Όπως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό έτσι και ο Επιφάνιος πρόδωσε και μένα

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε το εκκλησιαστικο-κοινωνικό Φόρουμ των Διανοουμένων, όπου εγκρίθηκε η διατήρηση του «Πατριαρχείου Κιέβου» υπό τον κ.Φιλάρετο.
Την παραμονή της εκδήλωσης, ο κ. Φιλάρετος έδωσε συνέντευξη στο «Glavkom» όπου μίλησε για όλα τα θέματα.
Μεταξύ των άλλων ο κ.Φιλάρετος ανέφερε τα εξής αποκαλυπτικά για το πώς έδρασε το Φανάρι με σκοπό να εξαπατήσει τον ίδιο αλλά και ολόκληρο τον Ουκρανικό λαό.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω τις διαπραγματεύσεις με το ίδιο Μητροπολίτη Εμμανουήλ (ένας από τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας σε περιόδους της προεδρίας του Βίκτορ Γιούσενκο. Μας πρότεινε μια συμφωνία να γίνουμε μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως η Εκκλησία της Κρήτης. .
Τότε είπα ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα υπακούσουμε. Και απερρίψαμε αυτήν την προσφορά. Και τώρα έκρυψαν από εμάς ότι στον Τόμο θα είναι σχεδόν το ίδιο. Αρχικά, κατείχαν το Συμβούλιο και στη συνέχεια έδωσαν στον Τόμο τις ίδιες διατυπώσεις που προτάθηκαν νωρίτερα.
Το 2008, ρώτησα τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ πότε θα πάρουμε την αυτοκεφαλία. Και μου είπε: «Λοιπόν, ίσως σε ένα χρόνο, ή ίσως πέντε ή δέκα χρόνια …». Τότε σκέφτηκα: «Ίσως μετά από εκατό χρόνια;»

Δηλαδή, οι Ουκρανοί εξαπατήθηκαν;
Ναι. Αρκετά.
Θεωρείτε λάθος σας να υποδείξετε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στην θέση του επικεφαλής της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας»;
Το λάθος μου είναι μεγάλο. Θα το παραδεχτώ. Αλλά το κύριο λάθος μου δεν είναι αυτό, αλλά στο γεγονός ότι λάβαμε έναν Τόμο αυτοκεφαλίας που δεν είναι όπως έπρεπε.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι επισκόποι πληρώθηκαν με χρήματα για να ψηφίσουν; Ακούγεται ότι πήραν το ποσό των 20 χιλιάδων δολαρίων
Άκουσα ότι μερικοί από τους επισκόπους πληρώθηκαν με 20.000 δολάρια. Αλλά αν είναι αλήθεια ή όχι – δεν μπορώ να το υποστηρίξω.
Μπορούμε να πούμε ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος  εκλέχθηκε χάρη στην επιμονή και την εξουσία σας. Σε ό, τι γνωρίζουμε, στην επισκοπή του UOC-KP ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε πολύ λίγη υποστήριξη, τον ζήλευαν επειδή σε νεαρή ηλικία είχε κάνει τέτοια ταχεία εκκλησιαστική σταδιοδρομία.
Είναι αλήθεια ότι ο Επιφάνιος έγινε προκαθήμενος μόνο λόγω της επιμονής μου. Εάν δεν ήθελα, τότε δεν θα ήταν ποτέ ο επικεφαλής της PCU. Αυτό είναι εκατό τοις εκατό αλήθεια.
Γιατί λοιπόν σας πρόδωσε;
Γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό;
Υπάρχει κάποιος τρόπος να έρθετε σε επαφή μαζί του; Είστε έτοιμος να συναντήσετε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και να συζητήσετε αυτή την κατάσταση;
Θέλω και θέλω. Όμως οι συνθήκες είναι: ανεξαρτησία από την Κωνσταντινούπολη.
Αλλά είναι στην εξουσία του Επιφανίου;
Αν ο  Επιφάνιος ήταν μαζί μου σε αυτό το δρόμο – θα είχαμε πλήρη ανεξαρτησία από τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη, θα μας καθοδηγούσαν  μόνο τα συμφέροντα της ανεξάρτητης Ουκρανικής Εκκλησίας και τα συμφέροντα του κράτους μας.
Γιατί ο Επιφάνιος το φοβήθηκε αυτό;
Ο Επιφάνιος μου είπε ότι δεν εξαρτάται από αυτόν.
Και από ποιον εξαρτάται τότε;
Σωστό: από εδώ προκύπτει η ερώτηση – από ποιον; Γιατί αν είμαι εγω ο πρακαθήμενος, τότε δεν μπορώ να πω ότι «δεν εξαρτώνται όλα από μένα». Όλες οι εκκλησιαστικές υποθέσεις εξαρτώνται από αυτόν. Και αν δεν εξαρτάται από αυτόν, από ποιον εξαρτάται;
Τον επηρεάζει η Κωνσταντινούπολη, κάποιος από την ουκρανική πολιτική ή ίσως μια μεγάλη επιχείρηση;
Δεν θέλω να αποκαλύψω όλες αυτές τις λεπτομέρειες.
Γιατί;
Ξέρω ποιος επηρεάζει.
Να μας πείτε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να ψάξουμε; Τον επηρεάζουν κάποιοι ολιγάρχες;
Επηρεάζουν Και όχι μόνο οι ολιγάρχες. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε την ενότητα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ενιαία τοπική εκκλησία στην Ουκρανία. Και αν βουτήξουμε ο ένας στον άλλο στην βρωμιά, τότε δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε.
Έχει αλλάξει η ζωή σας τους τελευταίους έξι μήνες;
Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δέχομαι όλους, όπως βλέπετε, και η πόρτα είναι ανοικτή σε όλους. Δεύτερον, συνεχώς ευλογώ τη λατρεία. Τρίτον, μεταφράζω. Και έχει ήδη μεταφραστεί με περισσότερους από εκατό τόμους των έργων των ιερών πατέρων της εκκλησίας μαζί με τους βοηθούς. Και συνεχίζω να δουλεύω προς την ίδια κατεύθυνση.
Έχετε ασφάλεια τώρα;
Δεν έχω καμία προστασία. Αν και μου είχαν επιβάλει την προστασία.
Δεν φοβάστε επίθεση εναντίον σας;
Δεν φοβάμαι. Αν ο Θεός δεν το επιτρέψει, τότε δεν θα κάνουν τίποτα για εμένα καμία εχθρική δύναμη. Δεν φοβάμαι τον θάνατο.
Και στο Μητροπολίτη Θεοφάνια, λένε, υπάρχει επαγγελματική υπηρεσία ασφαλείας.
Υπάρχει ένας τέτοιος φρουρός που ο Θεός φυλάξοι! ..
Τι μπορεί να φοβηθεί; Γιατί φυλάσσεται;

Και γιατί τον προστατεύουν; Όχι για να τον φρουρούν, αλλά για να παρακολουθούν κάθε βήμα και κάθε λέξη. Για αυτόν τον λόγο μου προτάθηκε προστασία για να μάθω ποιος ήρθε σε μένα και ποιος μου μιλάει.
Πριν από ένα μήνα περίπου δεχθήκατε μια αντιπροσωπία από την Κωνσταντινούπολη; Προσπαθούσαν να σας πείσουν;
Προσπαθούσαν να με πείσουν να μην πραγματοποιήσω τη Σύνοδο. Μου είπαν ότι κήρυξαν άκυρο το ανάθεμα, γι’ αυτό πρέπει να είμαι σ’ αυτούς ευγνώμων.
Τους είπα ότι τους ευχαριστώ γι’ αυτό, αλλά για μένα αυτό [το ανάθεμα – σύνταξη] δεν υπήρχε.

glavcom.ua

“O.T”

Δεν υπάρχουν σχόλια: