«Φαβορί» ο Προύσης για την Αμερική

Ποια άλλα ονόματα «ακούγονται» στο Φανάρι για τη θέση του Δημητρίου. Ωρα αποφάσεων και για Αυστραλία, Αγγλία
Εφτασε η ώρα της κρίσης και των σαρωτικών αλλαγών στην Ιεραρχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέων ποιμεναρχών σε Αμερική, Αυστραλία και Αγγλία. H Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει στο Φανάρι την ερχόμενη Πέμπτη και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ενημερώσει τη Σύνοδο για την παραίτηση του Αμερικής κ. Δημητρίου και τότε αναμένεται να προσδιοριστεί πότε θα εκλεγεί ο διάδοχός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής να πραγματοποιηθεί αμέσως, ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Δημήτριος να πάρει μια μικρή παράταση προκειμένου να παραστεί με τον τίτλο του στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, που θα γίνει στα τέλη Μαΐου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η παραίτησή του θα επικυρωθεί τον Ιούνιο. 
Σε ό,τι αφορά τα «φαβορί» για τη διαδοχή του Αμερικής Δημητρίου, ο κ. Βαρθολομαίος θεωρείται πολύ προσεκτικός και εξαιρετικά αυστηρός στην αξιολόγηση των εκκλησιαστικών στελεχών της αυλής του Φαναρίου, ενίοτε δε φειδωλός στην απονομή οφικίων ή στην ανύψωση κληρικών σε επισκόπους. Οπότε θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν προηγηθεί βαθιά μελέτη και στάθμιση των αναγκών του Πατριαρχείου.
Οι επιλογές
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί να εκλέξει έναν δυναμικό κληρικό που θα αναμορφώσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Μονής της Χάλκης Ελπιδοφόρος. Ηλικιακά είναι νέος, καθώς είναι μόλις 51 ετών, και οι παροικούντες το Φανάρι αλλά και τη Βοστόνη, όπου διετέλεσε για οκτώ μήνες επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, τον θεωρούν άξιο και ικανό για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. 
Την ίδια στιγμή, λιγότερες ελπίδες φέρεται ότι έχει ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ. Πάντως, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί να υπάρχουν και άλλες επιλογές, που μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη και αίσθηση. 

H δεύτερη ισχυρότερη Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτή της Αυστραλίας, αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην προσεχή Ιερά Σύνοδο θα αποφασιστεί εάν τελικά -που είναι και το πιθανότερο σενάριο- θα γίνει η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Αγγλία, το σενάριο που προβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η κατάτμηση της σημαντικής αυτής Αρχιεπισκοπής.

"DIMOKRATIA"

Δεν υπάρχουν σχόλια: