Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας απαίτησαν ενωμένοι οι Πόντιοι

Με κάθε επισημότητα και ενωμένοι τίμησαν οι Πόντιοι στη Θεσσαλονίκη τα 353.000 θύματα που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους πριν από 99 χρόνια.
Κεντρικός σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, μικρά παιδάκια φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, νέοι, νέες και ηλικιωμένοι με δάκρυα στα μάτια άφηναν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στη μνήμη των προγόνων τους. Στις 18.30 τα λάβαρα σηκώθηκαν και οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Από την πλευρά του, ο Σέργιος Καλπαζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία «να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά της».

Να μπει στην επίσημη ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών η Γενοκτονία των Ποντίων ζήτησε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αυτοεξόριστος και ακτιβιστής συγγραφέας Ταμέρ Τσιλιγκίρ. «Πρέπει να τιμωρηθούν τα εγκλήματα της Γενοκτονίας και να δοθούν αποζημιώσεις στους απογόνους με προσαύξηση» είπε. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας στον Λευκό Πύργο.

Στο προξενείο
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ενιαία πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο, όπου κατέθεσαν ψήφισμα και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Στις εκδηλώσεις το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κ.ά.

Στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «353.000 ψυχές περιμένουν τη δικαίωση, με την καθολική αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου». «Διεκδικούμε τη δικαίωση των θυμάτων και την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης μέσω twitter λίγες ώρες πριν από την επίθεση που δέχτηκε.

Σημειώνεται πως χθες, Κυριακή, στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO αναβίωσε το «ταφικό έθιμο των Ποντίων».

Εθνικό ρίγος στο Σύνταγμα


Τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησαν στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη οι ποντιακές οργανώσεις. Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη αλλαγή φρουράς, με τους δύο Εύζωνες ενδεδυμένους με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, αποσπώντας παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκομένους.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Φάνη Μαλκίδη, οι οποίοι ζήτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Ελληνες στρατιωτικούς Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και τον Πόντιο Βασίλη Γιαλαλή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.
Η πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας ήταν ειρηνική και αντιπροσωπία των διοργανωτών θυροκόλλησε ψήφισμα, στο οποίο ζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.



Βαγγ. Στολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: