π. Γεώργιος Μεταλληνός : Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Μίαν πολύ ἐνδιαφέρουσαν συνέντευξιν παρεχώρησεν εἰς τήν ἐφημερίδα «Μεσόγειος Ἡρακλείου» (6ην Φεβρουαρίου) ὁ ὁμότιμος καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν π. Γεώργιος Μεταλληνός. Ὁ π. Γεώργιος μεταξύ ἄλλων ἀπήντησεν εἰς ἐρώτησιν σχετικῶς μέ τό ἀλάθητον τοῦ Πάπα, διά τόν ὁποῖον ἐτόνισεν ὅτι εἶναι αὐτοκράτωρ μέ πρωθυπουργόν καί ὑπουργούς. Ὁλόκληρος ἡ συνέντευξις τοῦ π. Γ. Μεταλληνοῦ εἰς τήν δημοσιογράφον κ. Κλειώ Πατεδάκη ἔχει ὡς ἀκολούθως: 

«Ὁ πατέρας Γεώργιος Μεταλληνὸς εἶναι ἕνα πρόσωπο ποὺ δὲ χρειάζεται ἰδιαίτερες συστάσεις. Σεμνὸς καὶ εὐγενικὸς διακρίνεται γιὰ τὸ ἦθος καὶ τὶς ἀπόψεις του γιὰ τὰ ἐκκλησιαστικὰ καὶ ὄχι μόνο πράγματα. Ἡ ἐπίσκεψή του στὸ Ἡράκλειο ἦταν συνδεδεμένη μὲ τὴ χριστιανικὴ ἑορτὴ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν. Μιλώντας στὴ «Μ», ἐκθέτει τὶς ἀπόψεις του γιὰ τοὺς νέους, τὴν Παιδεία, τὸ ἀλάθητο τοῦ Πάπα καὶ τὴν ὕπαρξη ἑνὸς καὶ μόνο Θεοῦ στὸν κόσμο.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ -- π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ


ΕΥΛΟΓΗΤΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ -- Orthodox Hymns


O Συναξαριστής της ημέρας.


Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Της Ζωοδόχου πηγής. Μαρτίνου του ομολογητού, πάπα Ρώμης, Θεοδοσίου, Ζωΐλου, Ελευθερίου μαρτύρων.

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι:

Οἱ εὐλογίες τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου εἰς τούς Μαθητάς του - π.ΑΘΑΝ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (Τοῦ Θωμᾶ)


«Ο φύλαξ της Ορθοδοξίας είναι το σώμα της Εκκλησίας, ο ευσεβής λαός του Κυρίου».

Ο Οικουμενισμός είναι τρομακτική Παναίρεσις του καιρού μας η πιο σατανική και επικίνδυνη. Απειλεί όχι μονάχα την Αγία Ορθοδοξία, αλλά και την Αθάνατη Ελλάδα. Γι΄ αυτό πρέπει όλοι μας να γρηγορήσωμε. Καθήκον όλων μας είναι να αρνηθούμε την ειδωλολατρία, που εισάγει ο Οικουμενισμός. Να περιφρουρήσωμε την Ορθοδοξία.                                                               
Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες τον Αγώνα τον παίρνει στα χέρια του ο Ορθόδοξος Λαός. Αυτός είναι ο φύλακας της Ορθοδοξίας, καθώς και η εγκύκλιος του 1848 των αγίων Πατριαρχών της Ανατολής υπογραμμίζει:                                                                          «Ο φύλαξ της Ορθοδοξίας είναι το σώμα της Εκκλησίας, ο ευσεβής λαός του Κυρίου». 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ


 Του κ. Θ. Β. Κετσέα, Ιατρού

Με μια πλειοψηφία 35,6% κατέκτησε την εξουσία το 2015 ένα κόμμα, που εκθείασε τον εαυτό του σαν «πρώτη φορά αριστερά».
Χρειαζόταν θράσος, για να διεκδικήσει με αυτόν τον τίτλο την εξουσία μια παράταξη που είχε κατά τα χρόνια 1944-49 πνίξει την Ελλάδα στο αίμα προσ­παθώντας να κατακτήσει με την βία την εξουσία σαν μπολσεβικική επανάσταση.
Είχαμε γνωρίσει το ΕΑΜ τον ΕΛΑΣ, την ΟΠΛΑ, τον Μελιγαλά, τον Φενεό, το Δεκεμβριανό κίνημα.
Και παντού, όπου επικράτησε ο Κομμουνισμός, κυνηγήθηκε η χριστιανική θρησκεία και σκοτώθηκαν κληρικοί και λαϊκοί.
Της κυβερνήσεως αυτής ηγείται ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διακηρύσσει την αθεΐα του. Πέρνει περιφρονητική στάση, όταν αναγκάζεται να παρευρεθεί σε κάποια Δοξολογία, όπως π.χ. της Εθνικής επετείου. Αυτός και τα στελέχη του κόμματός του δεν ορκίζονται στο Ευαγγέλιο, αλλά στην «συνείδησή τους». (Αυτό ο λαός το λέει «ρώτα και τον μπαρ­μπα μου τον ψεύτη»).
Δεν θα μας ένοιαζε το πιστεύω του ίδιου και της γυναίκας του, αν δεν βλέπαμε να γίνεται συστηματικός και μελετημένος πόλεμος κατά της Εκκλησίας (Η μοντέρνα μορφή των διωγμών).

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ -- του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη Ομ. Καθηγητού Πανεπ. Αθηνών


Σήμερα η κατ΄ ανατολάς Ορθόδοξος Εκκλησία, διατελεί, από πλευράς ομολογιακού προσανατολισμού της Πατριαρχικής Κεφαλής, σε ιδιότυπη κατάσταση σχιζοφρενικού χαρακτήρος!     Το Πατριαρχείο, το οίκημα, είναι σύμβολο Ορθοδόξου Ομολογίας! Ο πατριαρχικός, όμως, οικοδεσπότης είναι περιπαθής παπόφιλος! Είναι αδελφός συμπροσευχόμενος και συλλειτουργός, εις παροξυσμό παπικής αγάπης, του Ρωμαίου Ποντίφικα! Παρά τους Ι. Κανόνες, προδίδει την φίλη Ορθοδοξία, με την απροκάλυπτη σύζευξή του με την παπική – ουνιτική  ετεροδοξία! Πρόκειται όντως για σχιζοφρενική ομολογιακή σύζευξη!                                                                                                        
Ύστερα από το απίστευτο και απροσδόκητο, αλλά και τραγικό για την Ορθόδοξη  ομολογία, ολίσθημα του κ. Βαρθολομαίου, στην αγκαλιά, κυριολεκτικώς, του παπισμού, κατά τη θρονική εορτή του Πατριαρχείου, τον Νοέμβριο του 2006, ακολούθησε η προ ολίγων ημερών νέα προσκυνηματική επίσκεψη του Ορθοδόξου Πατριάρχου στον Ποντίφικα!    

Οι Πόντιοι Σουρμένων θα στρώσουν τραπέζι πάνω στους τάφους

Ενα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται στενά με τους πρώτους κατοίκους του Πόντου, οι οποίοι -96 χρόνια πριν- μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους προσπάθησαν να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους στα Σούρμενα Αττικής...


...(στον σημερινό Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης), αναβιώνει για δεύτερη χρονιά την Κυριακή του Θωμά η Ενωση Ποντίων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα ταφικό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι συγγενείς τιμούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Συγκεκριμένα, αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, στη συνέχεια οι πιστοί πηγαίνουν στο κοιμητήριο της περιοχής και κατευθύνονται προς τους οικογενειακούς τάφους.

π.Θεόδωρος Ζήσης, Ας ευχηθούμε να ψάλλουμε αιώνια το ''Χριστός Ανέστη''