Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ --- Αθωνικά άνθη

Όπως ημπορεί ο Ορθόδοξος να είπη: «εμνήσθην του Θεού και ηυφράνθην», «εμνήσθην της Θεοτόκου και εσώθη η ψυχή μου», έτσι δύναται να είπη «εμνήσθην της Κυριακής της Ορθοδοξίας και ηγαλλιάσατο το πνεύμα μου»…                                                           
Διότι η μνήμη της είναι γλυκεία, πάμφωτος, ζωογόνος, θεία… Και μας στερεώνει εις την πίστιν και μας αγιάζει την καρδίαν, και μας υψώνει τους διαλογισμούς και μας ανανεώνει «ως αετού την νεότητα» της ψυχής μας… Και «βεβαιώνει εν χάριτι τας καρδίας»…      Τι είναι η «Κυριακή της Ορθοδοξίας»; Εορτασμός είναι και θρίαμβος της αληθείας. Μία εορτή, τα επινίκια της Εκκλησίας, κατά τα οποία ανακεφαλαιώνει, εν αναμνήσει, τους αγώνας, τους κατά του σατάν και κατά των «κεκαυτηριασμένων την συνείδησιν». Ακτινοβολία είναι υπερκοσμίου κάλλους, ακτίστου φωτός, θείων αληθειών… Παρεμβολή Κυρίου Παντοκράτορος…                                                      
Η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» αποτελεί μίαν υπόμνησιν θαρραλέα, νευρώδη, νεανικήν των αγώνων και των νικών της Εκκλησίας… Διότι η Εκκλησία μόνον νίκας γνωρίζει.

Το ουδετερόθρησκο κράτος αλλοιώνει την εθνική ταυτοπροσωπία των Ελλήνων



«Απεμπολούμε τα πρωτόκια αντί πινακίου φακής σε μια συγκεχυμένη και δυσδιάκριτη εποχή» ανέφερε εξαρχής με νόημα στην επίκαιρη συνέντευξή του στο ΟΔΥΣΣΕΙΑ TV ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, για την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
“Το Σύνταγμα δεν επιδέχεται αλλοιώσεις κατά την βούληση κάποιων” είπε ενώ ανέλυσε τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία.
Το πρώτο αφορά στο άρθρο 3 για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που η αλλαγή του θα επέφερε έναν τεκτονικό σεισμό. Είπε πως κάποιους τους ενοχλεί το όνομα του Χριστού και πως το άρθρο προστατεύει την ομοιογένεια του έθνους όχι του κράτους. “Η Ελλάς εξήλθε από 4 αιώνων δουλεία χάρη σε αυτήν την πίστη” τόνισε.

Χορωδιακόν Σε υμνούμεν Σε ευλογούμεν Αξιον εστίν -- Orthodox Hymns


Τη ΙΕ΄ (15η) Μαρτίου, ο Άγιος Νεομάρτυς ΜΑΝΟΥΗΛ ο Κρής, ο εν Χίω μαρτυρήσας εν έτει 1792, ξίφει σφαγιασθείς τελειούται.

O Συναξαριστής της ημέρας.
Παρασκευή, 15  Μαρτίου 2019
                                                                                   
Μανουήλ ο του Χριστού Μάρτυς κατήγετο εκ Σφακίων της νήσου Κρήτης, γεννηθείς εκ γονέων Χριστιανών. Νέος δε την ηλικίαν ηχμαλωτίσθη από τους Τούρκους, οίτινες υπέταξαν τα Σφακία, μετά την επανάστασιν του έτους αψο΄ (1770). Βλέποντες δε αυτόν οι Αγαρηνοί επιτήδειον εις την υπηρεσίαν των, ετούρκευσαν αυτόν δια της βίας και περιέταμον κατά την συνήθειάν των. Όμως ο ευλογημένος Μανουήλ, ως θεοσεβής, έκαμε πάντα δυνατόν τρόπον και φυγών εκείθεν ήλθεν εις την νήσον Μύκονον, όπου εξομολογηθείς την αμαρτίαν του και τον πρέποντα κανόνα ποιήσας προθύμως και μυρωθείς, εγένετο πάλιν Χριστιανός.

Καλή και ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. -- Από τον αδελφό μας Σπύρο

Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στο οποίο καθηγητές Πανεπιστημίου παρουσιάζουν την ιστορική πορεία του λεγόμενου εμφυλίου πολέμου του 1946~1949 μας δείχνει στο τέλος του, τι ακριβώς κρυβόταν πίσω από τον φαινομενικά εμφύλιο πόλεμο. Θα το καταλάβετε μετά το 24ο λεπτό όπου φαίνεται πεντακάθαρα η προσπάθεια διαμελισμού της Ελλάδος και συγκεκριμένα της Μακεδονίας, ως επιδιώξεις του μεγαλοϊδεάτη κομουνιστή Κροάτη Τίτο, της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, και του Στάλιν της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σοβιετικής Ενώσεως.

Αυτό που δεν μπόρεσαν να το κάνουν τότε με το αίμα, την βία, την τρομοκρατία, τον γενιτσαρισμό και εξαπονδρισμό και τον θάνατο των Ελλήνων, προσπαθούν να το επιβάλλουν σήμερα με αναίμακτο τρόπο, απλά άλλες δυνάμεις, οι «συνεταίροι» μας στο ΝΑΤΟ, οι «συνεργάτες» μας στη Νεοταξική Ευρώπη, οι τριγύρω πάντα πρόθυμοι (προς αφανισμό μας), γείτονές μας, και κάποιοι άλλοι, φαινομενικά πιο μακρινοί, οι οποίοι όμως ήδη μας κυβερνούν ως υποτελείς δούλους, οι οποίοι πάντα έβλεπαν την Θεσσαλονίκη ως την δευτέρα βάση τους μετά τα παλαιστινιακά εδάφη, και οι οποίοι εθλίβησαν βαρύτατα με την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912.

Ο λεγόμενος δικός μας «εμφύλιος» μοιάζει με τον κατασκευασμένο εμφύλιο της Συρίας, όπου οι πιό αιμοσταγείς και απάνθρωποι μισθοφόροι από 90 κράτη πολεμούν εναντίον του λαού της Συρίας. (Δεν είναι της στιγμής να αναφέρουμε τον μεγάλο κατάλογο χωρών).
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι παραπάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Συρίας είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, στις ταυτότητες αναγράφονται ως Rum Orthodox, από την εποχή του Βυζαντίου (όποιος δεν το αντέχει: «Ρωμανίας»), έχουν αμιγώς ελληνοχριστιανικές πόλεις και χωριά, π.χ. Σελευκόβουλος, στην περιοχή της Κοιλάδας των Χριστιανών.
Είναι αυτοί που εξολοθρεύτηκαν περισσότερο, και εμείς ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί όχι μόνο δεν κάνουμε κάτι προς βοήθειαν, αλλά υποκύπτουμε στην ολέθρια νεοταξική προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Ε(ξαθλίωσης), και όχι μόνο δεν ενδιαφερόμαστε ούτε καν για τον σφαγμένο μάρτυρα Επίσκοπο Αλεπίου Παύλο, και τόσους άλλους Ορθοδόξους αδελφούς μας, αλλά μετέχουμε  δυστυχώς ως Ελλάδα με τις κατοχικές προσκυνημένες κυβερνήσεις ασταμάτητα από το 2011 μέχρι σήμερα, πέρα από το απάνθρωπο εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας, την απορρόφηση, ενσωμάτωση, υποστήριξη και επιβράβευση των ορδών των ηττημένων ισλαμοφαστών, δυστυχώς μετέχουμε και ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της δολοφονίας του συριακού λαού, (αλλά και εναντίον της Ρωσίας), με τις βάσεις μας στην Κρήτη, και του Ακτίου, απ΄όπου οι Νατοϊκοί έχουν ξεκινήσει τις περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις, και υποστηρίζουν κατασκοπευτικά  αεροσκάφη εναέριας παρατηρήσεως της Συρίας, τα οποία μαζί με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους ελέγχουν και συντονίζουν όλο το καταστροφικό έργο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πρώην υπουργό αμύνης τον αυτονομαζόμενο «το αναγκαίο καλό»!! ο οποίος πούλησε στο πλέον αιμοσταγές κράτος στην υφήλιο, στην Σαουδική Αραβία δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, για να εξολοθρεύουν τον ματωμένο λαό της Υεμένης.


Σπύρος


«Πνεῦμα περιεργείας» -- Τοῦ αειμνήστου Μιχαὴλ Ε. Μιχαηλίδη, Θεολόγου

Ἐάν ἡ περίοδος τοῦ Τριωδίου καί τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς εἶναι ἕνα ἀπέραντο καί πανώριο πνευματικό πέλαγος, τότε ἡ πυξίδα τοῦ ταξιδιοῦ, πού μέ ἀσφάλεια μᾶς προσανατολίζει, εἶναι ἡ ὑπέροχη καί γλυκύτατη προσευχή τοῦ ἁγίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου, πού σχεδόν κάθε μέρα ἀπαγγέλλεται: «Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, Πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῶς. Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τά ἐμά πταίσματα καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου. Ὅτι εὐλογητός εἶ, εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν». Κακίες καί ἀρετές σέ ἀντιπαράθεση. Ἀπαραίτητος ὁ ἀγώνας στόν μεταπτωτικό ἄνθρωπο. «Ἀγωνίζεσθε εἰσελθεῖν διά τῆς στενῆς πύλης», εἶπε ὁ Κύριος. Ἤ μένεις στό κακό καί χάνεσαι γιά πάντα, ἤ ἀγωνίζεσαι γιά τό βραβεῖο τῆς αἰώνιας βασιλείας τοῦ Θεοῦ. Ἡ νίκη κερδίζεται μέ ἀγώνα.

Τη ΙΔ΄ (14η) Μαρτίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ του εν Πίνδη.

Αλέξανδρος ο Άγιος του Χριστού Μάρτυς, ευρισκόμενος πρότερον εν τω σκότει της πλάνης, έλαμψεν ύστερον ως αστήρ πολύφωτος, δια της καλής αυτού ομολογίας. Διότι ελέγξας την πλάνην των δυσσεβών ειδωλολατρών, κατεπλήγωσε δια των λόγων του, ως δια βελών πεπυρωμένων, και τον νοητόν διάβολον, τον δια την πλάνην καυχώμενον. Όθεν οι πεπλανημένοι ειδωλολάτραι, μη υποφέροντες την παρρησίαν και το σθένος του Αγίου, εδοκίμαζον να νικήσωσι την μεγαλοψυχίαν του με διαφόρους τρόπους και κολακείας. Επειδή όμως δεν ηδυνήθησαν, απέκοψαν την τιμίαν αυτού κεφαλήν. Ο Θεός όμως αντήμειψεν αυτόν με τα χαρίσματα των ιαμάτων, διότι το θείον αυτού και σεβάσμιον Λείψανον ιατρεύει πάσαν ασθένειαν εκείνων όσοι μετά πίστεως προστρέχουσιν εις αυτό.

Μηδέν άγαν -- Η θρησκευτική συνείδηση και η «σταυροφορία» της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Από τον Χαράλαμπο Β. Κατσιβαρδά*

Eίναι πρόδηλο, ως συνάγεται από την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, ότι η Εκκλησία συνιστά ένα θεοΐδρυτο καθίδρυμα και αποτελεί μυστήριο «σώμα» και «πλήρωμα» του Χριστού, ο οποίος αποτελεί και την Κεφαλή της Εκκλησίας μας. Τούτο δε αποτυπώνεται ευγλώττως και εις την προμετωπίδα του ελλαδικού Συντάγματος: «Εις το όνομα της Αγίας και ομοουσίου Τριάδος».

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του Συντάγματός μας, όπου γίνεται μνεία περί της «Κρατούσας Θρησκείας», υποδηλώνεται ότι το Σύνταγμά μας φέρει αμιγώς ορθόδοξο χριστιανικό χαρακτήρα, διότι η συμβολή της Εκκλησίας μας καθίσταται καταλυτική στη συντήρηση και την επιβίωση του ελληνικού έθνους μας στη μακραίωνη Ιστορία του, συνιστά δομική σταθερά εις τη διάσωση και την εξέλιξη της εθνικής ταυτότητάς μας.

Φασαρία και σταμάτημα της θεατρικής παράστασης "Πυρκαγιές" στην Θεσσαλονίκη!

Ενημερωθήκαμε, ότι στη θεατρική παράσταση "Πυρκαγιές" του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης που παίζεται στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, του λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουασντί Μουαουάντ (προφανώς μουσουλμάνου), ο νεαρός ηθοποιός Χαλκιάς Ορέστης (υποδύεται τον Σιμόν), χωρίς καμία αιτία, ακούγεται επί λέξη να εκστομίζει διαδοχικά τις παρακάτω βλαστήμιες: "τον Χριστό και την Παναγία μου", "γαμ* το καντήλι μου", ξανά "γ* το καντήλι μου" και μετά από λίγο λέει ολόκληρη την βρισιά "γ* τον Χριστό μου", "γ* την Παναγία μου".
Άμεσα σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, μέλη του Ιερού Λόχου επισκέφθηκαν στις 6 μμ το απόγευμα το Βασιλικό Θέατρο για να διαπιστώσουν αν ισχύουν οι πληροφορίες.
Πράγματι, λίγα μόλις λεπτά αφού ξεκίνησε η θεατρική παράσταση, ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά τον ηθοποιό που υποτίθεται υποδύεται το παιδί μιας που έχει πεθάνει ενώ ακούει την διαθήκη της στον συμβολαιογράφο, να φωνάζει δημόσια και προκλητικά τις παραπάνω βλασφημίες.
Άμεσα μέλη μας αλλά και άλλοι θεατές άρχιζαν να διαμαρτύρονται ενώ ο ηθοποιός συνέχιζε να κάθεται προκλητικά στην καρέκλα του αρνούμενος να ζητήσει συγνώμη.