ΚΑΛΟ... ΚΟΛΥΜΠΙ! -- Το πληθυσμιακό πρόβλημα και το παράδειγμα της Κύπρου

Από τον Δημήτρη Κ. Σέργιο

H «Ευρωπαϊκή Ενωση» πασχίζει να διευρύνεται με έννοια παγκοσμιοποιητική, όχι ειδικώς ηπειρωτική. Παρά ταύτα εμείς εδώ επιμένουμε στο τροπάρι ότι τάχα μου «τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά» και ότι σκοπός της Ευρωένωσης είναι να τα «υπερασπίζεται»! (Παλιά μου «εγγυητική τέχνη» κόσκινο!) Σήμερα η Ευρωένωση έχει μεταβάλει σε κατεξοχήν παγκοσμιοποιητικό κόσκινο τα νησιά, βρίσκοντας και προπαγανδιστικούς μοχλούς -αν είναι δυνατό!- στις κορόνες δικών μας υπουργών: Ο μεν κ. Κατρούγκαλος (των... Εξωτερικών!) ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Τουρκία από τα ενεργειακά κοιτάσματα στη ΝΑ Μεσόγειο (!), ο δε κ. Τσιρώνης (των Αγροτών...) ισχυρίζεται ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο το Καστελόριζο! Πότε, λοιπόν, μ’ ετούτα, πότε μ’ εκείνα, η βασανισμένη αυτή χώρα δεν έχει πια τον έλεγχο του πληθυσμού των νησιών της...
Για να αποδειχθεί όμως καθαρά ότι το παραπάνω παγκοσμιοποιητικό κόσκινο κατέστη εσωτερικό της Ελλάδος πρόβλημα στο μέτρο που είναι πρόβλημα ευρω-πολιτικής, δεν θα αναφερθώ ούτε στα χάλια της Λέσβου ούτε στη Σάμο ούτε στη Χίο ούτε στη Λέρο κ.λπ. κ.λπ. Θα αναφερθώ ειδικώς σε ένα δεύτερο, ουσιαστικά ελληνικό επίσης, ευρω-κράτος, στην πανέμορφη Κύπρο... Παραθέτω λοιπόν ένα δραματικό ρεπορτάζ που δανείζομαι από την πολυτιμότατη, ιστορική (και παλιά αγαπημένη του γράφοντος από τα φοιτητικά του χρόνια...) «Εστία», όπως το έχω φυλάξει στο αρχείο μου από το έτος 2014 (φύλλο 12ης Ιουνίου, σελ. 3). Με τίτλο «Μειοψηφία οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο» παρατίθενται στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Ανησυχία προκαλεί η μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου. [...] Οι Ελληνοκύπριοι είναι μόνο 572.000, με πτωτική τάση.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Μάτσης δήλωσε ότι επέρχεται πληθυσμιακή καταστροφή, αφού αυτή τη στιγμή υπερτερούν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα και οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Κύπρο [...] Η κα Πηνελόπη Χριστοφορίδου, οικονομολόγος και μέλος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι “με τους υψηλούς ρυθμούς φυσικών γεννήσεων στα κατεχόμενα, αλλά και με τα κύματα εισροών κατά τα επόμενα έτη, οι έποικοι αριθμούν από 500.000 έως 800.000. [...] Με προσεκτική ανάγνωση των αριθμών εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν ήδη οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν μειονότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”. Προσέθεσε πως “πρέπει να σχεδιασθεί μια δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας καθώς και της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο”».


Είπατε τίποτε; Εγώ, πρoς χάριν των νεότερων αναγνωστών της στήλης, θα σημειώσω απλά ότι από άποψη διεθνούς (και μόνο!) αξιοπρέπειας της ελληνικής σύνθεσης του πληθυσμού της Μεγαλονήσου, ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα, που η Μεγαλόνησος και η λοιπή (ηπειρωτικο-νησιωτική) Ελλάδα βρίσκονταν στη... «φτώχεια» και το μόνο που -δήθεν- τους έλειπε ήταν να «πέσουν στην ευρωπαϊκή θάλασσα για να μάθουν κολύμπι...» (όπως -λανθασμένα κατά τη γνώμη μου- φρονούσε κορυφαίος Νεοέλλην πολιτικός), οι Ελληνοκύπριοι αποτελούσαν το 83% του πληθυσμού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι το υπόλοιπο... 17%! Καλό... κολύμπι, Νεοέλληνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: