Μήνυμα του Πατριάρχη Κυρίλλου για την «Ενωτική Σύνοδο» στο Κίεβο

Η κανονική Ορθοδοξία στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο υπέστη σοβαρό πλήγμα, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος στην επιστολή προς τους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών.
Η επιστολή εστάλη στον Μακαριωτάτο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β ‘ , Μακαριωτάτο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννης Χ , Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλος ΙΙΙ ,  Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β , Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο , Μακαριωτάτο Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, Πατριάρχη της Βουλγαρίας Νεοφύτο , Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β ,  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β , Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίο, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβο, Μητροπολίτη Αμερικής και Καναδά Τύχων .

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τους πληροφόρησε ότι στις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους στο Κίεβο, με άμεση συμμετοχή και υπό την άμεση υπόσχεση των κρατικών αρχών της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση «ιεραρχών», «κληρικών» και λαϊκών δύο σχισματικών ουκρανικών ομάδων. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την παράνομη συγκέντρωση, που καθόταν στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, αυτοανακηρύχθηκαν σε «Ενωτική Σύνοδο». Στην πραγματικότητα, η λεγόμενη Σύνοδος συνίστατο στη συγχώνευση δύο σχισματικών οργανώσεων, από τις οποίες σχηματίστηκε μία. Στον «καθεδρικό ναό» παρευρέθηκαν ψευδοεπίσκοποι του σχισματικού «Πατριαρχείου Κίεβου» και η σχισματική η «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Εν τω μεταξύ, η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας , με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 7 Δεκεμβρίου, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή, θεωρώντας την «παράνομη συγκέντρωση». Παρά τις πολυάριθμες πιέσεις στους Επισκόπους της, από τους 90 Ιεράρχες που αποτελούσαν την Σύνοδο της, μόνο δύο επισκόποι, συμμετείχαν στην ψευδο-σύνοδο. Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις 17 Δεκεμβρίου, και οι δύο παύθηκαν από τις θέσεις τους». Η Αγιότητά του υπενθύμισε ότι η διαδικασία «χορήγησης αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία» εμπνεύστηκε από τον επικεφαλής της κοσμικής εξουσίας της χώρας για δικούς του πολιτικούς σκοπούς. «Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε επιβεβαίωσε μόνο το γεγονός της ανοικτής παρέμβασης του κράτους στην εκκλησιαστική ζωή», δήλωσε ο Πατριάρχης. Έτσι, ο Πρόεδρος Ποροσένκο δεν παρακολούθησε μόνο αυτό το «συμβούλιο», αλλά επίσης καθόταν στο προεδρείο του, παρατηρώντας προσωπικά την πορεία της συνάντησης. «Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν στην εχθρική εκδήλωση της εκκλησίας παρά τους ιερούς κανόνες και κατά παράβαση των κανόνων της εκκλησίας », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όπως σημείωσε η Αυτού Αγιότητα , το θλιβερό αποτέλεσμα αυτής της παράνομης συγκέντρωσης ήταν η εκλογή του «επικεφαλής» της αποκαλούμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». Έγινε σχισματικός «ιεράρχης» του αυτοανακηρυχθέντος «Πατριαρχείου Κίεβου» .
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι η πολυπληθέστερη θρησκευτική οργάνωση στην Ουκρανία. Η επισκοπή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει το καθεστώς της ευρείας αυτοδιοίκησης στο Πατριαρχείο Μόσχας, στο Συμβούλιο των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου φέτος, ομόφωνα μίλησε υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος, για τη διατήρηση της αιώνιας πανταχού ενότητας με τη Ρωσική Εκκλησία, – κατέθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος. «Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές κάνουν όλα για να σπάσουν αυτή την ιστορική σύνδεση». Η Αγιότητά του υπογράμμισε ότι οι σχισματικοί, ενωμένοι μεταξύ τους, δεν έλαβαν το σημαντικότερο βήμα – την μετάνοια της αμαρτίας του σχίσματος και επιστροφής στην Εκκλησία από την οποία βγήκαν και από την ενότητα με την οποία είχαν εξαφανιστεί. Αντίθετα, υπάρχει νομιμοποίηση του σχίσματος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με το πρόσχημα της «αυτοκεφαλίας».
«Είμαστε μάρτυρες ανομίας στην εσωτερική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της αγενής αντιανεκτικής εισβολής στα σύνορά της, της εμβάθυνσης της εκκλησιαστικής διαίρεσης στον Ορθόδοξο λαό, ακόμα μεγαλύτερου σχίσματος στην Ουκρανική Ορθοδοξία», τόνισε η Αυτού Αγιότης. Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος απευθύνθηκε στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών με μια έκκληση να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο. «Σας παροτρύνω και ολόκληρη την Ιερά Εκκλησία σας να μην αναγνωρίσετε τη νεοδημιουργημένη ψευδο-εκκλησιαστική δομή και να μην εισέλθετε στην κοινωνία μαζί της», γράφει η Αγιότητά του.

Patriarchy.ru


Δεν υπάρχουν σχόλια: