον «ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ!».
_______Αιτία όλης αυτής της αναστατώσεως ήταν η  τιμητική συνάντηση του οικείου Μητροπολίτου με τον Υψηλό Επισκέπτη σε ένα Ίδρυμα κοινωνικής προσφοράς! Οι συγκεκριμένοι αυτοί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά δαιμονίσθηκαν!!!!!