ΠΕΡΙ ΝΟΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. -- ΤΟΥ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.

Επειδή το Θείον είναι αυτοαγαθότης και καθ’ εαυτό έλεος και άβυσσος χρηστότητος, αλλά και αυτής της αβύσσου χωρητικόν και επειδή είναι επάνω από κάθε όνομα και από κάθε νόημα πράγματος που είναι στην γην, ο άνθρωπος σώζεται μόνον με την ένωσή του σ’ αυτό. Ενώνεται δε ο άνθρωπος με το Θείον, κατά το δυνατόν, με την κοινωνία που πραγματοποιείται από τις όμοιες αρετές Θεού και ανθρώπου. Ενώνεται επίσης με την προσευχή και την δέηση προς τον Θεόν. Αλλά οι μεν αρετές, με τις οποίες κοινωνεί ο άνθρωπος με τον Θεόν, χάρις στην ομοιότητά τους με τις αρετές του Θεού, καθιστούν τον ενάρετον άνθρωπον κατάλληλον για να υποδεχθή το Θείον, αλλά οι αρετές δεν ενώνουν. Η δύναμη όμως της προσευχής ενεργεί με ιερό τρόπο και πραγματοποιεί την ανάταση του ανθρώπου και την ένωσή του με το Θείον, επειδή η προσευχή είναι σύνδεσμος των λογικών κτισμάτων με τον Θεόν, όταν βέβαια η προσευχή, βοηθουμένη από την θερμή κατάνυξη που καίει τα πάθη, υψωθή επάνω από τις ενέργειες των παθών και των διαφόρων λογισμών.

Ανώνυμος άφησε ένα σχόλιο για την ανάρτησή σας "π.Νικόλαος Μανώλης, Συμβουλές για όσους ακολουθούν...":

Μέγα λάθος του πατρός Μανώλη (για να δικαιολογήσει πιθανώς μία συγκεκριμένη στάση αποτείχισης με την οποία δεν θεωρώ ότι συμφωνούν οι Άγιοι) να μην αναγνωρίζει τους πραγματικούς αγωνιστές στις τάξεις των παλαιοημερολογιτών που αγωνίζονται για την Ορθοδοξία απέναντι στην αίρεση αλλά και μέγα λάθος δικό σου να χρησιμοποιείς εκφράσεις που διχάζουν αντί να ενώνουν τον αγώνα όλων των Ορθοδόξων που αντιστρατεύονται την αίρεση. Τότε με τα ημερολόγια έγιναν πολλά και συγκεκριμένα άτομα ευθύνονται...ευθύνη δική μας είναι η προσπάθειά μας για ένωση και κοινωνία των πραγματικών αποτειχισμένων Ορθοδόξων αδελφών που αγαπάνε ο ένας τον άλλο επι την βάση της κοινής πίστης και έχουν την διάθεση ανεξαρτήτως των ημερολογίων που βρίσκονται τώρα να πορευθούν κάποτε και όταν οι περιστάσεις ωριμάσουν σε ένα κοινό μέλλον....Το τσίγκλισμα και λάθος στο λόγο του πατρός Μανώλη όταν αναφέρθηκε σε ημερολόγιο σε έκανε να αντιδράσεις με αντίστοιχα λάθος τρόπο... Εστιάζουμε στην αίρεση που επικρατεί σήμερα (καθότι το σήμερα και το αύριο μπορούμε να αλλάξουμε και όχι το χθες) και στους φορείς και πρεσβευτές αυτής και όχι στα ημερολόγια χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά (ως νεοημερολογίτες αιρετικοί ή παλαιοημερολογίτες σχισματικοί) ολόκληρες ομάδες αδελφών μας που μπορεί εξίσου να υποφέρουν από την αίρεση και στην ψυχή τους να βασιλεύει ο Χριστός.... Αφήστε τον Κύριο και Βασιλέα να κρίνει που θα δώσει την Χάρη Του με βάση την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εκκλησία εδώ και πολλές δεκαετίες και προσπαθείστε εσείς και όλοι μας για το μέλλον χωρίς διχαστικό λόγο που τροφοδοτεί αυτό το "ημερολογιακό κακό"... Με πίστη στον Κύριο, καλή διάθεση και αγάπη προς τους αδελφούς μας και μακρυά από την αίρεση όλα λύνονται... 

π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ


Resurrection Matins Ode 9 Chanted by monks of IM Vatopaidi


O Συναξαριστής της ημέρας.

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Μιχαήλ του ομολογητού, επισκόπου Συννάδων,

Ὁ Ἅγιος Μιχαὴλ καταγόταν ἐκ Συνάδων τῆς Φρυγίας ἀπὸ γονεῖς πλούσιους καὶ εὐσεβεῖς, ἔζησε δὲ κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Λέοντος τοῦ Ἀρμενίου (813 – 820 μ.Χ.). Ἀπὸ τὴν παιδική του ἡλικία εἶχε ἀφιερωθεῖ στὸν Θεὸ καὶ ἀφοῦ ἔτυχε εὐρείας καὶ ἐπιμελοῦς μορφώσεως, συγκαταλεγόταν μεταξὺ τῶν διαπρεπῶν ἀνδρῶν τῆς ἐποχῆς του. Ἐπί Πατριάρχου Παύλου Δ’ τοῦ Κυπρίου (780 – 784 μ.Χ.) μετέβη στὴν Κωνσταντινούπολη, ὅπου, λόγῳ τοῦ ἀδαμάντινου χαρακτῆρος καὶ τῆς μεγάλης μορφώσεώς του κατέλαβε περιφανὲς ἀξίωμα στὰ ἀνάκτορα. Συνδέθηκε μὲ στενότατη φιλία μὲ τὸν Ἅγιο Θεοφύλακτο († 8 Μαρτίου), ποὺ ἦταν ἄνδρας ἐπίσης ἐνάρετος καὶ μορφωμένος, μὲ τὸν ὁποῖο ἀργότερα μετέβησαν στὴ μονὴ ποὺ εἶχε ἱδρυθεῖ ἀπὸ τὸν Πατριάρχη Ταράσιο στὸν Εὔξεινο Πόντο, ὅπου ἐκάρησαν μοναχοὶ.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ : ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ Κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ......

«Ο μεγαλύτερος υπερόπτης και η φωνή της δικτατορίας.....»

 Σεβασμιώτατε,
      _________Τα παραπάνω λόγια είναι δικά Σας και αναφέρονται στο ταπεινό πρόσωπό μου. Σας έδωσα μια ειρηνική απάντηση, αλλά Σείς δεν «επήρατε χαμπάρι»! Επανέρχομαι, λοιπόν, σήμερα με ένα πιό αυστηρό τρόπο. Και εκ προοιμίου Σας παρακαλώ: αποφεύγετε να γράφετε κείμενα, διότι εκθέτετε τον εαυτό Σας.

President Trump & First Lady arrive at the Church of the Holy Sepulchre --- O Ντόναλντ Τραμπ στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

US President Donald Trump, accompanied by First Lady Melania Trump, arrived on Monday at the Church of the Holy Sepulchre.

The Church of the Holy Sepulchre is the location of two of the holiest sites in the Christian faith - the scene of the crucifixion and the empty tomb of Jesus Christ. The church is located in the Christian Quarter of the Old City of Jerusalem.


http://www.jpost.com/Breaking-News/President-Trump-and-First-Lady-arrive-at-the-Church-of-the-Holy-Sepulchre-493531

 Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, επισκέφθηκε τον χριστιανικό ναό της Αναστάσεως ή του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΩΣΥΝΗΣ -- Τοῦ αείμνηστου Στεργίου Σάκκου, Ὁμοτ. Καθηγητοῦ Α.Π.Θ

Ἡ ἰσχυρότερη ἀξία μέσα στούς αἰῶνες, ἀπό ὅσες ἀξίες μπόρεσε νά διακρίνει τό ἀνθρώπινο πνεῦμα, θεωρεῖται ἡ καλωσύνη. Τήν σέβονται ὅλοι οἱ πολιτισμοί, πρωτόγονοι καί σύγχρονοι, τήν ὑμνοῦν οἱ καλλιτέχνες, τήν προβάλλουν οἱ ἀρχηγοί. Ὅσοι τήν πολέμησαν ἔμειναν ἀπαράδεκτοι μέσα στήν ἱστορία. Ἡ καλωσύνη παρέμεινε τό ἄκρο κάθε θρησκείας, ἡ κορυφή κάθε φιλοσοφίας, τό “τέλος” κάθε κοινωνίας. Κι ὅμως, γιά τήν Ἐκκλησία, γιά τήν ἱερή κοινωνία τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἡ καλωσύνη κατέχει μία δεύτερη θέση. Τό Εὐαγγέλιο, πού πρῶτο γνώρισμα ἔχει τήν ἀγάπη, πρῶτο αἴτημα δέν ἔχει τήν καλωσύνη, ἀλλά τήν πίστη. Εἶναι χαρακτηριστικό ὅτι ὁ χρυσός κανόνας «ὅ σύ μισεῖς ἑτέρῳ μή ποιήσῃς», τό ζενίθ τῆς ἠθικῆς φιλοσοφίας, κρίνεται ἀνεπαρκής γιά τήν διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ, ὁ ὁποῖος τόν συμπληρώνει μέ τήν θετική του διατύπωση· «Πάντα οὖν ὅσα ἄν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καί ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς» (Ματθ. 7, 12· πρβλ. Λουκ. 6, 31). Καί δέν ἀρκεῖται σ᾽ αὐτό, ἀλλά θέτοντας ὡς βάση τήν ἀδιάφθορη φύση καί τήν καλωσύνη καλεῖ τούς μαθητές του πρός τήν ὑψηλή κορυφή τῆς τελειότητος, τήν μίμηση τοῦ Θεοῦ, πού εἶναι θέμα πίστεως·

Ανελεύθεροι άνθρωποι, οφθαλμόδουλοι, ταπεινοί καιροσκόποι

Ως πρόβατα επί σφαγήν, ούτως ηκολούθουν εις την οδόν της προδοσίας της Ορθοδόξου πίστεως οι Έλληνες Επίσκοποι εις την Φλωρεντία. Ανελεύθεροι άνθρωποι, οφθαλμόδουλοι, ταπεινοί καιροσκόποι, ένα μόνο επιζητούντες, την εύνοια του Καίσαρος. Κατεπρόδωσαν τα άγια των αγίων της Ορθοδοξίας, ουδόλως απαιτήσαντες, όπως μελετήσουν επισταμένως και ελέγξουν προ της υπογραφής τον απαίσχυντο ενωτικό όρο.
***
Ο telemaxos doumanis άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ανελεύθεροι άνθρωποι, οφθαλμόδουλοι, ταπεινοί καιρ...":

Έτσι ακριβώς αγαπητέ, τα ίδια συμβαίνουν και στις ημέρες μας , δι 'αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο !! Από την απελευθέρωση και δω συστηματικά, μέσω μασόνων διαφωτιστών της δύσεως κληρικών και λαϊκών, μεθοδεύτηκε η υποταγή της πατρίδος μας στον αντίχριστο ! και εάν οι προσωπικές μας αμαρτίες με την μετάνοια, μπορούν να τύχουν το έλεος του Θεού και την συγχώρηση, η αίρεση, και αποκοπή από το Σώμα του την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, δεν συγχωρείται ούτε με το μαρτύριο, διότι είναι βλασφημία κατά του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ κατά αυτής ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΤΡΙΑΔΟΣ
«Ποίος όμως κλήρος ποία μερίς, τις γνησιότης προς την του Χριστού Εκκλησίαν τω συνηγόρω του ψεύδους; Εκκλησία "στύλος και εδραίωμα της αληθείας" κατά Παύλον εστιν... Και γαρ οι της Χριστού Εκκλησίας της αληθείας εισί· και οι μη της αληθείας όντες ουδέ της του Χριστού Εκκλησίας εισί, και τοσούτο μάλλον, όσον αν και σφων αυτών καταψεύδοιντο, ποιμένας και αρχιποιμένας ιερούς εαυτούς καλούντες και υπ’ αλλήλων καλούμενοι· μηδέ γαρ προσώποις τον Χριστιανισμόν, αλλ’ αληθεία και ακριβεία πίστεως χαρακτηρίζεσθαι μεμυήμεθα».
(Αγίου Γρηγορίου Παλαμά)

«Ο άνθρωπος κάνει τα φώτα και όχι τα φώτα τον άνθρωπο» --- Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Μπλέξαμε άσχημα με τους αυτόκλητους «πολιτικούς αναμορφωτές». Ο κοινός νους υπήρξε αείποτε δύσπιστος απέναντί τους. Διότι: «… το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία / είναι που κάμνουνε μια ιστορία / μεγάλη  κάθε πράγμα οι αναμορφωταί  / αυτοί». Εφ’ ω και  η συμβουλή  του ποιητή: «ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ / δεν τους χρειάζονταν κανείς» (Καβάφης, βέβαια). Εμείς σίγουρα δεν τους χρειαζόμαστε. Αυτοί μας χρειάζονται!Αλλά…
Οι ιθύνοντες της Παιδείας, διαπρύσιοι ως γνωστόν θιασώτες του Διαφωτισμού, θέλουν να μας αλλάξουν τα φώτα – και την ιστορία. Ο πιο μορφωμένος αγράμματος, ο σοφός Μακρυγιάννης, απεστόμωνε τους αμόρφωτους εγγράμματους, ομοϊδεάτες των τωρινών, με εκείνη την ακαταμάχητη κουβέντα: «Ο άνθρωπος κάνει τα φώτα και όχι τα φώτα τον άνθρωπο»!
 Το μονόχνωτο όμως Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής βάλθηκε να ξαναγράψει την Ιστορία με τρόπο που, όπως επισημαίνει στο εκτενές επιστημονικά τεκμηριωμένο σχόλιό της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, «καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες». «Πρόκειται», συνεχίζει η ΠΕΦ, «για μια χρηστική ιδεοληπτική ιστορία, σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία». Το τελικό συμπέρασμα των φιλολόγων είναι ότι: «το προτεινόμενο σχέδιο  μεταβάλλει  ριζικά το χαρακτήρα του μαθήματος της ιστορίας, εκτρέποντάς τον προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους» (18/5/17).

π.Νικόλαος Μανώλης, Συμβουλές για όσους ακολουθούν ιερείς που διέκοψαν το μνημόσυνο [ΒΙΝΤΕΟ 2017]


***
Ο telemaxos doumanis άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "π.Νικόλαος Μανώλης, Συμβουλές για όσους ακολουθούν...":

Αχ παπα- Μανώλη από την πολύ την Χάρι έχασες την -μπάλα -ο φόβος σου είναι οι παλαιοημερολογίτες , διότι ξέρεις πολύ καλά ότι η εκκλησία που ανήκεις και η εκκλησία που σε χειροτόνησε έχει τα αναθέματα της Εκκλησίας, και σαν αφορισμένη δεν έχει τίποτε από θεία Χάρι ! κρίμα, κρίμα, που ακόμα εμπαίζετε τον λαό , Ο ΘΕΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΜΠΑΙΖΕΤΑΙ, και θα έρθει η ώρα που θα δώσετε φοβερό λόγο ! Πετάτε στα σκουπίδια όλους τους κανόνες που αναθεματίζουν την παναίρεση του ακολουθείτε, και από την οποία προέρχεστε ! Ο αρειανισμός, μονοφυσιτισμός, εικονομαχία, νεστοριανισμός, παπισμός, δεν είναι συστατικά της αιρέσεως του οικουμενισμού , που έχουν καταδικάσει όλες οι οικουμενικές και τοπικές Άγιες Σύνοδοι ? Η αίρεση του νέου ημερολογίου και η νεοτερισμοί που εισήγαγε δεν είναι καταδικασμένες από πανορθοδόξους συνόδους ? από τον 16ο αιώνα έως και το 19ο αιώνα, δεν το ξέρεται? Το ξέρεται, αλλά δεν το ομολογείτε και παίρνετε στο λαιμό σας τόσες ψυχές ! Θα πάθετε και σεις ό,τι έπαθαν τόσοι , -ομολογητές -προ εσάς οι οποίοι ομολόγησαν την αλήθεια, αλλά στο τέλος προτίμησαν τον χρυσό, και τον φαρισαϊκό εγωισμό, από τον ΧΡΙΣΤΟ !

xristianorthodoxipisti.blogspot.gr: Ορθόδοξος τύπος , ο αναθεματισμός του Νέου Ημερολογίου , ένα άρθρο αποκάλυψη !
https://xristianorthodoxipisti.blogspot.gr/2017/05/blog-post_17.html?spref=bl

xristianorthodoxipisti.blogspot.gr: Επιστολή του αρχιμανδρίτου Φιλόθεου Ζερβάκου προς τον Βασιλέα δια το ημερολογιακό ζήτημα.Υἱοὶ ἀνθρώπων, ἕως πότε βαρυκάρδιοι...
https://xristianorthodoxipisti.blogspot.gr/2017/05/43.html?spref=bl