Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ


Εγγύς της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε ελληνικός ενιαυτός, την 28η Οκτωβρίου, ενώνεται με το πολεμικό και αξέχαστο 1940
Αυτές τις ημέρες, κάθε δευτερόλεπτο που περνά, ταξιδεύοντας τον χρόνο στο σημείο όπου το μηδέν της ύλης συναντήθηκε με το άπειρο της ψυχής, οι συνειδήσεις της ράτσας μας συντονίζονται με τον Παράδεισο, τα Ιλίσια Πεδία, τις νήσους των Μακάρων, με όλα τα πεδία αιώνιας ευφροσύνης - εκεί όπου βασιλεύει αδιατάρακτα το ηλιακό φως της θείας αρετής. 
Μικρά παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι και μεσόκοποι αισθάνονται αυτόν τον σπάνιο, τον ιδιαίτερο εσωτερικό κραδασμό που μόνο οι περιπέτειες του έθνους και οι μεγάλοι έρωτες δύνανται να προκαλέσουν. Ο έσω κόσμος πλημμυρίζει βουβά από συγκίνηση. Οι ήχοι και οι εικόνες, τα τραγούδια και τα ραδιοφωνικά διαγγέλματα της εποχής πυροδοτούν την εκστατική συναισθηματική έκρηξη του ανθρώπου που πλάστηκε για να εκθεωθεί και αντιλαμβάνεται ότι οι πρόγονοί του τα κατάφεραν, γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους και ακολούθησαν την αιώνια, άφθαρτη καρδιά του Γένους μας, που πάλλεται στον ρυθμό της Ελευθερίας.


Με φόβο που νικήθηκε από την τόλμη και με ελπίδα στη νίκη, η οποία διέψευσε τις ισορροπίες δυνάμεων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θέλησαν να διαβούν πρόθυμα τις πύλες του κινδύνου και να συναντήσουν, αν έτσι ήθελε ο Κύριος, τον θάνατο, ώστε να ανταποκριθούν στον τίτλο τιμής που είναι η ελληνικότητα.
Ενσαρκωτής τέλειος της βούλησης και της ποιότητας του ελληνικού πνεύματος, του αγαθού δαιμονίου που ξυπνά κάθε τόσο την ανθρωπότητα, ο ηγέτης μας Ιωάννης Μεταξάς.

Ο Μεταξάς, ως στρατιωτικός δαφνοστεφής στο πεδίο της μάχης, ήξερε ότι η πάγια ελληνική απάντηση σε ανελεύθερα τελεσίγραφα είναι το ΟΧΙ. Το είπε κατάμονος μπροστά στον ατιμασμένο από τις ίδιες τις πράξεις του Ιταλό πρεσβευτή, εκείνη τη μαγική βραδιά της 28ης Οκτωβρίου, και οι Eλληνες το ύψωσαν μέχρι τους αιθέρες για να το αφιερώσουν στον Θεό. Αν δεν το είχε πει, θα είχε κλέψει την τιμή των Ελλήνων, που θα ξυπνούσαν σκλάβοι το πρωί, παρά την πρόθεσή τους να πολεμήσουν.

Ο Μεταξάς έγραψε το ΟΧΙ στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Eλληνες το υπέγραψαν. Ζήτω ο εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς!



Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: