Κρίσιμες ώρες για τον Ηγούμενο π. Εφραίμ



Κατά την μετάβασή του στο Κίεβο προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του ψευδοκιέβου Επιφανίου ο π. Εφραίμ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετακομίσθηκε στο νοσοκομείον, όπου διεπιστώθη ότι είχε πάθει έμφραγμα. Ο Ηγούμενος ταλαιπωρείται χρόνια με καρδιακά προβλήματα και έχει ήδη 6 στεντ. Την κατάστασή του επιδείνωσε η πίεση που του ασκήθηκε σχετικώς με την μετάβασή του στο Κίεβο, για την οποίαν κυκλοφορούνται δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι ο π. Εφραίμ
πιέσθηκε από τον Πατριάρχη, για να παραστεί, παρά την θέλησή του, καθώς τυγχάνουν γνωστές οι σχέσεις του με την Ρωσία. Αν αυτό αληθεύει, τότε ο Πατριάρχης φέρει ευθύνη. Ωστόσο, ήδη τον Απρίλιο του 2018 ο Αμερικανός Πρέσβυς κ. Πάιατ είχε επισκεφθεί απροσδοκήτως την Ι. Μ. Βατοπαιδίου και τον Οκτώβριο ο Ηγούμενος μετέβη στις ΗΠΑ, για να διαβεί τις πύλες του Υπ. Εξωτερικών. Επομένως, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος πιέσεως, για να ταξιδεύσει στην Ουκρανία, καθώς πάντοτε ήταν πρόθυμος προς τον Πατριάρχη και καλές οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ.
Τοιουτοτρόπως ερχόμεθα στην δευτέρα εκδοχή, κατά την οποίαν εδέχθη τηλεφώνημα εκ Ρώσου Μητροπολίτου, ο οποί­ος του υπενθύμισε πόσον ευεργετήθηκε από την Μόσχα και τι εκείνος ανταπέδωσε. Η εκδοχή αυτή φαίνεται αρκετά πειστική, όμως εμείς πιστεύομεν και εις μίαν τρίτη.
Ο Θεός μας προειδοποιεί πολλάκις δια σημείων. Συμφώνως προς κάποιους ήδη η φυλάκισης του, αλλά και το πρόσ­φατο αυτοκινητιστικό ήταν μηνύματα. Αυτήν την φοράν όμως ο π. Εφραίμ παρέβη απόφαση της Ι. Κοινότητος, η οποία απέρριψε αίτημα παραστάσεως στο Κίεβον. Θα μπορούσε να είπει όχι στον Πατριάρχη; Υπεράνω του Πατριάρχου είναι η Παναγία, η Κυρία του Όρους.
Μάλλον όμως ο Ηγούμενος αδυνατεί να αρνηθεί ο,τιδήποτε. Τοιουτοτρόπως υπέκυψε σε εκείνους που τον μετέφεραν στην κλινική της Ελβετίας για νοσηλεία αντί Ελληνικού Δημοσίου Νοσοκομείου, με την αιτιολογία ότι εκεί εγνώριζαν το ιστορικόν του. Κρίμα, διότι δεν θα κάνει παρέα με τον Άγιον Νεκτάριο και άλλους συγχρόνους Γεροντάδες, οι οποίοι ενοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία που ενοσηλεύοντο και τα πτωχά πνευματικά τους τέκνα.
Ευχόμεθα καλήν ανάρρωσιν κατ’ άμφω.


"Ορθ. Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: