Περίεργο deal (συμφωνία) του Ιερώνυμου με Τσίπρα

Η Ιεραρχία δέχθηκε να λαμβάνει ετησίως 200.000.000 για τη μισθοδοσία ιερέων που δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι

Η Αριστερά του... Κυρίου είναι εδώ και βάζει με πρωτοφανή τρόπο «πλάτη» σε μια κυβέρνηση που επί τριάμισι χρόνια πολιτεύτηκε με ασέβεια στις θρησκευτικές παραδόσεις μέσα από μια μακρά σειρά αντιθρησκευτικών νομοσχεδίων. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τα βρήκαν σε όλα χθες, και στις κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου ευθύς μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης που είχαν έκαναν λόγο για ιστορική συμφωνία, η οποία εν τέλει, πέραν της έμμεσης υποστήριξης από την πλευρά της Ιεραρχίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό επίπεδο, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για μεγάλες... ιερές μπίζνες. Παράλληλα, έπειτα από 79 χρόνια βρέθηκε κοινός τόπος, με αμοιβαία πάντα οφέλη, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Ιεραρχία, στο θέμα της μισθοδοσίας των περίπου 10.000 ιερέων.
Η Πολιτεία αναλαμβάνει την καταβολή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία ύψους 200.000.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολειπόταν της αξίας της. Από την άλλη, η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων, με χρήματα όμως που -ω του θαύματος- θα προέρχονται πάλι από τον... κρατικό κορβανά. Σε δεύτερη ανάγνωση, απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις, που θα έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα, ενώ ισόποσα κερδισμένη βγαίνει και η Εκκλησία, καθώς ως αυτόνομος οργανισμός θα μπορεί να προχωρά με τη σειρά της σε προσλήψεις χωρίς να ζητά την έγκριση της κεντρικής διοίκησης.

Το μεγάλο deal αποτυπώθηκε περίτρανα στα οκτώ «ευχαριστώ» του κ. Ιερωνύμου προς τον κ. Τσίπρα, στις δύο φορές που του έδωσε συγχαρητήρια, αλλά και στις πρωθυπουργικές αβρότητες και τις αγκαλιές με τον Αρχιεπίσκοπο τόσο κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο τέλος των κοινών δηλώσεων. Το συγκεκριμένο deal αφορά το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Η Εκκλησία εφεξής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ως ισχυρό επενδυτικό εργαλείο, με τα πλούσια κέρδη να μοιράζονται μισά μισά με το κράτος. «Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ' ισομοιρία σε Κράτος και Εκκλησία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή η συνάντηση ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και κοινή θέληση ήταν να αντιμετωπίσουμε ιστορικές εκκρεμότητες και τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Τη συμφωνία Ιερωνύμου - Τσίπρα χαιρέτισε η Ν.Δ., εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «καθυστερημένη υιοθέτηση της θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ», και τονίζει ότι «απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα» στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας «δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης».

Η συμφωνία
Η συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση (αν συναινέσει η Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει σήμερα με αυτόν τον σκοπό), προβλέπει τα εξής:

1 Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2 Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως, με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3 Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4 Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5 Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6 Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και θα προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών Αρχών.
7 Με τη Συμφωνία διασφαλίζονται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8 Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9 Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10 Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11 Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και την αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12 Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και στην Εκκλησία της Ελλάδος.
13 Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14 Η ήδη συσταθείσα με τον Ν. 4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15 Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ομηροι της εκάστοτε κυβέρνησης
Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι καίγεται να αλλάξει την ατζέντα και να δείξει ότι προωθεί την «αριστερή ατζέντα» που είχε υποσχεθεί. Ομως, η Εκκλησία τι κέρδος έχει σπεύδοντας να συζητήσει το θέμα του διαχωρισμού από το κράτος, όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η Ιεραρχία μάς έχει συνηθίσει σε άλλους... χρόνους και πάντα καθυστερεί τις αποφάσεις της ζυγίζοντας για καιρό τα πράγματα.
Τώρα γιατί ο κ. Ιερώνυμος έτρεξε να κάνει το χατίρι του κ. Τσίπρα και να συμφωνήσει μαζί του για τη μισθοδοσία των κληρικών, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση; Oλη αυτή η μεθόδευση δημιουργεί πονηρούς συνειρμούς. Οπως και τα πολλαπλά ευχαριστώ στην κυβέρνηση που προώθησε νεοταξική ατζέντα. Για να δούμε αν οι μητροπολίτες θα ορθώσουν επιτέλους ανάστημα... Διότι με την περίεργη χθεσινή συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου η Εκκλησία καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης. Το έχουν καταλάβει ιερείς και ιεράρχες;

Δ. Ριζούλης

Με ξεσηκωμό «από τον Εβρο έως την Κρήτη» απαντούν οι κληρικοί
Ηχηρή ήταν η αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας στη (δόλια, όπως τη χαρακτηρίζουν) συμφωνία των κυρίων Ιερωνύμου και Τσίπρα. Σε έκτακτο ανακοινωθέν τους με τίτλο «Φθάνει πια» τονίζουν: «Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία. Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία. Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια, αλλά και για τη διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας».

Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης: «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν. Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για τη λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων.
Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας».

Οκτώ (!) «ευχαριστώ» και αβάντα στον Αλέξη από τον Αρχιεπίσκοπο
Οκτώ φορές μέσα σε μία δεκάλεπτη δήλωση ευχαρίστησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, οι τρεις φορές αφορούσαν τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και οι άλλες πέντε αφορούσαν τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε να σας πούμε ένα βαθύτατο ευχαριστώ». Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ διότι πράγματι είστε συντελεστής σε αυτή την ιστορική στιγμή». Στα ερωτήματα που είχε θέσει για το πώς εννοεί ο πρωθυπουργός τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Ευχαριστώ γιατί βρήκα ανταπόκριση στα ερωτήματά μου και τα προβλήματά μου» και ειδικά για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, αλλά και τον συνεχάρη, δύο φορές μάλιστα, για τη διατήρηση του προοιμίου του Συντάγματος. Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και διέψευσε κατηγορηματικά τα περί επικείμενης «δήθεν» αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του σταυρού από την ελληνική σημαία και τα εθνικά σύμβολα. Μάλιστα, δηκτικά αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για το θέμα, θέλοντας να τους διασύρει. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Αρχιεπίσκοπος, αποδοκίμασε απρεπώς τις «γαλάζιες» παρεμβάσεις για το ζήτημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου άχνα δεν έβγαλαν αυτοί οι 8000. Τώρα που κινδυνεύουν να μην είναι στο ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ξεκινάνε γενικό ξεσηκωμό. Στο δε χωριό μου ο παπάς είχε καθιερώσει το τρισάγιο στο 5ευρω για να μην πω για ευχέλαια κλπ. Βγήκε και στα κανάλια και είδαμε και τον Πρόεδρο των Κληρικών Ελλάδος!!!! Που ήταν αυτός ο πρόεδρος όταν έγινε το Κολυμπάρι να αντιδράσει?? Σαν δε ντρέπονται. Αλλά έτσι είναι.....Τώρα θεία δίκη. Αφού διώξατε και λυπήσατε τον δεσπότη Χριστό με την μη αντίδρασή σας στα σχέδια του πονηρού τώρα ο πονηρός σας χτυπάει και από πάνω....300 με 400 ευρώ το πολύ θα σας τον πάνε και εσάς τον μισθό και θα σας λένε ότι και πολύ σας είναι και τότε ίσως κάποιοι ξυπνήσετε και καταλάβετε τα λάθη σας......