ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

«Τρικλοποδιές» Μαξίμου στους μουφτήδες που αγαπούν την Ελλάδα και αντιστέκονται στην Αγκυρα

Από τον Γιάννη Κουριαννίδη*

Yπάρχει ένας άνθρωπος στην πατρίδα μας, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας στον χώρο της Θράκης, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Πρόκειται για τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, η φήμη του οποίου εκτείνεται πολύ πέραν των στενών ελλαδικών ορίων.
Γεννημένος στο χωριό Εχίνος του νομού Ξάνθης, σπούδασε και διακρίθηκε στα ιεροδιδασκαλεία της ιδιαίτερης πατρίδας του, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή των Ανώτατων Θεολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μεδίνας, όπου φοίτησε έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 και για επτά έτη κήρυττε τις διδαχές του Κορανίου σε τεμένη του νομού Ροδόπης, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα, εισπράττοντας τη βαθιά αγάπη και την εκτίμηση των ομοθρήσκων του.
Το 1985 διορίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία μουφτής Κομοτηνής, αξίωμα το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα. Διακρίνεται για την πραότητα του χαρακτήρα του, τη γενικότερη ακαδημαϊκή μόρφωσή του και τη μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα.

Αυτός ο άνθρωπος, που τιμά το αξίωμά του και την πατρίδα του διεθνώς, είναι φυσικά ένα μεγάλο αγκάθι στην προσπάθεια της διείσδυσης της Αγκυρας στον μουσουλμανικό χώρο στη Θράκη μας. Από καιρό, εξάλλου, η Αγκυρα προσπαθεί να απαξιώσει τον θεσμό των διορισμένων μουφτήδων της Θράκης, προχωρώντας μάλιστα σε μια παρωδία «εκλογής» των δικών της έμπιστων ανθρώπων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Παρά τα τεράστια κονδύλια, όμως, που δαπανά το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής για την ανάδειξη και τη στήριξή τους, η επιρροή τους είναι πολύ περιορισμένη στους Ελληνες μουσουλμάνους. Μάλιστα, ιδιαιτέρως στον νομό Ροδόπης η φωτισμένη προσωπικότητα του Μέτσο Τζεμαλή έχει καταδικάσει σε αφάνεια και πλήρη ανυποληψία τον τουρκομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ.
Κι όμως, από αυτόν τον άνθρωπο, τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να τιμά και να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε πρόσφατα να παραιτηθεί, παρότι η θητεία του λήγει σε μερικά χρόνια! Οταν εισέπραξε την αυτονόητη και αξιοπρεπή άρνησή του, η κυβέρνηση της Πρέσπας προχώρησε σε ακόμη μία πραξικοπηματική ενέργεια, φέρνοντας στη Βουλή καλοκαιριάτικα μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία εξαναγκάζει σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους μουφτήδες με τη συμπλήρωση του 67ου έτους τους!
Εξάλλου, αυτό δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2017, αναφέρθηκε σε «υπαρκτές αντιθέσεις που πρέπει να αμβλυνθούν στον χώρο της μειονότητας», προσδιορίζοντάς τες στο ότι «ένα μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η Ελληνική Πολιτεία»! Και, όπως τόνισε, «αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε, διότι ούτε την Ελληνική Πολιτεία τιμά αυτό, ούτε βεβαίως τη μουσουλμανική μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα»! Είπε, βεβαίως, ότι αυτό δεν αφορά τον Τούρκο πρόεδρο που είχε επισκεφτεί λίγες ημέρες νωρίτερα την Αθήνα και ότι αυτό είναι μία εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, αλλά φυσικά αντιπαρήλθε το ότι ο Τ. Ερντογάν τού είχε θέσει φορτικά το θέμα, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Αγκυρας εδώ και χρόνια.
Εξάλλου, η μεταστροφή μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας εναντίον των διορισμένων μουφτήδων έχει έρθει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Αγκυρας και των μηχανισμών του προξενείου της στην περιοχή. Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί που κατά τον πρωθυπουργό «δεν αισθάνονται άνετα»;
Οι λίγοι τουρκόφρονες της μειονότητας, οι οποίοι βλέπουν την προσπάθειά τους για την εκλογή των μουφτήδων να δικαιώνεται από την ελληνική κυβέρνηση ή η πλειονότητα των φιλήσυχων και πιστών μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, που ανησυχούν βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να υποβαθμίζει και να απαξιώνει το έργο και την πνευματική προσφορά των νόμιμων πνευματικών ηγετών της;
Αραγε, είναι σε θέση ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός του να απαντήσουν στο ερώτημα ποιας μερίδας της μειονότητας τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτές τις πρακτικές της και ποιοι θα αισθάνονται πιο άνετα την επόμενη μέρα της εκπαραθύρωσης των νόμιμων μουφτήδων της Θράκης;
Και, βεβαίως, ανάλογη απάντηση θα πρέπει να δώσουν τόσο η ηγεσία όσο και οι βουλευτές της Ν.Δ., που κατά την ψήφιση της τροπολογίας δήλωσαν «παρών»!

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»
endohora@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: