Κέρκυρα: Λιτανεία τριών ωρών για το θαύμα του αγ. Σπυρίδωνος


Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ακόμη μία χρονιά η Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα, «των Βαγιώνε», όπως τη λένε οι κάτοικοι του νησιού, με τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνος
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιτανεία του ιερού σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, που τελείται από το 1630. Ολες οι φιλαρμονικές του νησιού -συνολικά 18- συμμετείχαν στη λιτανεία και τίμησαν τον άγιο Σπυρίδωνα.
Στη λιτανεία, που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, συμμετείχαν όλος ο κλήρος της Κέρκυρας, οι Αρχές, σχολεία και πλήθος κόσμου. Νωρίτερα στις εκκλησίες μοιράστηκαν σε όλους τους πιστούς βάγια που έχουν το σχήμα σταυρού και πλέκονται κάθε χρόνο από τις γυναίκες των επιτροπών των εκκλησιών. Φέτος στην Κέρκυρα βρέθηκε και φιλαρμονική από τη Χίο, η οποία λιτάνευσε μαζί με τη Φιλαρμονική Σκριπερού.

Η συγκεκριμένη λιτάνευση πραγματοποιείται σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου για την απαλλαγή του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης που μάστιζε την Κέρκυρα και την Ιταλία, από όπου φέρεται ότι μεταδόθηκε ο θανατηφόρος ιός τον Οκτώβριο του 1629 μ.Χ.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο λοιμός σταμάτησε όταν ημέρα των Βαΐων, έπειτα από δέηση των πιστών, ένα φως που έμοιαζε με λυχνάρι ξεπρόβαλε πάνω από το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος και έτσι έπαυσε ολοσχερώς η νόσος στο νησί.

Επειτα από αυτό το θαυματουργό γεγονός καθιερώθηκε, ύστερα από αίτηση των συνδίκων και θεσπίσματος του Βενετού βάιλου Ιωάννη Πριούλη, στις 21 Ιουνίου 1630 μ.Χ., η Κυριακή των Βαΐων ως ημέρα λιτάνευσης του ιερού λειψάνου του αγίου Σπυρίδωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: