Γιατί ἔγινε ὁ Θεὸς ἄνθρωπος; -- Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ

Κουρασµένος ὁ σηµερινὸς ἄνθρωπος ἀπὸ τὶς διάφορες γιορτές, ποὺ κατάντησαν τυπικὴ ἐκπλήρωση κοινωνικῶν συµβατικοτήτων, ἀντιµετωπίζει καὶ τὰ Χριστούγεννα χωρὶς ἐσωτερικὴ προσέγγισή τους. Οἱ περισσότεροι ἀκόµη καὶ οἱ κατὰ τὰ ἄλλα θρησκευτικοὶ βλέπουµε τὰ Χριστούγεννα σὰν µιὰ µεγάλη οἰκογενειακὴ ἑορτή, ποὺ προσφέρει τὴν εὐκαιρία νὰ ξαναµαζευθεῖ ἡ σκορπισµένη οἰκογένεια γύρω ἀπὸ τὸν Χριστὸ τῆς φάτνης στὸ χριστουγεννιάτικο δένδρο, ποὺ βγῆκε καὶ αὐτὸ ἀπὸ τὸ ντουλάπι, γιὰ νὰ στολίσει γιὰ µερικὲς µέρες κάποια γωνιὰ τοῦ σπιτιοῦ µας. Σήµερα ὅµως, καλεῖται ὁ καθένας µας νὰ θέσει στὸν ἑαυτὸ του τὸ ἐρώτηµα: τί σηµαίνουν τὰ Χριστούγεννα γιὰ µένα; Εἶναι ἡ ἐξατοµίκευση τοῦ γενικότερου ἐρωτήµατος: «Γιατί ἔγινε ὁ Θεὸς ἄνθρωπος», ποὺ ἀπασχόλησε τὰ µεγαλύτερα πνεύµατα τῆς ἱστορίας.

Οικουμενισμός= τό μυστήριο της ανομίας (5ον) μέρος


Διαστροφή Διδασκαλίας -- του κ. Αλεξάνδρου Τζούπη

Μελετώντας την Διδασκαλία του Κυρίου μας και την αιρετική διδασκαλία του πάπα σήμερα, παρατηρούμε ότι τόσο ο Κύριός μας όσο και ο πάπας εστιάζουν κατά κόρον σε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ενώ όμως ο Κύριος και η Εκκλησία Του θέτει αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα οδηγήσει στην λύτρωση και σωτηρία μας, ο πάπας το διαστρέφει με το γάντι. Η θεμελιώδης λοιπόν Διδασκαλία του Κυρίου μας που αντηχεί θα λέγαμε μέσα από ολόκληρη την Γραφή είναι ο αγώνας και η προσπάθεια που πρέπει κάθε άνθρωπος που ακούει τον Λόγο Του να κάνει για να καθαρίσει την καρδιά του ώστε να έχει ελπίδα σωτηρίας. Και όταν λέμε να καθαρίσει την καρδιά του δεν εννοούμε το σαρκικό όργανο της καρδιάς. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε πάρα πολλά σημεία της Γραφής. Ενδεικτικά ας δούμε ορισμένα:

Δεύτε λαοί -- Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018

Τη ΚΒ΄ (22α) Δεκεμβρίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ της Φαρμακολυτρίας.                                                                                                             

Αναστασία η ένδοξος του Χριστού Μεγαλομάρτυς ήτο κατά τους χρόνους του ασεβεστάτου Διοκλητιανού, του βασιλεύσαντος κατά τα έτη σπδ΄- τε΄ (284- 305), κατήγετο δε από την περίδοξον και μεγαλόπολιν Ρώμην, από γένος περιφανέστατον, ωραία την όψιν και ευπρεπέστατα εις τα ήθη και τάξεις κεκοσμημένη και με την ευγένειαν της ψυχής εστολισμένη υπέρ το κάλος του σώματος. Ο πατήρ της ωνομάζετο Πραιξτετάτος, είχε δε διδάσκαλον ενάρετόν τινα άνθρωπον ονόματι Χρυσόγονον, εκ του οποίου εδιδάχθη την ευσέβειαν και εγνώρισε τον αληθή Θεόν, τα δε αναίσθητα είδωλα απέβαλε και κατεφρόνησεν.

Σχολή Γονέων Αγ. Παντελεήμονος Καλαμαριάς. Ομιλία με θέμα: Αφού σου μιλάω, γιατί δεν μ' ακούς

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
Θέμα: Εκκλησία και Νέες Τεχνολογίες στην σύγχρονη κοινωνία
Αγαπητοί Γονείς της συνάξεως
της Σχολής Γονέων του Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, την ώρα της συνάξεώς μας 4:00-5:00 μ.μ. θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Στυλιανό Τσιπούρα, Δρ. Θεολογίας, παιδαγωγό, εκπαιδευτικό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. πρ. Σχολικό Σύμβουλο Α'/Βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:
Αφού σου μιλάω, γιατί δεν μ' ακούς
Ο επιμορφωτής-συντονιστής
Ιωάννης Π. Ασσιόγλου
Καθηγητής ΕΠΑ.Λ.
Ο υπεύθυνος ενοριακών δράσεων
Πρωτοπρεσβύτερος
π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ -- ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΖΩΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

21.12.2018       
Σφόδρα ταλανίζεται ἡ Ἐκκλησία μας καὶ ἡ Πατρίδα μας τὸν τελευταῖο καιρὸ ἀπὸ τὶς διαπραγματεύσεις τῶν ἰθυνόντων γιὰ τὶς σχέσεις Ἐκκλησίας καὶ Πολιτείας. Ὅλοι προβληματίζονται, ποία θὰ ἦτο ἡ ὀρθὴ λύσις.
Τὴν ὀρθὴν λύσιν ἔδιδε πρὸ τριάντα ἐτῶν (30) ἐτῶν ὁ εἰς πάντα διαπρέψας ἀείμνηστος π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης, τότε Μητροπολίτης Φλωρίνης, μὲ τὰ συγγράμματα καὶ τὶς ὁμιλίες του.
Ἐπειδὴ τὸ μακροχρόνιο τοῦτο θέμα κινδυνεύει τὰ μέγιστα νὰ παρεξηγηθῇ, καταχωροῦμε κατωτέρω τὶς πάντοτε ἐπίκαιρες ἀπόψεις τοῦ ἁγνοῦ, ἐντίμου, ἠθικοῦ, εὐλαβοῦς καὶ ταπεινοῦ, ἰδανικοῦ ἐργάτου τοῦ Εὐαγγελίου, ἀειμνήστου θρυλικοῦ Γέροντος Αὐγουστίνου, πρὸς ἀποφυγὴ παρανοήσεων, παρεξηγήσεων,  νιλῶν καὶ συμφορῶν εἰς τὴν Πολιτεία, τὴν Ἐκκλησία καὶ ἐν γένει τὴν Κοινωνία καὶ πιθανῶς καὶ ἄλλων Ὀρθοδόξων χωρῶν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ -- Δεν μπορεί να λυθεί το δημογραφικό με αντικατάσταση πληθυσμού

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Δ ύο χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ότι δεν απευθύνεται στους Ελληνες και στον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.

Από αυτόν θα αφαιρέσει εισόδημα, για να χρηματοδοτήσει τις γεννήσεις των λαθρομεταναστών, αφού πρόκειται για «κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα» και όχι για κάθε Ελληνόπουλο που γεννιέται. Τα δε εισοδηματικά κριτήρια γνωρίζουμε ποιοι τα πληρούν. Ομάδες οι οποίες δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και τα μεγαλώνουν μέσα στην παραβατικότητα. Σε αυτές έχουν προστεθεί και οι «ευπαθείς ομάδες» των διαφόρων, που μπαίνουν παράνομα στη χώρα.

Τη ΚΑ΄ (21η) Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ.

Θεμιστοκλής ο άγιος Μάρτυς ήτο κατά τους χρόνους του βασιλέως Δεκίου εν έτει σν΄ (250), καταγόμενος από τα Μύρα της Λυκίας, βοσκός τυγχάνων προβάτων. Επειδή δε ο εκεί άρχων, Ασκληπιός ονόματι, εκίνησε διωγμόν κατά των Χριστιανών και εζητείτο παρ΄ αυτού ο Άγιος Μάρτυς Διοσκορίδης, τούτου ένεκα ο μεν θείος Διοσκορίδης έφυγεν εις το βουνόν και εκρύβη, οι δε ζητούντες εκείνον, ευρόντες τον μακάριον τούτον Θεμιστοκλέα βόσκοντα τα πρόβατά του, ηρώτησαν αυτόν· ούτος δε ο αοίδιμος, τον μεν Διοσκορίδην έκρυψε, λέγων ότι δεν γνωρίζει που ευρίσκεται, τον δε εαυτόν του παρέδωκεν εις αυτούς, ομολογήσας ότι είναι Χριστιανός.

Του Αγίου Νείλου του ασκητού:

Τι θέλουν οι δαίμονες να κάνουν να ενεργήσει σ΄ εμάς; Γαστριμαργία, πορνεία, φιλαργυρία, οργή, μνησικακία και τα λοιπά πάθη, για να παχύνει από αυτά ο νους και να μην μπορέσει να προσευχηθεί όπως πρέπει. Γιατί όταν υπερισχύσουν τα άλογα πάθη, δεν τον αφήνουν να κινείται λογικά.

Τα "άγια" Κοράνια των Οικουμενιστών και οι ομολογίες των Νεομαρτύρων

Λέγει πάλιν ο πασάς· 
«Τον προφήτην μας πως τον έχεις»; 
Και ο Όσιος είπε· 
«Δεν είναι προφήτης, αλλ’ εχθρός του Θεού και φίλος του διαβόλου άριστος, ότι δεν ελύπησεν άλλος περισσότερον τον Θεόν καθώς αυτός· και όστις ελπίζει εις αυτόν ή τον έχει δια προφήτην δεν αξιώνεται της Βασιλείας του Θεού».  

(Τόμος ΙΑ: σελ.61 Οσιομάρτυς Ιάκωβος)  

Η Ορθοδοξία κοστίζει, τούκοψαν την κεφαλήν του....         

«Μακάριος ὁ γρηγορῶν» -- «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ-- Τοῦ αειμνήστου Μιχαὴλ Ε. Μιχαηλίδη, Θεολόγου

Λέμε πώς τό Βάπτισμα σώζει τόν ἄνθρωπο. Ἀλλά πότε και πῶς; Ἀσφαλῶς μέ τήν ἐνηλικίωση -ἀφοῦ στούς περισσότερους γίνεται σέ νηπιακή ἡλικία- και μέ τήν συνεχῆ πνευματική καλλιέργεια. Ἡ cultura animi - ἡ καλλιέργεια τῆς ψυχῆς, κατά τόν Κικέρωνα, δέν εἶχε, βέβαια, τό χριστιανικό περιεχόμενο, τῆς ἐσωτερικῆς, κατά Χριστό, καλλιέργειας τῆς ψυχῆς, γιά τή σωτηρία τῆς ὁποίας ἔχυσε τό πανάγιο αἷμα Του στό σταυρό τοῦ Γολγοθᾶ. Στήν κατά Χριστό, πνευματική ζωή, ὑπάρχουν καί πνευματικές προϋποθέσεις γιά τήν πορεία πρός τήν τελειότητα. Ὅπως οἱ σωματικές ἀσκήσεις διατηροῦν τό σῶμα σέ καλή κατάσταση -"νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιῆ" - ἔτσι καί τῆς ψυχῆς ἡ ὑγεία προϋποθέτει ἀσκήσεις πνευματικές. Ἐκτός τῶν ἐπί μέρους χριστιανικῶν ἀρετῶν, βασική προϋπόθεση ἠθικῆς τελειότητας, εἶναι ἡ ἐγρήγορση, ἡ ἄγρυπνη προσοχή στόν ἑαυτό μας.

Πούτιν κατά Βαρθολομαίου: Θέλει να υποτάξει την ουκρανική εκκλησία για τα χρήματα

Σκληρή επίθεση με βαριές κατηγορίες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Ο Πούτιν, αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «Τουρκικό Πατριαρχείο», κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι επιδιώκει να προσεταιριστεί την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενος την, αλλά και προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ουάσινγκτον. Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας: «Η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία είναι απίστευτη. Συνιστά άμεση παρέμβαση του κράτους στην εκκλησία και στη θρησκευτική ζωή. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

ΕΝΩ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ -- Αθωνικά άνθη

Εάν ήρχετο ο άγγελος φύλαξ της Ελλάδος εφέτος, αφού περιώδευεν όλας τας πόλεις και τα χωρία μας, ο άγγελος εκείνος που εγνώρισεν όλας τας φάσεις του εκκλησιαστικού και εθνικού μας βίου εις όλας τας εποχάς, τι τάχα θα μας έλεγε; Τι θα έβλεπε, τι εντυπώσεις θα απεκόμιζεν από την Ελλάδα των αρχών του θεία χάριτι ανατέλλοντος ;…  Θα ήτο ικανοποιημένος από την ελληνικήν κοινωνίαν, από τους βαπτισθέντας εις το όνομα του Χριστού Ορθοδόξους Χριστιανούς; Ή θα εκάλυπτε με τας πτέρυγάς του το άγιον πρόσωπόν Του από εντροπήν ή λύπην ή απελπισίαν;…  Θα έβλεπεν ήθη χριστιανικά, ορθόδοξα, αγιότητα ζωής, πίστιν θερμήν, έργα πίστεως; Θα ήκουε λόγους «άλατι ηρτυμένους», θα έβλεπεν ενδιαφέροντα πνευματικά, πόθους ουρανίους, θα ανέπνεεν εις ατμόσφαιραν σεμνότητος; Ή θα ευρίσκετο προ απελπιστικού θεάματος, ευρυτάτης αποχαλινώσεως της ηθικής ζωής, προ αδιαφορίας δια την πέραν του κόσμου τούτου ζωήν, προ ελλείψεως ιστορικής ευθύνης, ενώπιον λήθης της υψηλής ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας;…