Το παρασκήνιο της υποχώρησης για τους μουφτήδες!

Πώς η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στον Ερντογάν, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της Θράκης, για να πετύχει την απελευθέρωση των στρατιωτικών. Η «μέση λύση» που θα οδηγήσει σε πλήρη ικανοποίηση του «σουλτάνου»

Από τον Νίκo Εμμ. Σταυρουλάκη

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της τοποθέτησης των νέων (προσωρινών) «μουφτήδων» Ξάνθης και Κομοτηνής και ήδη αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια οι αστάθμητες -για το μέλλον της Θράκης- λεπτομέρειες της υπόγειας συναλλαγής, που οδήγησε και στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Αγκυρα, αφού αιχμαλώτισε βάσει σχεδίου τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πέτυχε να ανέβει ακόμα ένα «σκαλί» στις διεκδικήσεις της στη Θράκη, αφού με την αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τους νόμιμους μουφτήδες Μέτσο Τσεμαλή στη Ροδόπη (Κομοτηνή) και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου στην Ξάνθη, άνοιξε τον δρόμο για μελλοντική «εκλογή» των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής μειονότητας από τα μέλη της, που αποτελεί πάγιο τουρκικό αίτημα. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν από την Παρασκευή 17/08 προσωρινά ως «τοποτηρητής» μουφτής Κομοτηνής ο Χαλήλ Τζιχάτ και ως «τοποτηρητής» μουφτής Ξάνθης ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Εναν μήνα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της νατοϊκής Συνόδου Κορυφής, οι δύο στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους συνηγόρους τους, οι νόμιμοι μουφτήδες παύθηκαν στο όνομα «μιας νέας εποχής για τις μουφτείες» κατά το υπουργείο Θρησκευμάτων, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη από μουσειακός χώρος παραδόθηκε με εντολή Μπουτάρη για την προσευχή του Μπαϊραμιού στον γνωστό τουρκοσύλλογο «Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης», παρουσία του Τούρκου γενικού προξένου Θεσσαλονίκης Γιαλμάν Οκάν και εκπροσώπων του αποσχιστικού τουρκοκόμματος DEB, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ βγήκε από το καβούκι του, τελώντας επίσημη λειτουργία με βοηθό ιερολειτουργό τον νέο τοποτηρητή «μουφτή» Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, σαν να είναι υφιστάμενός του, ενώ αξιωματούχοι του τουρκικού προξενείου περιφέρονται στις μουσουλμανικές ιερές λειτουργίες, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες-εκτιμήσεις αρμόδιων επιτελικών υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η προσπάθεια εγκλωβισμού της Αθήνας σε «νταλαβέρι» με την Αγκυρα, με τη μέθοδο της αιχμαλωσίας Ελλήνων στρατιωτικών, καταστρώθηκε στα τουρκικά επιτελεία ανορθόδοξου πολέμου και μπήκε σε εφαρμογή στις αρχές του 2018, όταν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο επιχειρήθηκε εμβολισμός της ναυαρχίδας του Λιμενικού «Γαύδος» στα Ιμια από την τουρκική ακταιωρό «Umut».

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αποσκοπούσε στην πρόκληση ναυαγίου και ναυαγών, και στην εν συνεχεία «διάσωσή» τους επί τόπου, γεγονός που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου για τα δήθεν «θέματα» του Αιγαίου.

Αντίστοιχο σχέδιο είχε εκπονηθεί και για τα χερσαία σύνορα. Την 1η Μαρτίου 2018 δόθηκε η «ευκαιρία», με την παγίδευση των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Η αιχμαλωσία τους, που κράτησε 167 ημέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, τερματίσθηκε ουσιαστικά το απόγευμα της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, χωρίς να επιμείνει σε άμεση «εκλογή» νέων θρησκευτικών ηγετών, κάτι που θα συνιστούσε κραυγαλέα συνδιαλλαγή και ήττα της Αθήνας, με εκλογικές συνέπειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό πολύ ευρύτερες από τη φθορά λόγω Μακεδονικού.

Το άγριο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της συνάντησης και κατόπιν κατέδειξε τη «μέση λύση» παύσης των μουφτήδων σε πρώτη φάση. Το γεγονός έδωσε το δικαίωμα στον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώσει «περισσότερο αισιόδοξος» αμέσως μετά τη συνάντηση και στον Ερντογάν να αποκαλύψει ότι ο Α. Τσίπρας «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τον νόμο για την τοποθέτηση μουφτήδων».

Το «χατίρι» του Ερντογάν προφανώς έγινε και οι νόμιμοι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής παροπλίστηκαν μέσα σε μια νύχτα. Στο παρασκήνιο έγινε δεκτή και η χρήση λαϊκίστικων θρησκευτικών συμβολισμών.
Η ομηρία των δύο στρατιωτικών τερματίστηκε ανήμερα της Παναγίας (έναν μήνα αργότερα), ενώ σε τρεις ημέρες (17/08) δημοσιεύθηκαν οι «διαπιστωτικές πράξεις» για την αποχώρηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης - Κομοτηνής και οι αντίστοιχες αποφάσεις διορισμού «τοποτηρητών» λειτουργών, μέχρι την οριστική τοποθέτηση νέων, αιρετών ή διορισμένων - θα… φανεί-, αν και δεν παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί και εδώ υπάρχει «μέση λύση».

Προωθείται η «κοσοβοποίηση» της περιοχής!

Και, πριν καν προλάβει να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» από τη δημόσια συζήτηση για την αντικατάσταση των νόμιμων μουφτήδων, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής άρχισε να ξετυλίγει το νήμα των προθέσεών του.
Τη Δευτέρα (20/08), οι νέοι τοποτηρητές στις μουφτείες Ξάνθης - Κομοτηνής, που όφειλαν να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους εντός τριών εργάσιμων ημερών από την τοποθέτησή τους, δεν προσήλθαν στις τελετές παραλαβής-παράδοσης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί σε καμία μουφτεία η προβλεπόμενη διαδικασία.

Την Τετάρτη (22/08), στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής, στη μεγαλύτερη προσευχή για το Κουρμπάν Μπαϊράμ χοροστάτησε παράνομα ο ψευδομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, έχοντας δίπλα του τον υπ' αριθμόν 2 του τουρκικού προξενείου Ιμπραήμ Σακλί, με μουεζίνη (ιερολειτουργός-ψάλτης) τον νέο τοποτηρητή της μουφτείας Κομοτηνής Χ. Τζιχάτ!

Οπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης, «ο νόμιμος τοποτηρητής παρέστη στην προσευχή ως βοηθός του ψευδομουφτή» και το γεγονός ότι ο τοποτηρητής μουφτής έδωσε τα πρωτεία στον ψευδομουφτή είναι «σοβαρότατος λόγος για ανάκληση του διορισμού του», καθώς η παρουσία του σηματοδοτεί «αντιποίηση Αρχής».

Την ίδια ημέρα, στη Θεσσαλονίκη, το Γενί Τζαμί, που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα ως τέμενος με φροντίδα των επίσημων μουφτειών (έστελναν ιμάμη), παραδόθηκε στους Τούρκους «προξενικούς», με ιμάμη τον Α. Κουρού, γνωστό από την κόντρα του με τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου στο Μέγα Δέρειο, παρουσία πολλών «προξενικών», όπως ο πρόεδρος της παράνομης οργάνωσης ΤΝΚ Νετζάτ, εκπρόσωπος του αποσχιστικού τουρκοκόμματος DEB κ.ά. Να σημειωθεί ότι ο Α. Κουρού πρόσφατα εκδιώχθηκε από το χωριό Μεγάλο Δέρειο, όπου υπηρετούσε, επειδή δεν τον ήθελαν εκεί οι κάτοικοι.

Στη μακρά προσπάθεια κοσοβοποίησης της Θράκης, που έχει ξεκινήσει η Αγκυρα και εκτελεί πιστά το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, με απώτερο στόχο την απόσχιση, η τοποθέτηση «τοποτηρητών» μουφτήδων αποτελεί βήμα που ανοίγει τον δρόμο στις τουρκικές επιδιώξεις με άγνωστο ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: