Ιερομόναχος Ευθύμιος Τρικαμηνάς:

...Και  είναι άξιο απορίας, πως συμβαίνει οι Επίσκοποί μας, όταν ακούνε για τους Παλαιοημερολογίτες να γίνωνται θηρία και να μιλάνε με τα χειρότερα λόγια, ενώ για τους παπικούς και τους προτεστάντες που δεν άφησαν τίποτε όρθιο στην πίστη και στην Παράδοση, να είναι τόσο ενδοτικοί. Αυτό κατά την γνώμη μου συμβαίνει, επειδή οι Παλαιοημερολογίτες μάς θυμίζουν διαρκώς τις αμαρτίες μας και τις προδοσίες μας και επειδή στις ημέρες μας φαίνεται περισσότερο καθαρά τα σχέδια των Οικουμενιστών που ξεκίνησαν από την αλλαγή του ημερολογίου με σκοπό την πλήρη ένωση με τους αιρετικούς που στις ημέρες μας φαίνεται να πραγματοποιήται προς πλήρη δικαίωσή των.
-----------------
Ο/Η Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...
Πότε ἄραγε ἔκαμε αὐτήν τήν δήλωσιν ὁ Ε.Τ.; Πάντως, δέν πιστεύω νά εἶναι πρόσφατος, καθότι τά κείμενά του τῶν τελευταίων 7 τοὐλάχιστον ἐτῶν (πρός τόν Ἁγιορείτην π. Ἰωσήφ, τό 2012, καί ἐντεῦθεν) δείχνουν ὅτι θεωρεῖ τούς Ὀρθοδόξους τοῦ π.ἑ. αἱρετικούς «ἡμερολάτρας» καί σχισματικούς, διό καί ἡ πρόσφατος σφοδρή ἀντιπαράθεσίς μου μαζί του. Ἔχει πέσει δέ εἰς τήν αἵρεσιν ὅτι «δέν ὑπάρχει δόγμα ἑορτολογικῆς ἑνότητος»!

52 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πότε ἄραγε ἔκαμε αὐτήν τήν δήλωσιν ὁ Ε.Τ.; Πάντως, δέν πιστεύω νά εἶναι πρόσφατος, καθότι τά κείμενά του τῶν τελευταίων 7 τοὐλάχιστον ἐτῶν (πρός τόν Ἁγιορείτην π. Ἰωσήφ, τό 2012, καί ἐντεῦθεν) δείχνουν ὅτι θεωρεῖ τούς Ὀρθοδόξους τοῦ π.ἑ. αἱρετικούς «ἡμερολάτρας» καί σχισματικούς, διό καί ἡ πρόσφατος σφοδρή ἀντιπαράθεσίς μου μαζί του. Ἔχει πέσει δέ εἰς τήν αἵρεσιν ὅτι «δέν ὑπάρχει δόγμα ἑορτολογικῆς ἑνότητος»!

Ανώνυμος είπε...

Πάλι στρεβλά τα γράφεις παλαιοημερολογίτα Δ. Χατζηνικολάου!

Το Ορθόδοξο το λες αιρετικό!!

Η αίρεση είναι η δογματοποίηση του ημερολόγιου!

Ο π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς τα γράφει πολύ καλά για τον παλαιοημερολογιτισμό.

Silver είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Πάλι στρεβλά τα γράφεις παλαιοημερολογίτα Δ. Χατζηνικολάου!
(11:29)

Αν και δεν είμαι ψυχίατρος, νομίζω το γεγονός ότι επαναλαμβάνεις πριν το όνομα του εκλεκτού μας αδελφού κ. Χατζηνικολάου, την λέξη "παλαιοημερολογίτα" φανερώνει ψυχική νόσο. Φοβερόν για υποτιθέμενο Χριστιανό....

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κ. Κώστα σου φαίνεται περίεργο;

Πού βλέπεις το κακό;

Είναι ψέμα;

Επέστρεψε στην Εκκλησία και κάνει λάθος ο Ορθόδοξος 10:45 π.μ.;

Ανώνυμος είπε...

Οταν εδώ στο μπλογκ σου παλαιοημερολογίτες μιλούν για τους Ορθόδοξους Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη ότι είναι "πράκτορες" του Βαρθολομαίου εκεί δεν βλέπεις ψυχική νόσο!!!!!

Εκεί δεν κάνεις παρατηρήσεις!!!!

Εκεί δεν βλέπεις κάτι το φοβερό!!!!

Οταν ακόμα λένε παλαιοημερολογίτες τους σύγχρονους αγίους μας, ως ψευδοαγίους, στο μπλογκ σου, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Χατζηνικολάου, εκεί όχι μόνο άχνα δεν βγάζεις αλλά βάζεις και τα σχόλια τους σε φανερή θέση μέσα στην ανάρτηση!!!

Σε πείραξε μόνο η αλήθεια να λέμε τον παλαιοημερολογίτη, παλαιοημερολογίτη!!!

Ω της υποκρισίας σου και της μεροληψίας σου Κώστα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάλι απορώ με την υποκρισία σου Κώστα!!

Είναι κακό να ονομάζεις παλαιοημερολογίτη, τον παλαιοημερολογίτη και δεν είναι κακό και βρισιά να λέει κάποιος τις αρρωστημένες φαντασίες του συνέχεια και να ονομάζει "πράκτορες" και "πρακτορίσκους" τους Ορθόδοξους Αντιοικουμενιστές που διαφωνούν με το παλαιοημερολογίτικο Σχίσμα ;;;;;;;

Τί υποκρισία είναι αυτή κ. Κώστα;;;;

Τί υποκρισία είναι αυτή κ. Κώστα;;;;

Η υποκρισία δεν πρέπει να έχει όρια κ. Κώστα;;;;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η μεροληψία σου και ο επηρεασμός σου απο τις παλαιοημερολογίτικες πλάνες Κώστα!!
Πότε θα μετανοήσεις;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ


Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο

"
... Ούτε ο Χριστός ούτε οι Άγιοι Απόστολοι, ούτε οι Άγιοι Πατέρες μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσουν τα ημερολόγια. Μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσει η πίστη και τα καλά έργα... Δεν εθίχθη ούτε η Πίστις ούτε τα μυστήρια ούτε έγιναν φράγκοι και άπιστοι όσοι ακολούθησαν το νέο ημερολόγιον ... Ο πιστεύσας και βαπτισθείς εις τον Χριστόν θα σωθεί και όχι όποιος πιστεύη εις το ημερολόγιον, το χρονόμετρον... Εκείνο το οποίο βλάπτει είναι το να μην υπάρχει συμφωνία στην Πίστη, στο βάπτισμα, στη Θεία Μυσταγωγία και τα άλλα Μυστήρια.

Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο, και οι Άγιοι δια της Πίστεως ευηρέστησαν τον Θεόν και ηγίασαν και όχι δια ημερολόγια. "

Ανώνυμος είπε...

Ας ακούσουν οι Ορθόδοξοι τον όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο και όχι τον κάθε πλανεμένο απο την δογματοποίηση του παλαιού ημερολόγιου.

Ανώνυμος είπε...

Λέει ακόμα ο Άγιος Γέροντας της Ορθοδοξίας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος:

"Όχι! Κραυγάζουν οι Παλαιοημερολογίτες! Η διάσπαση της εορτολογικής ομοιομορφίας (πότε όμως η Εκκλησία γνώρισε απόλυτη εορτολογική ομοιομορφία;) στέρησε από την Εκκλησία την Χάρη, κατέστησε (άκου και φρίξε!) άκυρα τα Μυστήριά της και επομένως οι Νεοημερολογίτες είναι εκτός Χάριτος, δηλαδή εκτός σωτηρίας!!

Αυτός ο φρικαλέος ισχυρισμός, αδελφέ Νικόδημε, αποτελεί φοβερή αίρεση και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Προβίβασαν οι ταλαίπωροι σε Δόγματα πίστεως, σε όρους σωτηρίας, στοιχεία...ημερολογιακά και εορτολογικά!... κανείς βεβαίως δεν θεωρεί καλό πράγμα την ύπαρξη δύο ημερολογίων στο χώρο της ανά την Οικουμένη Ορθοδόξου καθολικής Εκκλησίας. Κακώς, κάκιστα έγινε η αλλαγή του Ημερολογίου. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο να δούμε τα ημερολόγια ως...Δόγματα πίστεως και να εξαρτήσουμε από αυτά το κύρος των Μυστηρίων και την επίτευξη της σωτηρίας, η απόσταση είναι αβυσσαλέα."

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε και δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία "δόγμα εορτολογικής ενότητας" όπως το εννοούν οι παλαιοημερολογίτες!

Ανώνυμος είπε...

Κόλλησες βρε με τα ημερολόγια και τα ημερολόγια και συνεχίζεις να επαναλαμβάνεις χαρακτηρισμούς....Αφού χαρακτηρισμούς θες, χαρακτηρισμούς θα έχεις....Άντε να ανοίξεις κανένα βιβλίο και να διαβάσεις τίποτα πρώτα και μετά να πουλάς εξυπνάδες εδώ και εκεί....τούβλο ε τούβλο. Φλυαρείς ακατάπαυστα ένα σωρό πλάνες και χαρακτηρισμούς εδώ και μέρες και δεν λες τίποτα ουσιαστικό. Ένας στόκος είσαι που καίει μαζούτ για να πάρει μπρος... Να στο πω και στα τούρκικα που είναι η αγαπημένη γλώσσα των αγαπημένων σου Αιρετικών? Άι σιχτίρ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι βρισιές είναι τα "επιχειρήματα" σου φανατικότατε ανώνυμε 1:01 μ.μ.

Στα άγια επιχειρήματα των οσίων Φιλοθέου Ζερβάκου και Επιφανίου, εσύ μόνο γρυλλίσματα και βρισιές γνωρίζεις.

Είσαι τυφλωμένος από φανατισμό και αίρεση.

υ/γ
Για την συγκεκριμένη ανάρτηση το ημερολόγιο είναι το κεντρικό θέμα. Για παλαιοημερολογίτες γράφει η ξεκομμένη παλιά θέση του π. Ευθυμίου που τώρα μιλάει σωστά για τις πλάνες του παλαιοημερολογιτισμού.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο καλά και συνετά και Ορθόδοξα τα γράφει ο Γέροντας της Ορθοδοξίας μας π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος!!

Δεν χορταίνεις να τα διαβάζεις.

Ανώνυμος είπε...

Οι άδικες κατάρες των φανατικών όπως του φανατικού 1:01 μ.μ. δείχνουν και το σκότος της πλάνης του.

Ανώνυμος είπε...

16 Νοεμβρίου 2019 - 1:16 μ.μ.

Έχεις πόσες μέρες τώρα που με τον τρόπο που μιλάς βρίζεις και απαξιώνεις τους συνομιλητές σου εδώ και θα μιλήσεις ΕΣΎ για βρισιές? Σαν δεν ντρέπεσαι λίγο....Φανατικός είσαι εσύ με όλο αυτό το μπούλινγκ που προσπαθείς να κάνεις...όπως ξαναείπα...άι σιχτίρ!
Μόνο αυτό σου αξίζει μέχρι να μάθεις στοιχειώδης κανόνες επικοινωνίας και καλής συμπεριφοράς...Μέχρι να γίνεις Άνθρωπος!
*Πού τις είδες τις κατάρες ή την όποια πλάνη? Εξέθεσα κανένα πιστεύω μου και λες για πλάνη? Είσαι ντυπ για ντυπ...

Ανώνυμος είπε...

Φανατικέ ανώνυμε 1:21 μ.μ. δεν ξέρεις και δεν καταλαβαίνεις τί διαβάζεις!

Πού είδες τους χαρακτηρισμούς;;;

Ποιό είναι το βρίσιμο;;; Είσαι με τα καλά σου;;;;;

Από το μυαλό σου τα βγάζεις;

Οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δέχονται βρισιές και αυτοί ποτέ δεν βρίζουν!!
Μην ψεύδεσαι ασύστολα!

Το "Αι σιχτίρ" που μόνο εσύ είπες και κανείς άλλος, τί είναι; Δεν είναι κατάρα;

Ανώνυμος είπε...

Οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δεν έβρισαν καθόλου, αλλά απαντούν με άριστο τρόπο και μάλιστα όταν δέχονται βρισιές και άλλες αρρωστημένες φαντασίες όπως περι δήθεν πρακτόρων του οικουμενισμού και του Βαρθολομαίου!!!

Οταν αν έχεις την μύγα μυγιάζεσαι, όταν αποκαλύπτεται η πλάνη. Δεν φταίνε γι' αυτό οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη και που μιλάνε πάντα με επιχειρήματα μέσα απο τους Αγίους!

Πάει πολύ να θυμώνεις με τους αδικούμενους Ορθόδοξους Αντιοικουμενιστές!

Δείχνει το σκότος της πλάνης σου 1:21 μ.μ.!

Ανώνυμος είπε...

Αν έχεις την μύγα μυγιάζεσαι όταν αποκαλύπτεται η πλάνη και γίνεται πολτός με ορθόδοξα στοιχεία και με ρήσεις αγίων. Δεν φταίνε γι' αυτό οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη και που μιλάνε πάντα με επιχειρήματα μέσα απο τους Αγίους!

Αλλά εσύ θα ήθελες σαν φανατικός που είσαι και σιχτιρίζεις τους συνομιλητές σου, να κάθονται οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές και να μην μιλάνε στις παλαιοημερολογίτικες πλάνες ή στις βρισιές που δέχονται!!!

Οχι! Θα απαντούν και θα στηρίζουν την αλήθεια!

Ανώνυμος είπε...

Και μιας το θέμα μας, το παλαιό ημερολόγιο.

Εμείς ως Ορθόδοξοι θα ακούσουμε τον άγιο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

"Όταν άλλαξε το ημερολόγιον και η Εκκλησία ακολούθησε το νέον ημερολόγιον, το Άγιον Όρος, ένεκα της παραδόσεως διετήρησε την χρήσιν του παλαιού ημερολογίου, χωρίς όμως να διακόψη καί την επικοινωνίαν και εξάρτησίν του από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως.
Μερικοί αγιορείτες μοναχοί, αυτοτιτλοφορούμενοι «ζηλωτές», εξ αιτίας της αλλαγής του ημερολογίου διέκοψαν την πνευματικήν επικοινωνίαν τους με το Πατριαρχείον και το υπόλοιπο Άγιο Όρος. Δεν συμμετείχον εις τα Λειτουργίας, τας πανηγύρεις, ούτε και επικοινωνούσαν με τους υπόλοιπους πατέρας.
Ο Γέροντας Ιωσήφ ελυπείτο πολύ δι’ αυτήν την κατάστασιν.
Με πολύ πόνον έκρουε την θύραν του θείου ελέους και ο Πανάγαθος Θεός δεν παρέβλεψε την ταπεινήν δέησίν του.
Εις την έντονην αυτήν προσευχήν, διηγείται ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ, με επήρε ο ύπνος.
«Τότε βρέθηκα ξαφνικά μόνος μου, επάνω εις ένα μικρό κομμάτι βράχου του Αγίου Όρους, μέσα εις την θάλασσαν, που ταλαντευόταν από στιγμή σε στιγμή να βυθισθεί καί νά μέ πνίξει…
Τρόμαξα και σκέφτηκα, ότι αφού αυτό αποκόπηκε από το σύνολον και ταλαντεύεται, σε λίγο θα βυθισθή και εγώ θα χαθώ.
Τότε με ένα δυνατόν πήδημα βρέθηκα εις το σταθερόν μέρος του βουνού.
Πράγματι, το μικρόν κομμάτι του βράχου που ευρισκόμουν, το κατέπιε η θάλασσα και εγώ εδόξασα τον Άγιον Θεόν, που με έσωσεν από τον όλεθρον!
Αμέσως συνέδεσα το όνειρον με το θέμα που με απασχολούσε και παρακαλούσα Τον Κύριον, ώστε να μη με αφήσει να πλανηθώ εις την κρίσιν μου».
Τότε, άκουσα μία Θεία φωνή να μού λέγει:
«Η Εκκλησία ευρίσκεται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως».
Αυτό συνετέλεσε στήν επιστροφή τού Γέροντος Ιωσήφ μαζί μέ τους άλλους Αγιορείτες Πατέρες, αφήνοντας τούς ακραίους ζηλωτές…
Αλλά καί ό γνωστός Αγιορείτης πνευματικός παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης διηγείτο, ότι έβλεπε πάντοτε την θείαν Χάριν εις την Θείαν Λειτουργίαν να καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα, σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.
Όμως, όσον διάστημα ήταν με τους ζηλωτές έβλεπε κάτι σάν κάλυμμα μπροστά του, το οποίον τον εμπόδιζε να βλέπει ευκρινώς την θείαν Χάριν. Το κάλυμμα αυτό έφυγε, όταν ό ίδιος επανήλθεν εις την ζώσαν Εκκλησίαν τού Αγιορείτικου Παλαιού Ημερολογίου, απομακρυνόμενος οριστικά από τούς ζηλωτές…."

(Πνευματικαί εμπειρίαι Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)
Έκδοσις »ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» 2005. (σελ. 200).

Ανώνυμος είπε...

Την νύχτα ημέρα και το πικρό γλυκύ προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει ο 1:21 μ.μ.

Τον υβριζόμενο και αδικούμενο προσπαθεί να τον κάνει άδικο και δήθεν ότι βρίζει!!!!

Αν είναι δυνατόν!!!

Και απο την άλλη κάνει τα στραβά μάτια για τις αδικίες και επιθέσεις που δέχονται οι Ορθόδοξοι που δεν ακολουθούν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη!!

Ανώνυμος είπε...

Η πλάνη που ζητάς να σου πούμε 1:21 μ.μ. που την είδα, την είδα στο σημείο του σχολίου σου 1:01 μ.μ. όπου βλέπεις πλάνες στα ορθόδοξα σχόλια που δεν έχουν ούτε μία πλάνη.
Για να βλέπεις πλάνες στα ορθόδοξα σχόλια που δεν έχουν ούτε μία πλάνη, πάει να πει πώς εσύ είσαι πλανεμένος.

Τώρα ποιός θα πεις ότι είναι "ντυπ για ντυπ" ;;;

Silver είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Και μιας το θέμα μας, το παλαιό ημερολόγιο.

Εμείς ως Ορθόδοξοι θα ακούσουμε τον άγιο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.


Δεν νομίζω να τον ακούτε τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, διότι είδε και άλλη οπτασία αλλά δεν την παρουσιάζετε. Σύμφωνα με τη οπτασία, εξηγεί ότι οι πιστοί τον πάτριου και οι πιστοί του νέου ευρίσκονται αμφότεροι στην Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ενώ εσείς συνεχώς τους αποκαλείτε σχισματικούς!

Ιδού το ενύπνιόν του:

Να παρεμβάλλω εδώ, πως σαν πέρασε κάμποσος καιρός, ο Γέροντας μας εκμυστηρεύθηκε το περιεχόμενο της οπτασίας, που τον πληροφόρησε για το θέμα του ημερολογίου: Προσευχόμενος είδε μία φωτισμένη ωραία εκκλησία, που είχε μία μικρή έξοδο, όπου απ΄ αυτήν έβγαιναν όλοι. Στην αυλή της όμως μάλωναν και φώναζε ο ένας πιστός στον άλλο:
--Εγώ είμαι σωστός!
--Εγώ είμαι σωστότερος! Φώναζε ο δεύτερος.
–Εμείς είμαστε η Εκκλησία!, φώναζε ο τρίτος.
Και μας εξήγησε ο Γέροντας:
--Αυτό φανερώνει ότι ναι μεν μάλωναν, αλλά ανήκαν στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Είχαν κοινό το δόγμα και κοινή την Χάρι, αλλά δεν είχαν ελεύθερο πνεύμα και αγιασμό, οπότε μάλωναν.

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: "ενώ εσείς συνεχώς τους αποκαλείτε σχισματικούς!"

Απάντηση:

Αποσχίστηκαν οι παλαιοημερολογίτες για το ημερολόγιο απ' όλα τα ορθόδοξα πατριαρχεία; Ναι ή όχι;

Εμείς ακούμε και τον άλλον άγιο Παΐσιο που τα ίδια λέει στην ουσία, ότι αποσχίστηκαν οι παλαιοημερολογίτες.


Να τί λέει ο Αγιος Παΐσιος.

Να και γιατί δεν συμπαθούν πολλοί Παλαιοημερολογίτες τον Άγιο Παΐσιο και τους άλλους σύγχρονους αγίους (π.χ. άγιο Πορφύριο). Γιατί οι Άγιοι ακολουθώντας την Παράδοση της Εκκλησίας ήταν ενάντιοι στο Σχίσμα για τα ημερολόγια.
-----------------

"Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Γέροντα, ήταν το θέμα του ημερολογίου. Πονούσε για το χωρισμό και προσευχόταν. Λυπόταν για τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών που είναι ξεκομμένες σαν τα κλήματα από την Άμπελο, και δεν έχουν κοινωνία με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μερικές τέτοιες ενορίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ενώθηκαν καθ’ υπόδειξή του με την Εκκλησία κρατώντας το παλαιό ημερολόγιο. "

Από το βιβλίο «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Aγιορείτου», Ιερομονάχου π. Ισαάκ

Ανώνυμος είπε...

κ. Κώστα για το όραμα που μας γράφετε στο 2:38 μ.μ. σχόλιο σας.

Πότε το είδε αυτό το όραμα ο άγιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής;

Πριν ή μετά το όραμα που περιγράφει το πιο πάνω σχόλιο 2:14 μ.μ.;

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας λέγατε.

Εδεσσαίος είπε...

Σημασία δεν έχουν αυτά που τότε έγραψε ο π.Ευθύμιος Τρικαμηνάς(τον Ιούλιο του 1995),αλλά αυτά που γράφει τώρα για τον αντίχριστο Παλαιοημερολογιτισμό.Τα ίδια λάθη έκαναν και οι εκλεκτοί Ιερομόναχοι Σεραφείμ Ρόουζ και Φιλόθεος Ζερβάκος.Δηλαδή από άγνοια και αφέλεια τα έγραψε αυτά ο εκλεκτός Ιερομόναχος των Σταγιατών.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε Εδεσσαίε για την ενημέρωση.

Αντιαιρετικός και Αντισχισματικός

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με άλλα με τον π. Ευθύμιο Τρικαμηνά, αλλά για τον παλαιοημερολογιτισμό, αν και δεν τα έχω διαβάσει όλα, στην κύρια γραμμή συμφωνώ μαζί του.

Αντιαιρετικός και Αντισχισματικός

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ (π. Φιλόθεος Ζερβάκος)
"Ὅσοι ἀκολουθοῦν τὸ Γρηγοριανὸν παπικὸν ἡμερολόγιον, τὸ ἀντικανονικῶς καὶ παρανόμως εἱσαχθέν εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Ἑλλαδικὴν Ἐκκλησίαν ὑπὸ τοῦ
Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Μεταξάκη ἀρχιμασσώνου, καὶ λέγουν καὶ καυχῶνται
ὅτι εἶναι Ὁρθόδοξοι, πλανῶνται και εἶναι ἐστερημένοι τῆς χάριτος τοῦ νέου
Ἰσραήλ.
http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2013/12/blog-post_7.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ - ΧΡΟΝΟΛΑΤΡΕΣ ΕΠΑΘΑΝ ΣΥΜΦΟΡΑΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑΝ (π. Φιλόθεος Ζερβάκος)
<< Αρχήθεν ακολουθούντες οι Χριστιανοί το Παλαιόν Ημερολόγιον, δεν εζημιώθησαν ούτε υλικώς ούτε πνευματικώς, διότι δεν παρετήρουν στοιχεία, αλλά επρόσεχαν εις τον Θεόν, εις την Αγάπην εις την Ειρήνην, την Ενότητα, την Συμφωνίαν, ενώ οι Νεοημερολογίται με την παρατήρησιν των κινήσεων των φωστήρων (άστρα, σελήνη, ήλιος) και με την ταχύτητα με την οποίαν έσπευσαν να φθάσουν .........όχι εις τον Θεόν αλλά εις το Νέον Ημερολόγιον, εσκόνταψαν και έπαθαν μεγάλην συμφοράν και ζημίαν.
http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2013/01/blog-post_22.html

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ -π. Φιλοθέου Ζερβάκου
Τὸ νὰ λέγῃ κανείς ὅτι ὁ Παλαιοημερολογιτισμὸς εἶναι καθαρὰ πλάνη, τότε κατηγορεῖ καὶ θεωρεῖ ὡς πλανεμένους τοὺς 318 Θεοφόρους Πατέρας ποὺ τὸ ἐθέσπισαν [11], ὅλας τὰς Οἰκουμενικὰς καὶ Τοπικὰς Συνόδους, αἱ ῾Οποῖαι τὸ ἠκολούθησαν καὶ τὸ ἐκύρωσαν καὶ ὅλας τὰς ᾿Ορθοδόξους ᾿Εκλησίας ποὺ τὸ ἠκολούθησαν ἄχρι τοῦ 1924 ἔτους
http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2013/08/blog-post_11.html

Εδεσσαίος είπε...

Αυτά τα ΦΑΙΔΡΑ του πατρός Ζερβάκου έχουν απαντηθεί από τον Άτλαντα του αντι-Οικιυμενιστικού αγώνα(π.Ευθύμιον Τρικαμηνάν)!Και οι Άγιοι έκαναν μεγάλα λάθη,αλλά στο τέλος οι περισσότεροι τα διόρθωσαν(Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας,Άγιος Νικηφόρος,Άγιος Ταράσιοςκ.λπ.)!Μην διαβάζεις το λασπολόγιο του Νικόλα,είναι Οικουμενιστικό και σχισματοαιρετικό!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 16 Νοεμβρίου 2019 - 3:42 μ.μ.

Οἱ «ἀπαντήσεις» τῶν Τρικαμηνικῶν εἶναι ἀπό κραυγαλέα ἐσφαλμένες ἕως γελοῖες. Ἄσε τίς φλυαρίες καί διάβασε τά κείμενα πού τίς ἀποδεικνύουν ὡς τέτοιες μέ ἀδιάσειστα στοιχεῖα. Ἐκτός, βεβαίως, ἄν εἶσαι τοῦ ἰδίου φυράματος μέ αὐτούς, δηλαδή τοῦ «οὐ μέ πείσῃς κἄν μέ πείσῃς». Προτιμοῦν νά ὑποκριθοῦν ὅτι δέν γνωρίζουν ἁπλῆν ἀριθμητικήν καί ἁπλά Ἑλληνικά, ὅτι δέν διαθέτουν τήν ἁπλῆν λογικήν, καί ὅτι δέν ἀντιλαμβάνονται ὅτι αὐτά πού γράφουν εἶναι προφανῶς αἱρετικά παρά νά παραδεχθοῦν τό λάθος τους. Αὐτό ἀπεδείχθη περιτράνως μέ τά 4-5 μακροσκελῆ κείμενά μου τῶν τελευταίων δύο περίπου ἐτῶν (βλ. διαδίκτυον). Ὅλες οἱ ἀπαντήσεις εὑρίσκονται ἐκεῖ. Ἐγώ δέν κάμνω πλέον διάλογον μαζί τους, ὅπως ἐδήλωσα εἰς τό τελευταῖον κείμενόν μου πρός τόν π. Ε.Τ. τόν παρελθόντα Αὔγουστον, καθότι ἀπεδείχθη τελείως ἄκαρπος καί σπατάλη χρόνου. Οὔτε καί μέ σένα ἐπιθυμῶ τόν «διάλογον». Ἔγραψα τό παρόν σχόλιον διά τούς «περαστικούς».

Εδεσσαίος είπε...

Αδελφέ Δημήτριε Χ.,όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!Σταμάτησες τον διάλογο με τον εκλεκτό κληρικό μας(όπως και ο λασπολόγος Νικόλας Μάννης),αλλά και με αρκετούς αδελφούς μας αποτειχισμένους,γιατί κατάλαβαν οι δάσκαλοί σου(οι δαίμονες)την ήττα τους!Θαυμάζω την αποτείχιση που έκανες από τους γνήσιους κακόδοξους(έτσι τους έλεγε ο π.Ζερβάκος),αλλά είναι κρίμα που ανήκεις ακόμα στον αντίχριστο Παλαιοημερολογιτισμό!Θα απαντήσω σε λίγο στα ΦΑΙΔΡΑ κείμενά σου,αλλά θα το κάνω μόνο για τις αμαρτίες μου(Επιστολή Ιακώβου κεφ.5,στι.20)!

Ανώνυμος είπε...

Οι παλαιοημερολογίτες που βάζουν λόγους του οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου υπερ των παλαιοημερολογιτών να μας πουν ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ!

Αν ήταν έτσι τότε γιατί ο Οσιος Φιλόθεος Ζερβάκος δεν πήγε με το Παλαιό;;;;;

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Οσιος Φιλόθεος Ζερβάκος ήταν με την Εκκλησία και δεν είχε κοινωνία με τα παλαιοημερολογίτικα σχίσματα!

Ανώνυμος είπε...

Να τί είπε ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ:


ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ


Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο

"
... Ούτε ο Χριστός ούτε οι Άγιοι Απόστολοι, ούτε οι Άγιοι Πατέρες μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσουν τα ημερολόγια. Μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσει η πίστη και τα καλά έργα... Δεν εθίχθη ούτε η Πίστις ούτε τα μυστήρια ούτε έγιναν φράγκοι και άπιστοι όσοι ακολούθησαν το νέο ημερολόγιον ... Ο πιστεύσας και βαπτισθείς εις τον Χριστόν θα σωθεί και όχι όποιος πιστεύη εις το ημερολόγιον, το χρονόμετρον... Εκείνο το οποίο βλάπτει είναι το να μην υπάρχει συμφωνία στην Πίστη, στο βάπτισμα, στη Θεία Μυσταγωγία και τα άλλα Μυστήρια.

Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο, και οι Άγιοι δια της Πίστεως ευηρέστησαν τον Θεόν και ηγίασαν και όχι δια ημερολόγια. "

16 Νοεμβρίου 2019 - 12:09 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Στους παλαιοημερολογίτες που έβαλαν κάτι φράσεις του οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου υπερ των παλαιοημερολογιτών.

Αν θέλουμε τα πιστεύουμε αυτά που γράφονται από το παλαιοημερολογίτικο μπλογκ για τον Όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο.
Δεν τα έχουμε ελέγξει και δεν ξέρουμε πόσο αληθεύουν και αν πραγματικά τα είπε./

Και να πραγματικά τις είπε στην πολύ αρχική φάση να μας πουν ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Στους παλαιοημερολογίτες που έβαλαν κάτι φράσεις του οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου υπερ των παλαιοημερολογιτών.

Αν θέλουμε τα πιστεύουμε αυτά που γράφονται από το παλαιοημερολογίτικο μπλογκ για τον Όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο.
Δεν τα έχουμε ελέγξει και δεν ξέρουμε πόσο αληθεύουν και αν πραγματικά τα είπε./

Και ΑΝ πραγματικά τις είπε τις συγκεκριμένες φράσεις στην πολύ αρχική φάση να μας πουν ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

"και η μεγαλύτερη ζημιά είναι ότι έδιωξαν την αγάπην, δηλαδή τον Θεόν, ο οποίος είναι Αγάπη. Τους αδελφούς των οίτινες δεν τους ηκολούθησαν εις τον δρόμον του ημερολογίου, τους εφθόνησαν και τους φθονούν, τους κατηγορούν, τους υβρίζουν και τους λένε αιρετικούς".

Αν είπε αυτή την πιο Πάνω φράση ο όσιος Φιλόθεος θα την είπε ΣΙΓΟΥΡΑ για συγκεκριμένους που δίωξαν και φθονούσαν τους παλαιοημερολογίτες, κυρίως από το Κράτος. ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕ Ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Εδεσσαίε μην παραπλανάσαι από κάποιες φράσεις που στα αρχικά ίσως στάδια ΙΣΩΣ τις είπε ο ΌΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ και μην τα βάζεις με τον ΟΣΙΟ ΦΙΛΟΘΕΟ ΖΕΡΒΑΚΟ.

Δες πιο κάτω τί είπε ο ΌΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ :

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ


Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο

"
... Ούτε ο Χριστός ούτε οι Άγιοι Απόστολοι, ούτε οι Άγιοι Πατέρες μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσουν τα ημερολόγια. Μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσει η πίστη και τα καλά έργα... Δεν εθίχθη ούτε η Πίστις ούτε τα μυστήρια ούτε έγιναν φράγκοι και άπιστοι όσοι ακολούθησαν το νέο ημερολόγιον ... Ο πιστεύσας και βαπτισθείς εις τον Χριστόν θα σωθεί και όχι όποιος πιστεύη εις το ημερολόγιον, το χρονόμετρον... Εκείνο το οποίο βλάπτει είναι το να μην υπάρχει συμφωνία στην Πίστη, στο βάπτισμα, στη Θεία Μυσταγωγία και τα άλλα Μυστήρια.

Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο, και οι Άγιοι δια της Πίστεως ευηρέστησαν τον Θεόν και ηγίασαν και όχι δια ημερολόγια. "

Ανώνυμος είπε...

Δεν δεχόμαστε την φράση "Ατλαντα του Αντιοικουμενιστικού αγώνα" για τον π. Ευθύμιο Τρικαμηνά γιατί έχει και πλάνες.

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Οι παλαιοημερολογίτες που βάζουν λόγους του οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου υπερ των παλαιοημερολογιτών να μας πουν ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ!


Δηλαδή άλλαζε τοποθετήσεις ανάλογα με την ηλικία του;

Κάπου είχα διαβάσει ότι ανέβηκε σε κάποιο λόφο έκανε προσευχή και ζητούσε από τον Κύριο να του αποκαλύψει ποιο ημερολόγιο είναι το σωστό να ακολουθήσει. Ο Κύριος του αποκάλυψε το παλαιό και εκείνος ακολούθησε το Νέο !!!!!

Τι να πει κανείς!....

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση Κώστα σου την έχει δώσει σε σχόλιο ο Εδδεσαίος πιο πάνω.

Σου μεταφέρω το κομμάτι του Εδεσσαίου που απαντά στη χαζή σου απορία:

"Και οι Άγιοι έκαναν μεγάλα λάθη,αλλά στο τέλος οι περισσότεροι τα διόρθωσαν(Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας,Άγιος Νικηφόρος,Άγιος Ταράσιοςκ.λπ.)!"

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω αν έκαναν μεγάλα λάθη οι άγιοι που αναφέρει ο Εδεσσαίος, αλλά λάθη στα αρχικά στάδια θα έκαναν κάποιοι άγιοι.

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Την απάντηση Κώστα σου την έχει δώσει σε σχόλιο ο Εδδεσαίος πιο πάνω.
Σου μεταφέρω το κομμάτι του Εδεσσαίου που απαντά στη χαζή σου απορία:
"Και οι Άγιοι έκαναν μεγάλα λάθη, αλλά στο τέλος οι περισσότεροι τα διόρθωσαν


Από χαζούς σαν και μένα, χαζές απορίες θα υπάρχουν. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ο Κύριος έκανε και πολύστροφους νόες για να μορφώνουν τους χαζούς.

Τώρα η αφεντιά σας θα αντέξει άλλη μια χαζή ερώτηση;
Γράφει η πρόταση: Και οι Άγιοι έκαναν μεγάλα λάθη, αλλά στο τέλος οι περισσότεροι τα διόρθωσαν
Ερώτηση: «Οι περισσότεροι διόρθωσαν τα λάθη τους», οι άλλοι που δεν τα διόρθωσαν τι γίνεται;

Ένα παράδειγμα: Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής τα περισσότερα χρόνια του τα πέρασε στους Ματθαιϊκούς. Μερικά από τα τέκνα του ασφαλώς και κοιμήθηκαν στο σχίσμα, όπως λέτε. Τι γίνεται με αυτούς; Αλλά και ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει αν ζούσε ο γέροντας Ιωσήφ άλλα είκοσι χρόνια ότι δεν θα άλλαζε τοποθέτηση; Εγώ δε που ακολουθώ ένα γέροντα πως θα γνωρίζω ότι κάνω τη σωστή επιλογή;….

Ανώνυμος είπε...

Θα σου απαντήσουμε και στην νέα απορία σου κυρ-Κώστα, μην ανησυχείς.

Ερώτηση: «Οι περισσότεροι διόρθωσαν τα λάθη τους», οι άλλοι που δεν τα διόρθωσαν τι γίνεται;

Απάντηση:
Τίποτα δεν γίνεται. Εμειναν οι άγιοι με τα λάθη τους μέχρι να φύγουν απο τούτη τη ζωή, που δεν τους στερούν ούτε τον Παράδεισο, ούτε την αγιότητα.

Ανώνυμος είπε...

"Ένα παράδειγμα: Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής τα περισσότερα χρόνια του τα πέρασε στους Ματθαιϊκούς. Μερικά από τα τέκνα του ασφαλώς και κοιμήθηκαν στο σχίσμα, όπως λέτε. Τι γίνεται με αυτούς; "


Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ήταν στους Ματθαιικούς, διότι ο άνθρωπος ήταν στο Αγιον Ορος και τότε:
Θα σώθηκαν τα τέκνα του, διότι τότε φαίνεται δεν είχε ξεφύγει η κατάσταση στον παλαιοημερολογιτισμό και δεν είχε λάβει θείο όραμα ο όσιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής να φύγει. Και επιπλέον τελούσαν σε υπακοή σε άγιο Γέροντα.

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ήταν στους Ματθαιικούς, διότι ο άνθρωπος ήταν στο Αγιον Ορος και τότε:
(από το Άγιο Όρος αλλά και από εξόδους και παραμονή του εκτός Αγίου Όρους έκανε έργον ο γέροντας)


Θα σώθηκαν τα τέκνα του, διότι τότε φαίνεται δεν είχε ξεφύγει η κατάσταση στον παλαιοημερολογιτισμό
(Δηλαδή όλα αυτά που διαβάζω για το σχίσμα του 1924 των πιστών του Πάτριου δεν ισχύουν; Το σχίσμα αρχίζει από το 1937;;)

και δεν είχε λάβει θείο όραμα ο όσιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής να φύγει.
(Το θείο όραμα του έλεγε να μνημονεύσει τον λατινόφρονα Αθηναγόρα, που σύμφωνα με την Κυρία Θεοτόκο ως λατινόφρονας ήτο «εχθρός Εμού και του Υιού μου)!....

Και επιπλέον τελούσαν σε υπακοή σε άγιο Γέροντα.
(Τι σημασία έχει τι πιστεύει ο γέροντας, η υπακοή σε αυτόν οδηγεί στην πρώτη θέση του Παραδείσου!...)

Ανώνυμος είπε...

(Δηλαδή όλα αυτά που διαβάζω για το σχίσμα του 1924 των πιστών του Πάτριου δεν ισχύουν; Το σχίσμα αρχίζει από το 1937;;)

Κώστα
Το Σχίσμα ισχύει απο το 1924, αλλά υπάρχει αρχικά περίοδος χάριτος και συγχωρήσεως.
Αυτό φαίνεται και απο το ότι δεν άρχισαν να αλληλοαποσχίζονται μεταξύ τους οι παλαιοημερολογίτες απο το 1924, αλλά χρόνια πιο μετά. Μετά άρχισαν να το κάνουν και δόγμα πίστης και να το δογματοποιούν, να λένε ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι άκυρα και τόσα άλλα βλάσφημα και αιρετικά.
Εσύ τα ξέρεις καλύτερα τί έγινε μετά στον παλαιοημερολογιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: (Το θείο όραμα του έλεγε να μνημονεύσει τον λατινόφρονα Αθηναγόρα, που σύμφωνα με την Κυρία Θεοτόκο ως λατινόφρονας ήτο «εχθρός Εμού και του Υιού μου)!....

Απάντηση
Εχεις μπερδέψει τις χρονικές περιόδους και τα γεγονότα μεταξύ τους που διαφέρουν.
Πολύ μπέρδεμα.
Η Παναγία δεν εμφανίστηκε σε κανένα Αγιορείτη τον 20ο αιώνα για να τον προτρέψει σε αποτείχιση. Δεν λέω ότι η προαιρετική αποτείχιση είναι λάθος σήμερα. Αλλά μην επικαλείσαι την εμφάνιση της Παναγίας σε άλλη χρονική περίοδο που δεν ξέρεις να διαχωρίζεις τί είχε συμβεί τότε.

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: (Τι σημασία έχει τι πιστεύει ο γέροντας, η υπακοή σε αυτόν οδηγεί στην πρώτη θέση του Παραδείσου!...)

Απάντηση
Οπωσδήποτε και έχει σημασία αν ο Γέροντας είναι Ορθόδοξος.
Αλλά μιλάμε για Ορθόδοξους Γέροντες τώρα 100%.
Και ο άγιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής ήταν τέλεια Ορθόδοξος.

Και ο σεβαστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας απο όπου έφυγε άσωτα και απερίσκεπτα κάποιος Κώστας, είναι τέλεια Ορθόδοξος.

Η υπακοή σε ευλογημένους και διακριτικούς Ορθόδοξους Γέροντες σώζει!!!

Ανώνυμος είπε...

Και επιπλέον τελούσαν σε υπακοή σε άγιο Γέροντα.
(Τι σημασία έχει τι πιστεύει ο γέροντας, η υπακοή σε αυτόν οδηγεί στην πρώτη θέση του Παραδείσου!...)

Αφού σου λέει άγιο Γέροντα. Για να είναι άγιος θα πει ότι είναι και Ορθόδοξος!