Υπάρχει ερμηνεία γι' αυτά που διαβάζω και δεν καταλαβαίνω;

.... Και εξώμοσε μεν ούτως ο Ελευθέριος, αλλ’ η Χάρις δεν ανεχώρησεν εντελώς απ’ αυτού. Όθεν και εις αυτούς ακόμη τους αφορήτους πόνους της περιτομής ευρισκόμενος, ενεθυμείτο πάλιν την πάτριον ευσέβειαν, αναπολών κατά νουν το όνομα του γλυκυτάτου Ιησού Χριστού και αναμιμνησκόμενος του ουρανίου Πατρός, ως ο άσωτος υιός. Και ήθελε μεν να επικαλεσθή την θείαν Αυτού βοήθειαν, αλλ’ ημποδίζετο, διότι έλαβε το χάραγμα της σφραγίδος του αντιχρίστου εις την δεξιάν χείρα και εις το μέτωπον και δεν ηδύνατο ούτε χείρας οσίας να άρη εις τον ουρανόν, ούτε τον ηγεμόνα νουν να διευθύνη προς το τρισήλιον σέλας της Θεότητος. Όθεν κατέφυγεν εις μόνα τα δάκρυα, ευθύς δε ότε ήκουσε τον αλέκτορα της συνειδήσεως φωνούντα και ελέγχοντα αυτόν δια το τόλμημα της εξωμοσίας, τότε εξήλθε νοερώς έξω από την αυλήν της παρανόμου και αθέου εκείνης θρησκείας, εις την οποίαν κακώς είχεν εισέλθει και έκλαυσε πικρώς ως άλλος Πέτρος. Τοσαύτα δε ήσαν εκείνα τα δάκρυα, ώστε τολμώ να είπω, ότι τα εδέχθη ο φιλόψυχος Ιησούς και συνεχώρησε την προηγηθείσαν άρνησιν του Ελευθερίου ως εδέχθη και του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου.                                    

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί κείμενο είναι αυτό; Σαν ιστορία που δεν είναι πραγματική ομοιάζει. Δηλαδή προσπαθεί να πει ότι αν κάποιος λάβει το χάραγμα και το καταλάβει καθυστερημένα και αρχίσει να κλαίει δίχως σταματημό και από τα βάθη της ψυχής του μπορεί και να συγχωρεθεί και επομένως να σωθεί? Αυτά δεν τα λέει πουθενά πάντως η Αποκάλυψη ή η Εκκλησία μας επί τόσα και τόσα χρόνια και δεν πρέπει να τα λέμε ούτε εμείς γιατί έτσι κάποιοι μπορεί να επαναπαυτούν και να χαλαρώσουν και άλλο(είμαστε που είμαστε σε άθλια κατάσταση)...από εκεί και πέρα το τί θα πράξει ο Θεός με τον κάθε άνθρωπο μόνον Εκείνος ξέρει.

Silver είπε...

"Αυτά δεν τα λέει πουθενά πάντως η Αποκάλυψη ή η Εκκλησία μας επί τόσα και τόσα χρόνια και δεν πρέπει να τα λέμε ούτε εμείς "

Αδελφέ μου είναι από τον Συναξαριστή του Αγίου Νέου Οσιομάρτυρος Ευθυμίου

Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόμος Γ΄σελίς 401

Νάσαι πάντα καλά!

Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Τί να πώ....Σίγουρα τότε δείχνει να έχει πολλά και βαθύτερα νοήματα που αγγίζουν την ίδια την συνείδηση του καθενός αλλά και το μέγα έλεος του Κυρίου.