Ανακοίνωσαν το «παρών» οι δύο πρώτοι μητροπολίτες. Θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι, αλλά και πιστοί από τις επαρχίες τους στη συγκέντρωση της Αθήνας

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των μητροπολιτών λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, καθώς το εκκλησιαστικό ρεύμα για «οργανωμένη» συμμετοχή φέρεται ότι γιγαντώνεται. 
Τα στόματα πολλών μητροπολιτών παραμένουν ακόμα κλειστά και ορισμένοι δεν ανακοινώνουν τις προθέσεις τους ούτε στους πολύ στενούς τους συνεργάτες, παρότι η ΔΙΣ την περασμένη Παρασκευή με την προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωσή της εμμέσως έδωσε το πράσινο φως σε όποιον το επιθυμεί, μητροπολίτη, κληρικό ή πολίτη, να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Αθήνας.

Ωστόσο, στους κύκλους των μητροπολιτών υπάρχει ακόμα ανησυχία για ενδεχόμενο καπέλωμα της μεγάλης συγκέντρωσης από εξωθεσμικούς παράγοντες ή και κόμματα. Βέβαια, η αιγίδα των παμμακεδονικών οργανώσεων και στο συλλαλητήριο της Αθήνας φαίνεται ότι αποτελεί ικανοποιητική εγγύηση για τη συμμετοχή και επισκόπων, αλλά η Ιερά Σύνοδος συνεχίζει να φοβάται να βάλει την επίσημη σφραγίδα της.

Πάντως, οι μητροπολίτες Κορίνθου Διονύσιος και Κίτρους Γεώργιος ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι, αλλά και πιστοί από τις επαρχίες τους στη συγκέντρωση. Μάλιστα, ο Κίτρους Γεώργιος θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε κινητοποίηση για τη Μακεδονία, καθώς πήγε και στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής ενός κομβόι περισσότερων των 60 πούλμαν με πιστούς.

Οι δύο μητροπολίτες από την Κορινθία και την Πιερία δεν θα είναι οι μόνοι που θα κατέβουν στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί μητροπολίτες από την περιοχή του λεκανοπεδίου, από επαρχίες της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και βορειότερα φέρεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Ωστόσο, κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους υπό τον φόβο αντιδράσεων.


Με ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος έδωσε το ελευθέρας σε κληρικούς και πολίτες να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τη Μακεδονία, χωρίς ο ίδιος να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι θα συμμετάσχει. Κάλεσμα στον κόσμο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έχουν απευθύνει και οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος και Χίου Μάρκος, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν ότι ο ίδιοι θα παραστούν. Ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων έχει εκδώσει και η Μητρόπολη Κυθήρων.

ΑΝΤ. Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: