Τρεις νέες «κόκκινες γραμμές» θέτει η Εκκλησία για το deal (=συμφωνία)

Περιορίζονται τα σημεία επαφής με την κυβέρνηση! Κλειδί το νομοσχέδιο για την «ιερή συμφωνία»

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Aυστηρά μηνύματα στην κυβέρνηση για τον τρόπο που θα διαπραγματευτεί έστειλε η επιτροπή της Εκκλησίας που είναι επιφορτισμένη με τις συνομιλίες για το προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερωνύμου. Η «κόκκινη γραμμή» της μισθοδοσίας παραμένει ενεργή, αλλά από χθες μπήκαν και άλλοι αστερίσκοι εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, δείχνοντας ότι ο δρόμος είναι τραχύς και ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίτευξη όποιας συμφωνίας.
Σε τρία σημεία εστιάζουν οι νέες «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η Εκκλησία. Υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου περί μονομερούς νομοθέτησης, η Επιτροπή Διαλόγου δήλωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο, προκειμένου να τοποθετηθεί επί αυτού. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσουν ως σύνδεσμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο, και όχι ως διαπραγματευτές.

Επιπλέον, με την αναφορά ότι η επιτροπή ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της τίθεται φραγμός στην αυτόνομη δράση και σε όποιες πιθανές συνομιλίες μεμονωμένων μελών της με την κυβέρνηση. Αυτό εκτιμάται ότι έγινε προκειμένου οι απλοί κληρικοί να μη δελεαστούν από κάποια άλλη πρόταση από την κυβέρνηση για να συναινέσουν στην αλλαγή της μισθοδοσίας τους. Παράλληλα, μπαίνει φραγμός στην επέκταση των συζητήσεων σε θέματα άσχετα με τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση.

Τα σημεία επαφής με την κυβέρνηση πλέον περιορίζονται ακόμα περισσότερο, καθώς για την Εκκλησία υπό διαπραγμάτευση και διάλογο είναι μόνο τα θέματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και των οργανικών θέσεων κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Εξάλλου, η επιτροπή αποσυνδέει οποιαδήποτε παράλληλη διαπραγμάτευση για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς δηλώνει ότι είναι αναρμόδια γι' αυτό το θέμα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμμένει ότι η συμφωνία είναι «πακέτο», δηλαδή πρέπει να υπάρξει συναίνεση και στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, προκειμένου να ισχύσουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την εκκλησιαστική περιουσία και τις οργανικές θέσεις.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε αισιόδοξος, έστω, για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης στο προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: