Ρίγος για το ύστατο «χαίρε» στον ήρωα!


Με ελληνικές σημαίες, χειροκροτήματα και τραγουδώντας τον Εθνικό Υμνο, χιλιάδες πολίτες αποχαιρέτησαν τον Κων. Κατσίφα

Αποστολή στους Βουλιαράτες Νίκος Νικόλιζας

Χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν χθες, στην τελευταία κατοικία του, τον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες, με τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν, φωνάζοντας συνθήματα και ψάλλοντας με δακρυσμένα μάτια τον Εθνικό Υμνο...


Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης, που δημιουργούσαν οι σπαρακτικές κραυγές των συγγενών του αδικοχαμένου παλικαριού αλλά και οι συντονισμένες φωνές 3.000 ομογενών, οι οποίοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρευρεθούν στην κηδεία, η γη της Βορείου Ηπείρου άνοιξε χθες το μεσημέρι την αγκαλιά της και δέχθηκε το άψυχο σώμα του 35χρονου ήρωα. Η λαοθάλασσα που ακολουθούσε έψαλε τον Εθνικό Υμνο φωνάζοντας «Αθάνατος», ενώ η πλατεία του χωριού είχε πλημμυρίσει από ελληνικές σημαίες.


Δάκρυα
Η εικόνα του ανοιχτού φέρετρου, τυλιγμένου με τη γαλανόλευκη, έκανε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους να δακρύσουν. Μέσα σε αυτό αναπαυόταν ο άτυχος ομογενής, φορώντας στρατιωτικό πηλήκιο με το ελληνικό εθνόσημο και στολή παραλλαγής. Ακόμα και την ύστατη στιγμή, το χαμόγελο δεν είχε φύγει από τα χείλη του ηρωικού Ελληνα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή φωνάζοντας το όνομα της πατρίδας του. Οι Βουλιαράτες, το χωριό στο οποίο ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αγαπήθηκε όσο λίγοι, χθες ήταν «βαμμένο» στα γαλανόλευκα.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας -την τέλεσε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος- και μόλις το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο και φώναξαν συνθήματα, όπως «Κατσίφα, ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Στη συνέχεια, η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο του χωριού. Λίγη ώρα αργότερα εκτυλίχθηκαν σπαρακτικές σκηνές πάνω από το μνήμα του Ελληνα ομογενούς, μέσα στο οποίο ήταν απλωμένη η ελληνική σημαία που κρατούσε στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: