Το Σκοπιανό θα κρίνει τις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μετά βεβαιότητας θα τιμωρηθούν, αλλά τα οφέλη δεν θα τα αποκομίσει η Ν.Δ.

Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Όσοι είχαν ακόμα ψευδαισθήσεις ότι οι Σκοπιανοί θα αλλάξουν μυαλά προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα. Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ, χριστουγεννιάτικα, περί μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, επιβεβαίωσαν ότι τα δύσκολα στο μεγάλο εθνικό θέμα είναι μπροστά μας. Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ανοίξαμε την κερκόπορτα. Ακόμα κι αν δεν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το deal, το κακό θα έχει γίνει και θα μας κυνηγά για πάντα. Αυτό είναι το σοβαρότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, που σε βάθος χρόνου θα πιστοποιηθεί ως εθνικό έγκλημα.

Λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση στην εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα. Αλλά όποια λύση, και μάλιστα όπως όπως; Προφανώς, όχι. Λένε επίσης ότι εκατοντάδες χώρες του κόσμου αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία», άρα δεν παραχωρούμε κάτι ουσιαστικό. Μέγα λάθος. Τη δική μας επικύρωση χρειάζονται οι Σκοπιανοί, όχι μόνο για να ενταχθούν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά για να πάψουν να είναι κράτος με αστερίσκο. Τέτοια είναι σήμερα η αποκαλούμενη FYROM ή, αν θέλετε, ΠΓΔΜ: ένα αδύναμο κρατίδιο, εξαιρετικά ασταθές, χωρίς καμία πρόσβαση. Μόνο αν η Ελλάδα άρει τις επιφυλάξεις της θα αποκτήσει πραγματική υπόσταση στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή τη... λεπτομέρεια αποφεύγουν να αναφέρουν οι συριζαίοι.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, έπειτα από τις έξαλλες δηλώσεις Ζάεφ που προκάλεσαν ανατριχίλα στην Ελλάδα («μόνο εμείς είμαστε Μακεδόνες» κ.λπ.), οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών ταράχτηκαν! Σε τέτοιον βαθμό που απαίτησαν διορθώσεις όχι μόνο λεκτικές, αλλά και στο συνταγματικό κείμενο. Πράγματι, οι τροποποιήσεις έγιναν μέσω έκτακτων τροπολογιών και οι αφελείς των Αθηνών έσπευσαν να πανηγυρίσουν, διατυμπανίζοντας ότι υποχρέωσαν τους Σκοπιανούς σε ταπεινωτική υποχώρηση. 
Πριν στεγνώσει το μελάνι, όμως, ήρθαν οι νέες δηλώσεις Ζάεφ για να επιβεβαιώσουν ότι οι γείτονες δεν θα πολιτεύονται στο μέλλον με βάση τις προβλέψεις του συντάγματός τους και όποιες «διασφαλίσεις» υπάρχουν εκεί περί εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σιγά σιγά θα ξεδιπλώνουν τους μύχιους πόθους τους, την εθνικιστική ατζέντα τους και τα παραμύθια με τα οποία έχουν ανατραφεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
To «Βόρεια Μακεδονία» σταδιακά θα μετατραπεί σε «Μακεδονία» σκέτο, η καπηλεία της Ιστορίας μας θα επανέλθει και θα ενταθεί, και οι πειραγμένοι χάρτες θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους παγκοσμίως. Το χειρότερο είναι ότι για όλα αυτά δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εμπνευστής αυτής της συμφωνίας Νίκος Κοτζιάς αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τα Σκόπια με κοντόφθαλμη λογική. Κοίταξαν όποια πρόσκαιρα οφέλη και αρκέστηκαν στην καλή σχέση που ανέπτυξαν με τον Ζάεφ. Ομως, ο σημερινός «φίλος» τους Ζόραν δεν θα είναι για πάντα πρωθυπουργός... Στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα αναδειχτούν στη γειτονική χώρα πολιτικοί που θα θελήσουν να επενδύσουν στα ψευδεπίγραφα μεγαλεία της σκοπιανής προπαγάνδας, αυτής που οδήγησε στην κατασκευή των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στις υπόλοιπες γραφικότητες τις οποίες ζήσαμε τα τελευταία 25 χρόνια. 
Η Συμφωνία των Πρεσπών, από όποιο πρίσμα κι αν την εξετάσει κανείς, είναι άκρως προβληματική. Η κοινή γνώμη το έχει καταλάβει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικοί αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα βγει αλώβητος (αλλά κάνει τεράστιο λάθος), οι ΑΝ.ΕΛ. πιστεύουν ότι τα «μπρος - πίσω» θα τους διασώσουν (και κάνουν λάθος) και η Ν.Δ. σε επίπεδο κορυφής έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει πείσει για τις «πατριωτικές» προθέσεις της (κάνοντας επίσης λάθος).
Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από το Σκοπιανό. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μετά βεβαιότητας θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό, κυρίως επειδή τον αγνόησαν, αλλά τα οφέλη δεν θα τα αποκομίσει η Ν.Δ., που αμφιταλαντεύτηκε για καιρό και την τελευταία στιγμή απέφυγε το μεγάλο λάθος. Φάνηκε να προσχωρεί στο «όχι» με βαριά καρδιά και έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις. Και, φυσικά, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν διαφωνεί στο θέμα του ονόματος...

Στις εκλογές, λοιπόν, ίσως δούμε εκπλήξεις, ακόμα και νέα κόμματα με εθνική ρητορική που από το πουθενά θα μπουν στη Βουλή. Οσοι κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων θα το πληρώσουν ακριβά στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: